Bayram değil, seyran değil, kral bizi niye öpsün?

“O” An: 24 Temmuz 1927, Dolmabahçe Sarayı

Son zamanlarda özellikle facebook’ta pek çok tanıdığımın bir resim paylaştığını görüyorum.

Resim, sonradan renklendirilmiş bir Atatürk resmi. Atatürk bir tür merdivenden iniyor, Arkasında resmi üniformalı birkaç kişi, yanında frak giymiş elinde fötr şapka tutan bir adam var. Atatürk’ün hemen karşısında onun eline yapışmış, adeta öpmeye çalışan iki büklüm olmuş gene siyah elbiseli bir adam görüyorsunuz.  Atatürk ise durumdan kısmen rahatsız görünüyor, sanki elini kurtarmaya çalışır gibi bir hali var.

Facebook ve başka haber sitelerinde paylaşılan resmin ekinde ifadeleri değişse de içeriği değişmeyen bir ifade var: Göya, bu eğilen adam İngiltere kralı imiş.  Hemen hemen fotoğrafı paylaşan herkes de bu durumdan gururlanmayı fırsat bilmiş:

Resimlerin bazılarının altındaki açıklamalar şöyle:

  • Mustafa Kemal farkı!!!!! Eğileni merak ediyorsanız İngiltere Kralıdır!!!!!
  • İngiltere Kralı’nın Atatürk’ün önünde eğildiği O AN!!!!!!
  • İngiltere Kralı Atatürk’ün önünde böyle eğildi!!!!!!

Bu resmi ilk gördüğümden beri şüpheyle yaklaştım. Gerek eğilen adamın kılık kıyafetinden, gerekse etraftaki diğer kişiler ve mekan nedeniyle bunun doğru olmadığını zaten tahmin ediyordum. Ancak doğrusu bu kadar bariz yalan olan bir konuya vakit ayırmak da çok istememiştim. Ama, paylaşılan fotoğrafların ardı arkası kesilmeyince, üstelik en son bugün facebook duvarımda beliren fotoğrafın 565 kez paylaşıldığını ( ki bu  facebooka yüklenmiş resimlerden sadece biri, daha kaç tane var bilmiyorum.) görünce artık dayanamayarak bu konuyu Yalansavar’ın masasına yatırmaya karar verdim.

Bu yazıya başlamadan ölnce deneme amaçlı bir Google taraması yaptım. Atatürk’ün önünde eğilen İngiliz Kralı araması sonucunda kaç sayfa geliyor biliyor musunuz?  25 bin!!!!

Yani bu yazının zamanı gelmiş te geçmiş bile, hemen telafi edelim . 🙂

Önce mantık süzgecimizi çalıştıralım.

İngiltere monarşisisinin genel tarz ve tavrı, ve ne kadar aristokrat olduğu malum. Zaten İngiliz kralı haricinde de herhangi bir başka kralı hatta devlet başkanının böyle bir hareket yapması pek olası görünmüyor. Hele “Güneş Batmayan İmparatorluk” un kralının böyle bir konuma kendini sokması zaten en başından mantıken pek mümkün değil. İlaveten bu resmin aslında bambaşka bir hikayesi olduğunun bariz diğer kanıtları da var. Bir kere, eğilen adam epey yalnız görünüyor, etrafında hiç bir eşlikçisi yok. Herhangi bir kralın etrafında bir koruma ve refakatçi ordusu ekinde yürümediği herhangi bir an ben görmedim, siz gördüyseniz söyleyin.

İkincisi, eğilen adamcağızın kıyafetine bakarsanız takım elbisenin dikişinden, duruşundan pek de öyle kraliyete benzemediğini fark edebilirsiniz. Ceketi ütüsüz, etekleri hafif sarkık. Eğer gerçekten kralsa epey iyi bir tedbil-i kıyafet içinde bulunduğunu söyleyebiliriz. 🙂

Gelelim gerçeklere…..

Yukarıdaki iki noktadan şüphelenip ufak bir araştırma yaparsanız olayın aslını öğrenmek yaklaşık 10 dakika alıyor.

Önce fotoğrafın kaynağından başlayalım. Bu resim, 24 Temmuz 1927 tarihinde, Dolmabahçe Sarayı’nın merdivenlerinde çekilmiş.  Mustafa Kemal Atatürk’ün Cumhurbaşkanı sıfatıyla İstanbul’a ilk gelişinden 23 gün sonra. Sarayın merdivenlerinden inerken halktan birisi atılıyor, elini öpmeye çalışıyor. El öptürmekten pek de haz etmeyen Atatürk ise adamcağızın elini sıkmaya çalışıyor. İşte fotoğraf böyle bir debelenme anında çekilmiş. Zaten resimden de belli oluyor.

Peki bunu nereden mi biliyoruz? Biliyoruz çünkü internette  “Dünya yüce Türk milletinin gücünü ve İngiltere kralının ulu önder karşısında nasıl eğildiğini görsün.” şövenist nidalarıyla binlerce kişiden kişiye dolaşan bu resim, aslında 2008 yılında az bilinen  Atatürk fotoğraflarını renklendirerek Yaşamın İçinden Cumhuriyet ve Atatürk isimli bir sergi açan  Ateş Akkor ve Engin Gökdeniz‘in bir çalışması. Sergideki yer alan resim NTV’deki “O AN” köşesine altındaki şu açıklama ile konu olmuş:

Tarih, 24 Temmuz 1927. Yer,Dolmabahçe Sarayı…Mustafa Kemal Atatürk‘ün Cumhurbaşkanı sıfatıyla İstanbul‘a ilk gelişinden 23 gün sonra. Sarayın merdivenlerinden inerken birisi elini öpmeye çalışıyor. O ise elini öptürmemek için direniyor. Ulusu daima üstte tutmanın erdemini hatırlatıyor. Ayrıca ‘o’ anda kendisinden yıllar sonra elini öptürmek için uzatan politikacılarımıza ders vermeye devam ediyor. Mücadelelerin adamı ‘o’ anda küçücük bir başka mücadele veriyor.

Aynı resim 10-14 Kasım 2010 Atatürk Haftası sırasında İstanbul Alışveriş ve Yaşam Merkezi’nde de sergilenmiş.

Biraz da tarih bilgisi…

Sene 1936. İngiltere Kralı Edward IV, İstanbul ziyaretinde Atatürk ile. (Kaynak: The London Lounge)

İngiltere Kralı Edward VIII Türkiye’ye gelmiş olmasına gelmiş ama geliş tarihi bu resim çekildikten 9 yıl sonra, 1936‘da.

Kral Edward VIII, 1936 yılında yatı ile yanında daha sonra uğruna tahtı terk edeceği Bayan Simpson’u da alarak uzun bir Akdeniz tatiline çıkar. Aslında Kralın, sevgilisi olan Bayan Simpson ile başbaşa çıktığı kısmen mütevazi bir tatildir bu. Yolda iken tatili uzatarak İstanbul’a da uğramaya karar verirler. Kralın aslında çok da fazla dikkat çekilmesini istemediği bu seyahat Türk basını tarafında inanılmaz ilgi görür ve şaaşalı bir devlet büyüğü ziyaretine çevrilir.

Kral Edward VIII ve Atatürk, 1936 (Kaynak:Wikipedia)

İstanbul açıklarına yatı ile demirleyen kral, bir tekne ile Dolmabahçe Sarayı’nın rıhtımına yanaşır. Burada Edward VIII‘i, rıhtımda Atatürk bizzat karşılar. İki devlet adamı tarihsel belgelere göre çok iyi anlaşır ve sıcak bir dostluk kurarlar. İkisini yanyana gösteren pekçok resim mevcut internette, birkaçını bu sayfaya da ekliyorum, el pençe divan duran ilk resimdeki vatandaşın İngiltere kralı ile alakası olmadığını görün diye. Hatta eski haber arşivlerinde Atatürk’ün kralı karşıladığı anı gösteren bir video bile var.

Kralın seyahatinin devamı daha da ilginç gelişir. Aslında sevgilisi Bayan Simpson  ile gözlerden uzak tatil yapmak isterken birden gazetelerin manşetine çıkar Edward VIII. Bundan epey sıkıntı duyar, hatta İstanbul’u gezerken makam arabasına bile binmek istemez, 1500 numaları taksi ile gezer ( daha sonra bu taksi şöförü epey ünlü olur Türkiye’de.), Londra’ya dönünce de Kraliyet Sarayı’nda epey büyük bir krize neden olur. Hemen ardından da daha sonra Bayan Simpson ile evlenmek için tahttan feragat eder. Kendisi Windsor Dükü invanını alır, Bayan Simpson da Windsor Düşesi olur.

El öpülmesinden övünülecek paye çıkarmak?

Yakın tarihimize baktığımızda, Atatürk’ün Modern Türkiye’nin kuruluşuna verdiği emek ve katkı ortada. İnanılmaz öngörüsü, askeri, politik ve stratejik dehası ile okuma yazma oranı sıfıra yakın olan, kadına değer vermeyen, bilimle ve sanatla pek de ilgisi olmayan bir toplumdan, o dönemin batılı ülkeleri ile yarışabilen ve hatta onları yer yer geride bırakan modern bir ülkenin temellerini attığını zaten biliyoruz.

Durum böyle iken, Atatürk’ün bize kazandırdıklarıyla onu anımsamak yerine, aslında ancak padişahların yapacağı türden uydurma bir el öpme ritüeli ile onu anmayı ve övmeyi son derece acaip buluyorum.

Aslında İngilitere kralı ile hiçbir alakası olmayan bu fotoğrafın dönüp dolaşıp “İngiliz Kralı Atatürk’ün elini böyle öptü!!!” haline gelmesi zaten yeterince ilginç. Ben şahsen, bu resmi ilk alıp da altına “İngiltere Kralı” yalanını ekleyen şahsiyetin ruh halini de çok merak ediyorum. İnsanın gerçekten çok acaip bir ruh halinde olması lazım yalan olduğunu bile bile bu yazıyla bu resmi yaymaya başlamak için.

OECD 2011 Eğitim raporuna göre ülkelere göre ortaokul mezunlarının nüfustaki oranı. Kareler 55-64 yaş aralığını, üçgenler 25-34 yaş arası yaş aralığını gösteriyor. Listedeki ülkeler arasında eğitim seviyesi en düşük ülke Türkiye. El öpmekten övünmek yerine, bu resme bakıp sanki biraz düşünmek gerekli…

Ama çok merak ettiğim bir konu daha var: Bu durumun övünülecek nesi var?

Yukarıda, resmin krala ait olmadığını gördük. Peki, bir an varsayalım ki krala ait ve varsayalım ki bu olay gerçek. Bu durum bize neden ve nasıl bir övünme payesi veriyor?? Kimin kimi nasıl öptüğünün ne gibi bir değeri var?

Modern Türkiye’nin kurulduğu yıllarda bilim ve eğitim adına atılan adımlara rağmen, bu ivmenin sürdürülememesi sonucu  bugün ne yazık ki ulusal bilimsel araştırma sayısı en düşük, eğitim seviyesi en düşük ülkelerden biriyiz. Övünülecek şey aslında bilimsel çalışmalar yapmak, teknolojik buluşlara imza atmak, eğitimli ve aydın yeni bir nesil yetiştirmek olmalı, bir devlet büyüğümüzün bir kral tarafından 60 sene önce elinin öpülmesi değil. 😦

Biz böyle devam ettikten sonra kral bizi öpse ne olur, öpmese ne….

Kaynaklar:

  1. Milliyet: Poker Masasında Başlayan Dostluk– Can Dündar
  2. Gazeteblog.net: O an ve Atatürk
  3. Yaşamın İçinden: Cumhuriyet ve Atatürk Fotoğrafları
  4. BBC: Old Moda Sea Club
  5. Alışveriş Kulisi: AVM de Ateş Akkor Sergisi
  6. Wikipedia
  7. OECD: Education at a Glance 2011

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

39 Yanıt to “Bayram değil, seyran değil, kral bizi niye öpsün?”

  1. Ağızına sağlık iyi yazmışsın… Bu millette sanki el öpmek bir büyüklük sembolü gibi. Hani ” büykemediğin eli öpeceksin” diye bir deyimimiz bile var ki bu deyim yüzünden bayramlarda el öpmek bile sanki güç gösterisine dönüşüyor. Ayol ben saygıdan, bayramın adetinden el öpmek istiyorum ama el öptüğüm ökişinin ailesi sanıyor ki “aaa bizim babamız ne büyük adam herkes elini öpüyor”.. Bu mantık değişsin önce..

    Beğen

  2. Arkadakilere bakılırsa ki, Yunus Nadi, Nesip Efendi ve Cemal Granda gibi isimler var arkada, bu bir saray çıkışı. Atatürk çıkarken birisi gelip elini öpüyor. Tabii bu denli rahat yaklaştığına göre yine bir devlet büyüğü ya da bir dost olabilir. İngiltere kralı olma ihtimali hiç yok.

    Beğen

  3. Yine harika bir yazı, teşekkürler. Çok çok önemli noktalara değinmişsiniz.

    Beğen

  4. Herşey bir yana, bildiğim kadarı ile batı uygarlıklarında saygı ifadesi olarak erkeklerin eli öpülmez, bayanların eli öpülür. Olsa olsa papanın yüzüğünü öpme ritüeli vardır. Şu durumda resimdeki İngiltere kralı olsaydı bile Atatürk’e olan saygısını el öperek göstermezdi, değil mi?

    Beğen

  5. açıklamanı ve yorumları okudum,teşekkür ederim biyanlışı düzeltmeye çalıştığın için.yazılanları okuyunca resmin altındaki yazının yanlış olduğunu net bişekilde anlıyosun zaten.

    Beğen

    • isilarican 02 Nisan 2012 23:24

      Ise yaradigina cok sevindim :))

      Beğen

      • iyi güzel de bu fotoğraf Türkiye de sosyal medyada her yerde hatta kitaplarda bile yer almışken neden İngiltere buna bir açıklama getirmiyor veya uyarıda bulunmuyor !!!!!!

        Beğen

      • isil_arican 11 Eylül 2016 08:29

        İngiltere ya da herhangi bir ülke internette dolanan her yalan fotoğraf için açıklama yapsaydı başka iş yapamaz hale gelirdi. Bilgi kirliliği ile savaşmak hepimizin görevi, devlet genelgesine gerek yok.

        Beğen

  6. O YÜCE İNSAN ATATÜRK.. Köylü milletin efendisidir diyen bir insan el öptürmez, normaldir.. el öpenin rahat yaklaşmasından dolayı bir devlet büyüğü olduğunu tahmin eden arkadaşa yinelemek istiyorum ki: O ATATÜRK!! bir imparatorluğu canını dişine takarak ayağa kaldıran bir insana yaklaşmak o kadar zor olmaz..

    Beğen

    • Naim Arslan 05 Temmuz 2014 23:29

      Genellikle hatalı bir şekilde Atatürk’e ait olduğu zannedilen “Köylü milletin efendisidir” vecizesi aslında Kanuni Sultan Süleyman’a aittir. Bir gün mahremleriyle görüşürken onlara “Velinimet-i âlem [dünyanın efendisi] kimdir?” diye sormuş. Onlar “Padişah efendimizdir” diye cevap verince Kanuni, “Hayır, dünyanın efendisi reâyadır ki, ziraat ve harâset [çiftçilik] emrinde huzur ve rahatı terk ile iktisab ettikleri nimetle bizleri it’âm ederler” demiştir. Yani tarım ve çiftçilik işlerinde huzur ve rahatlarını bırakıp elde ettikleri ürünlerle bizi doyururlar. Gördüğünüz gibi tek fark, Kanuni’nin daha evrensel bir tanımlama yapmasındadır.

      Beğen

  7. en soldaki kişi ibrahim ergüven baş sofracı birkaç yıl önce 105 yaşında öldu bu fotoğrafı ben ortaya çıkardım renklendırıp sergiledim ama böyle ahmaklık ötesi bir iddia ile ortaya atılacağını düşünemedım tıpkı bu sofrada 69 kişi var salaklığı gibi

    Beğen

    • Ateş Bey, emeğinize sağlık, bence fotoğraf çok güzel bir fotoğraf. Dediğiniz gibi, bu zihniyet eline hangi resim geçse onun için akla sığmayan bir hikaye yazıp yaymaya meraklı zaten. Gene bu güzel fotoğrafı ortaya çıkarıp paylaştığınız için çok teşekkürler.

      Beğen

      • Huseyin Derya Un 13 Eylül 2012 23:21

        Isil Hanim
        Elinize saglik. Sabriniza hayranim. Bazen kendinizi Don Kisot gibi hissettiginiz olmuyor mu? Benim pek umidim kalmadi ama sizin hala umidiniz var gibi. Ne guzel.

        Beğen

  8. Buna benzer bir sürü paylaşım var. Birinde ABD başkanının milenyum mesajında “geçen bin yılın en büyük lideri Atatürk tür” gibisinden birşey söylediği iddaa ediliyordu.ben ilgili birşey bulamadım.
    soru bir :Atatürk’ü büyük görmek için yalanlara mı ihtiyaç var?
    soru iki: facebook siyasetçileri gerçek hayatta ne ile meşgul? eğlence için olan bu site yalan haberlerden fanatik yorumlardan oluşan bir çeşit gazeteye dönüşüyor. video paylaşan ergen kızlar daha mı iyiydi ne 🙂
    verilen emek için teşekkürler

    Beğen

  9. Aaa evet yukarıdaki ”Padişahlara ait uyduruk yalandan el öpme” kısmı yazıyı yazan kişinin rengini verdi. sen islam sancağı taşımış Türkün aziz ve ulu varlığını dünyaya kabul ettirmiş atalarımız olan padişahlarımızın o şanlı sancağı taşıdığı eli öpmeyeceksin de ne yapacaksın .. 1889 yılında ilk robotu icat eden ( http://www.internettinhoja.com/internettinhoja/2009/06/bir-abdulhamit-harikasi-osmanli-robotu-alamet/ )osmanlıya karanlık cahil köhne de .. günde 25 şehid verilen daha doğusuna güvenli bir sehehat yapılamayan 85 yıldır yerinde saymayı bırak geri giden günümüz Türkiyesini göklere çıkart.. Zira 1914′de 1 TL = 3.70 dolar = 18.45 mark = 17 İsviçre Frankı idi. Savaş içinde (1914-18 ) bile 1 Türk lirası banknot alabilmek için mesela 1917′de milletler arası borsalarda 4 Amerikan dolarına yakın ödemek gerekiyordu. Ve bu parite, 1908 öncesi Osmanlı lirasının değerine nispetle, Türk parası aleyhine bir yıkım sayılıyordu. Mandelstam 1917′de yayınlanan eserlerinde 1 Türk lirasının 4 dolara eşit hale gelmek üzere bulunduğunu böyle değerlendirmiştir. (Le Sort de l’Empire Ottoman, page 157-158) eğer bunu okuyup halen osmanlı kötüydü geriydi diyen varsa hain olu haindir. çirkin dillerinizi atalarımıza uzatmayın.

    Beğen

    • Huseyin Derya Un 13 Eylül 2012 23:30

      Tebrik ediyorum adamin1i. Konuyu cok guzel ozumsemis ve tasi gedigine koymussunuz. Pes dogrusu. Askolsun! Ataturk’un elini open Ingiliz Krali hakkindaki bu kadar laftan atalarimiza dil cikarildigi sonucunu cikarmaniz son derece dahiyane ve her turlu takdirin fevkinde olmus. Basarilarinizin devamini dilerim.

      Beğen

    • çok merak ederim osmanlı 700 yıl yaşamasaydı sen hala osmanlıyız diyecekmiydin ? bu devlet neden yerinde sayıyor biliyor musun ? senin o çok beğendiğin osmanlının padişahları karı-kız uğruna ülkeyi sattığında, 10-15 yaşındaki cocukların tahtlara geçerek bir hırs uğruna savaş kaybettiğinde, günah diyerek caiz değil diyerek savaşta kullanılmayan her şeye yasak koyduğunda. evet ilk robotu osmanlı topraklarında yetişmiş sonrası ? yasaklamışlar…

      Atatürk bu ülkeyi aldığında sömürge olmuş, dış ülkerin altına yatmış bir osmanlı aldı ve onu tam bağımsız kendi üretimini yapan bir ülke olarak bıraktı, haa sonrası mı ? Bak işte yine senin o çok beğendiğin osmanlı kafası geri geldi, ümmetci görüş geri geldi ve ileriye değil geriye gittik. Bkz. Türkiyedeki iktidarların kaçı sol kaçı sağmış ?

      Beğen

    • TurcoBoshnak 06 Temmuz 2014 22:56

      Kesinlikle katiliyorum. Orta Dogu’da istedikleri gibi at kosturabilmeleri, Israilin kurulmasi ve Turklerin vasat bir guc haline getirilebilmesi icin Osmanli Imparatorlugunun bitirilmesi gerekiyordu. Yeni Turkiye Cumhuriyetinin Ingilizlerle hic savasmamis olmasi ve bu kadar cabuk sIkI fIkI olmasi cok ilginc degil mi. Cunku Ataturk’un Orta Dogudan tamamen cekilmesiyle ve Musul’u satmasiyla Ingilizler ve Fransizlar hemen hemen istedikleri herseyi elde etmis oldular.

      Beğen

  10. Üstelik Atatürk bir kralı elinde sigara ile karşılayacak kadar, terbiye kurallarına aykırı bir hareket yapmaz.

    Beğen

  11. yahu o değil de, en kolayından atatürk el öpülen ‘o’ an fotoğrafında açık renkte bir parka giyerken, kralı rıhtımda karşılayacağı zaman tıpkı kral gibi medeni ceket, mendil giyiyor koyu renkte. biz de medeniyeti biliyoruz, eğer medeniyet buysa. der gibi.

    Liked by 1 kişi

  12. çok büzel bir yazı olmuş, teşekkürler (resimlerden birinde Edward IV. olarak yazılmış..)

    Beğen

  13. Krala el öptürdü, nesli tükenmesi sendromuna giren kemalistlerin uydurdugu bir seydir. Avrupa’da Portekizliler okul pek sevmedigini de ogrendim. Ek olarak, Cumhuriyetin zorla yaptigi harf inkilabi sonucu okur yazar orani sifirlanip, oradan bugune gelinmistir, mesela dedemin babasi okur yazarken, dedem degildi. Mesele bu.

    Beğen

    • sizin nesliniz bi tukenseydi…allahin arab etkisinden kurtulamamis zavalli yobazlari…adiniz dimitris,yohanna degil diyemi rahatsizsiniz bu adamdan…dedenin dedesi okuyormusta dedesi okuyamiyormus…benim dedem niye okuyabiliyorda senin deden okuyamiyor?dersleri bosmu gecmis?sizin sorununuz basiniza gelen kotu olaylari baskalarina mal etmeniz.o kadar insan benimsemis o alfabeyi,senin sulalen benimsememis…madur etmisler kusura bakmayin.adamlar uzaya 9. mekigi nasil gonderriz diye arastirma yaparken, domatesin icinden Allah lafz-i cikmis,”Allah diye bagiran aslan”la ugrasin durun siz…

      Beğen

      • Tum kemalistler günümüzün modern putperestleridir nerde ataturk heykeli görseniz dikilin siz Ataturku olduğu gibi görememeniz de kabullenememenizde sizin bu tapınma sevdanızdandır

        Beğen

  14. siz gidin yol yaptık diye ovunenler hakkında karşıt goruş bildirin siz gibi dolarlara yardım kuruluşu altında milyarları koturen ogullar kızlar hakkında yorum bildirin siz gidin gemileri olanlar hakkında yorum bildirin siz gibi din uzerinden allah allha diyip bi yandan calanlar hakkında gerçekleri soyleyin ata ile ugraşmayı bırakın uşenip bide okadar yazmışsınız

    Beğen

  15. evet bilimsel bir bakış açısıyla doğru bir mantıkla yinede yüzeysel bir çalışma ama tebrik etmemek mümkün değil. . doğruyu bulmak adına önemli … ama yorumlar yapıldıkça ucunun bıraz kaçtığı anlaşılıyor Tahterevalli gibi. bir ucu rastgele yalan yanlış yorumlanan resim.diğer taraftanda sizin aracılığınızla bılımsel yolla açıklanmaya çalışılan bir mevzu ama yorumlar geldikçe yavaş yavaş konu dışına çıkılan ve saçmalamaya başlanan gevezelikler. dengeyi bulmak zordur neden biliyormusunuz. sevgi ve düşmanlık

    Beğen

  16. kemal sönmez 25 Ekim 2014 21:47

    yorumlara girince yorumcuların nasıl saçmaladıklarını gördüm. iğrenç yorumlar. kimi putperestler demiş kimisi aşağılamış bu yorumları yapana kadar ölenlerin arkasından dua edin. bide musluman olacaksınız. kimsede haddi olmayan sonuçlar çıkarmasın kepazelik

    Beğen

  17. Atatürk yeterince önemli bir siyasi kişilik ve lider, bu tip yalan veya abartı haberler bir grup kesimde Atatürk’e ve , kemalizme karşı güveni azaltıyor. Bence bundan kaçmalı, Onu ilahlaştırdıkça daha önemli bir değeri kaybediyoruz. Çok zor şartlar altında yetişmiş, kendini geliştirmiş, bir gözü nerdeyse kör, en yakın arkadaşları savaşta ölmüş, sürgün edilmiş, kellesine ödüller konmuş bir lider, küllerinden yeniden doğmuş bir ülke, Tarihte eşi benzeri görülmemiş bir başarı. Gerçeklerle andıkça Atatürk’ü benimseyen insan sayısı artacaktır diye düşünüyorum

    Beğen

  18. Kaynaklarda verdiğiniz haberde taksi olayının atlatma haber olduğu yazılıyor. O linkin altındaki kaynağı ise açamadım, açılmadı.

    Beğen

  19. Güzel tabii ama şu YALNIZ kelimesini de yanlış yazmasaydınız keşke.
    İnsanın okurken aniden şevki kırılıyor.

    Liked by 1 kişi

  20. tabii ki edward değil… elini öpmeye çalışan adam papa 11. pius…

    Beğen

  21. enver paşa 28 Eylül 2018 10:19

    “Son zamanlarda özellikle facebook’ta pek çok tanıdığımın bir resim paylaştığını görüyorum.” üsluba bak tuh! ya pardon senden izin almamışlar sen at gözlüğünü çıkarsan daha neler görürsün de neyse geleim konumuza..

    Yukarıda kral olmadığını gördük dediğin şeyi ben göremedim. Yani argümanı neden kralın etrafında korumalar yok savı mı? O dönemlerde atatürkün elini öpen halk melon sapkaylami geziyor? Yani senin anlattığın vatandaşın biri melon şapkasını takmış fragi çekmiş gelmiş atatürkün korumalarını geçmiş (hatta sana gore atatürk bile olmayabilir cunku koruması yok ) el öpüyor . Bisey soracagim sizin köyde herkes fragla melon sapkayla dolaşıp bayramlarda el öpüyor merak ettim. Ayrıca kralın sevgilisine kadar derin tarih bilgine bakılırsa bi ingiliz hayranlığı ortada sana gore william walles da gerçektir şimdi sorsak. Geç bunları babus geç. Atatürk dövdüğü her adamın saygısını kazanmış gerçek bir dünya lideridir. 1500 korumayla gezen günümüz devlet yöneticileri gibi saklanmaya ihtiyacı olmamıştır ha ne dersin;) bence sen ingiliz ailesiyle baya içli dışlısın ya sen say bakalım kaç dük kaç düşes var onlarla ilgilen..

    Beğen

  22. enver paşa 28 Eylül 2018 10:39

    https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_British_monarchs araştırdım vs demişşinde 1927 de sizin kral kim onu bak burdan gör 1936 ile 1927 arasında safsata yapma bence anti kemalistler yerde mantık süzgeci olmadığı için si,z bunu mantık süzgeci adı altında safsata yapamazsınız bence ama.. yok yok yaparsınız da biz sallamayız;)

    Beğen

  23. 24 Temmuz 1927 de Atatürk palto giyiyor. Enteresan. Belki o yıllarda temmuz ayları soğuk geçiyordu. Ya tarih bilgisi yanlış yada o sıralar Cumhuriyet yeni olduğu için böyle giyiyorlardı.

    Beğen

Trackbacks/Pingbacks

  1. Sinsi Devrimler, Geride Kalmışlık ve Tarihi Yalanlar | Diverse Prospettive - 26 Haziran 2012

    […] Böyle bir şey yok maalesef. Bu da kanıtlandı. İşte burada detaylı şekilde anlatmış arkadaşlar, ağızlarına sağlık onların. […]

    Beğen

  2. Atatürk’ün sözleri… – Dr. Çağrı Yalgın - 26 Kasım 2019

    […] yakıştırılan sözlerin hesabı yok, İngiltere Kralının elini öptüğü gibi saçmalıkların […]

    Beğen

  3. İngiltere Kralı'nın Atatürk'ün Elini Öptüğü ve Önünde Eğildiği İddiası Doğru Değildir - Malumatfuruş - 10 Mart 2020

    […] Yalansavar anlatmıştı; ancak, şehir efsaneleri derlememiz için işin aslını bir de biz aktaracak olursak: […]

    Beğen