Kalp Krizine Karşı Şiddetli Öksürük

Öksürerek kalp krizinden kurtulmak mümkün mü?

Öksürmesini önererek kalp krizi geçiren bir kimsenin ölümüne neden olabileceğinizi biliyor musunuz?

Sıklıkla rastladığımız bir e-posta  “Kalp Krizine Karşı Şiddetli Öksürük” ya da “Yalnızken Kalp Krizi Geçirirken Ne Yapmalı” başlığı ile kalp krizi geçiren kişilerin ilkyardım gelene kadar öksürmesini öneriyor.

İçerik

İnternette dolanan farklı formatları olan bir e-posta bu. İngilizce ve Türkçe versiyonları mevcut. En sık rastlanan içerik şu şekilde:

YALNIZKEN KALP KRİZİ GEÇİRİRKEN NE YAPMALI?Diyelim ki saat 18:15 ve zorlu bir iş gününden sonra arabanızla (yalnız başınıza) eve dönüyorsunuz. Gerçekten yorulduğunuz, sıkıldığınız ve çileden çıktığınız bir gününüzdesiniz. Birden göğsünüzde başlayıp, kolunuza ve çenenize doğru ilerleyen şiddetli bir ağrı. Evinize en yakın hastaneden sadece 10km uzaklıktasınız, fakat o mesafeye bile ulaşıp ulaşamayacağınızdan emin değilsiniz. Ne yapabilirsiniz? Kalp masajı konusunda belki eğitim de almıştınız ama size öğreten şahıs, muhtemelen bu masajı kendi kendinize nasıl yapabileceğinizi öğretmedi… Son zamanlarda bir sürü insan kalp krizine yalnız başınayken yakalanmaktadır. Yardım olmaksızın, normal kalp atışı bozkardeş ve baygınlık hisseden bir insanin bilincini yitirmeden önce sadece 10 saniyesi vardır.Bu durumda kalan şahıslar kendilerine, devamlı ve şiddetli bir şekilde öksürerek yardımcı olabilirler.

Her öksürükten önce derin bir nefes alınmalı ve öksürük sanki göğüs derinliğinden balgam çıkarmak istercesine derin ve uzun olmalıdır. Derin nefes alma ve öksürük, yardım gelene ya da kalp normal ritmine geri dönene kadar, durmaksızın her iki saniyede bir olacak şekilde devam etmelidir. Derin nefes alma akciğerlere oksijen ulaştırırken, öksürük hareketi kalbi sıkıştırarak kanın dolaşımını sürdürür. Kalp üzerindeki sıkıştırma hareketi aynı zamanda kalbin normal ritmine dönmesine de yardımcı olur. Bu şekilde, kalp krizine maruz kalan kişi, kendisini bir hastaneye ulaştırabilir.

Bu postayı bütün tanıdıklarınıza gönderirseniz, birinin hayatının kurtulmasını sağlayabilirsiniz!

Doğruluk

Yalan. 😦

Yorum

Yabancı kaynaklarda Cough CPR olarak bulabileceğiniz bu e-postanın geçmişi 1999’a dayanıyor. E-postanın bazı versiyonlarında, bu tekniğin aslında bilindiği, ancak ilkyardım kurslarında öğretilmediği, ancak bu durumdan rahatsızlık duyan bir kardiyoloğun ilgili e-postayı hazırlayarak kamu hizmeti yaptığı ve insanların hayatının kurtarılmasını sağlamaya çalıştığı bilgisi yer alıyor. Hatta bazı versiyonlarda bu tekniğin Rochester General Hospital tarafından önerildiği yazılı.

E-postada anlatılan yöntem, öksürmenin kalp ritmini düzelttiğini, böylelikle kalbin enfarktüs nedeniyle zedelenmesine rağmen kan dolaşımın devam edeceğini iddia ediyor.

Bu yöntem daha önce bilimsel çevrelerce denenmiş bir yöntem. Yöntemin uygulandığı yerler ise son derece sınırlı. Kalp krizi sırasında öksürmek yanlızca aşırı kalp ritm bozukluklarında ve hatta kalp durması (kardiyak arrest) sırasında zaman zaman etkili olabilen bir yöntem. Uygulandığı tek yer ise, yoğun bakımda yatan ve monitorize edilmiş ( yani kalp ritmleri elektronik cihazlarla takip edilen) hastalar.

Kalp krizi sırasında öksürmek, yukarıda belirtilen şekilde gözlem altında olmayan kişiler için yarardan çok zarar getirebilecek bir öneri. Kalp ritm bozukluğunun cinsine bağlı olarak, ritm bozukluğunu daha da ciddileştirme riski var. Ayrıca ritm bozukluğu olmayan, sadece enfarktüs geçiren kişilerde, öksürmeye eylemi sırasındaki nefes tutma sırasında kana geçen oksijen miktarı azaldığından, öksürmek tam tersine enfarktüsü büyütmek ve kişinin ölümüne neden olmak gibi ciddi sonuçlara neden olabilir.

Amerikan Kalp Hastalıkları Vakfı, internette yayılan bu yanlış bilgi içeren e-posta’nın fazlasıyla popüler olması ve ne yazık ki pekçok kişinin kalp krizi geçirirken,  daha kabul görmüş yöntemleri denemek yerine öksürmeye çalışarak, sonucunda ölmeleri üzerine 2005 yılında konu ile ilgili olarak bir bildiri yayınlayarak bu yöntemin uygulanmasının sakıncalı olduğunu açıklamıştır.[1]

Benzer şekilde, Rochester General Hospital‘da web sitesi aracılığı ile kendi adının geçtiği e-postaları yalanladığını duyurmuştur.[2]

Doğru Müdahale Nedir?

Kalp krizi geçirdiğinizi fark ettiğiniz sırada yapmanız gereken doğru müdahale öksürmeye çalışmak değil, en kısa zamanda bir ilkyardım ekibinin size ulaşmasını sağlamaktır.

Kalp krizi geçiren kişilerin hastanaye ortalama varış süreleri ne yazık ki üç saatin üzerinde, bu da kalp krizine bağlı ölüm oranlarının yüksek olmasına neden olan bir durum. Oysa ki hemen tıbbi müdahaleye başlanması kesin olarak hayat kurtarıcı olabilir.

Kalp krizi belirtileri ile karşı karşıya kaldığınızda derhal bir yere oturup dinlenmeniz ve hemen bir sağlık kuruluşuna ulaşmaya çalışmanız gerekir. Dışarıdaysanız cep telefonuyla yardım isteyin. Kesinlikle yürümeye veya merdiven çıkmaya devam etmeyin, çünkü aktiviteye devam etmek zaten oksijen alamayan kalbinizin oksijen talebini daha da artıracaktır.

Bir yakınınızın kalp krizi geçirdiğini anladığınıda ise yapacağınız ilk müdahale en kısa zamanda acil yardım hattı olan 112’yi arayarak yakınınızın en yakın sağlık kuruluşuna ulaşmasını sağlamaktır. Sağlık ekibinin gelmesini beklerken ise yakınınızın fiziksel aktivite yapmasını engellemek,uygun bir yere yatırarak ayaklarını kalp seviyesinin üzerine kaldırmak ve kalbe daha çok kan akışının olmasını sağlamaya çalışmak yerinde olacaktır.İlaveten hastanın daha çok oksijen almasını sağlamak için üzerindeki sıkı olan kıyafetleri gevşetmek, kravatı çözmek ve bulunduğu odanın camını açmak gibi müdahaleler de yararlıdır.

Yaygınlık

Ne yazık ki, kalp hastalıkları ile ilgili en önde gelen otoritelerin bu yöntemin kontrolsüz uygulanmaması yolundaki uyarıları ve internette bu hurafeyi açılayan ve yöntemin uygulanmasının tehlikeli olduğunu bildiren yüzlerce sayfaya rağmen, ülkemizdeki pek çok gazete, sağlık merkezi, sosyal iletişim ağları ve kişisel blog sayfalarında bu yöntem sorumsuz bir şekilde öneriliyor. Hatta bazı hekimlerin bu e-postadan yola çıkarak çeşitli medya kuruluşlarına yaptıkları beyanatlar bile mevcut. İşin vahim tarafı, bir medya kuruluğu bu e-postayı kaynağını araştırmadan yayınladıktan sonra pekçok başka küçük medya kuruluşu da aynı haberi alıp kullanabiliyor.

Google’da “Kalp krizi öksürün” kelimeleri ile yapılan aramaya tam 14 sayfa, “yalnızken kalp krizi” kelimeleriye yapılan aramaya ise 10 sayfa sonuç geliyor.

Yanlış bilginin ne hızda ve boyutta etrafımızı sardığını görelim:

Medya kuruluşlarında bu e-posta haber olarak çıkınca muhtelif blog, sosyal içerikli sitelerde de hemen yerini almış ne yazık ki. Öneriyi yapanlar konunun aslını araştırma ihtiyacı duymamışlar, öneriyi alanlar ise memnuniyetlerini belirtiyorlar hemen her yerde. Birkaç örnek:

Sayfalar çok fazla, bu örnekler yanlış bilginin yayılma hızı açısında yeterli.

Konun en ciddi kısmı ise, internette “kalp krizi ilk müdahale” diye bir arama yaptığınızde ciddi, güvenilir ve doğru bilgi veren hemen hiç bir sayfanın çıkmaması.

Notlar

  1. http://www.heart.org/HEARTORG/Conditions/More/CardiacArrest/Cough-CPR_UCM_432380_Article.jsp#.Tw4i3W-iGa8
  2. http://www.viahealth.org/body_rochester.cfm?id=329

Kaynaklar

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

7 Yanıt to “Kalp Krizine Karşı Şiddetli Öksürük”

  1. Ayhan Görür 11 Ocak 2012 20:50

    Uyarınız için çok teşekkürler…

    Beğen

  2. Bilgilendirme icin tesekkurler, email ile bana ulasmisti ve bende aikenin buyuklerini aklimca uyarmak istemistim. Sanirim en dogrusu yetkili bir kurumdan ilk yardim kursuna katilmak olacak. Tekrar tesekkurler

    Beğen

  3. saçma bir yazı olmuş evet belki kalp krizi olmayan ama atak şeklinde seyiren krizlerde işe yaramayabilir ama öksürmek kalp krizinde oksijen dolaşmını daha iyi sağlayarak kalbi sakinleştireiblir

    Beğen

    • Bence asıl bu yorum çok saçma olmuş. Tonla kaynak gösterilen bir yazıya dayanağı olmayan bir cevapla saçma demek cahil cesareti olsa gerek…

      Beğen

    • bay veya bayan bilmiş ,siz öksürün,öksürün ki insanlara vereceğiniz zarar az olsun…

      Beğen

  4. Yazınız için teşekkürler. kalp krizi geçiren kişiye yapılacak ilkyardımla ilgili olarak 112 aradıktan sonra, yukarıdaki yazınızda şok pozisyonu önermişssiniz. kalp krizi geçiren ve bilinci yerinde olan bir hastaya yarı oturur pozisyonun verilmesi konusunda yorumunuzu merak ettim. teşekkürler.

    Beğen

Trackbacks/Pingbacks

  1. Haftalık Piksel Raporu - 20 - Alper Iskender - 20 Kasım 2016

    […] Kalp Krizine Karşı Şiddetli Öksürük : Benim de bugüne kadar yanlış bildiğim konulardan biri. Yaşıtlarımdan, yaşlılara ne zaman kalp krizi ile ilgili bir sohbet açılsa, bu pratik olduğu düşünülen bir yerlerden duyulmuş öksürük tavsiyesi verilir. Bugüne kadar da aslı astarı var mı diye hiç araştırmamıştım. Bilginin doğruluğundan emin olmadan verilen sağlık tavsiyeleri, çok tehlikeli. […]

    Beğen