‘Yeni’ Mexico, Eski Zihniyet: UFO birlikleri, hücum!

Dün itibariyle Türkiye’deki haber sitelerine düşen, “EN NET UFO GÖRÜNTÜSÜ” yalanını savmak için toplanmış bulunuyoruz!

Ey güzel insanlık… Ey güzel gazeteciler… Ey sevgili, değerli, basın mensubu arkadaşlarım.

Reyting kaygısına eyvallah. Evet, sizler ayakta kalmak zorunda olan ticari kuruluşlarsınız. Hayatlarınızı o işle kazanıyorsunuz. Bizler ise gönüllü yazıyoruz. Sizinle aramızda böyle bir fark var.

Ama bak, bizim şimdiki yazımız da reyting alacak. Yani, aslına bakarsanız, sorumlu gazetecilik anlayışıyla haber yapsanız da oldukça fazla tık alabilirsiniz ve eğlendirebilirsiniz de. Tıpkı bilimin de sözdebilimler kadar heyecanlı, muhteşem detaylar sunabildiği gibi…  Hem bir farkınız da olur.

Sizlerin dün Türk halkına “EN NET UFO GÖRÜNTÜSÜ” diye sunduğunuz görüntü, bizlerin kanını dondurdu. Çok ağladık, üzüldük (!).

Şimdi biz hepinizin geçtiği, muhtemelen ajans haberi olan ya da birbirinizden kopyaladığınız bu haberi önce bir aynen verelim:

Amerika’nın Nex Mexico eyaletine bağlı Roswell kentinde çekilen UFO görüntüsü, herkesi şoke etti. Bu görüntü Şubat ayının ilk günlerinde yoldan otomobiliyle geçen bir sürücünün amatör kamerasıyla çekildi. İlk bakışta uçağa benzeyen ancak yaklaştıkta uçak değil de bir UFO’yu andıran hava aracı bilinmeyen bir noktaya iniş yaptı. Sürücü şaşkınlık içinde çektiği görüntünün ardından “bu görüntüyü ben arabamla giderken kendi kameramla çektim” açıklamasını yaptı. Paylaşım sitesi youtube’da onbinlerce kez izlenen görüntü, bugüne kadar kaydedilen en net UFO görüntüsü olarak başlıklandırıldı.

Gelelim videomuza.

1. Bu kadar net, büyük, farkedilir düzeyde uzun bir süre var olan bu büyük cisme ait başka hiçbir fotoğraf ve video bulunmaması anlamlı değildir. Şehir ve fabrika yapılanmalarının olduğu görülen bir sahada başka hiçkimsenin şahitliği olmaması enteresandır.

2. Videoyu çeken kimselerin aracı gördükten sonra konumlarını korumak ve görüntü almak yerine sürekli bir hareket içerisinde olmaları ve durmak için belli bir konuma kadar gelmeleri rasyonel değildir. Bu kadar olağanüstü bir cismi görüntülerken, onun ne zaman gözden kaybolacağı bilinemeyeceği için konumu korumak akla daha yatkındır. Ancak niçin konumlarını korumadıklarını zaten sıradaki 5. maddemizde anlayacağız.

3. Belki biraz zorlama olacak ancak bu tip olaylarla adı çıkmış olan New Mexico çöllerden müteşekkil olup videoda görünen bitki örtüsüne sahip olması çok zordur. Zira New Mexico’nun büyük bir kısmı dağlar ve çöllerden oluşur. Ağaçlık olan bölgeleri olsa bile 31 ve 37 Kuzey enlemleri arasında yer alan New Mexico’da ağaçların böyle bir bedbaht görüntüye sahip olacağını söylemek zor. Videoda görünen düzlüklerde New Mexico’nun kuru ve sıcak havası hakimdir.  Yine de muhteşem bir iklimbilimci ve coğrafyacı olduğumu iddia edemeyeceğim.

4. Videodaki bir detay görüntünün bir hologram olduğunu ortaya koyuyor: 34. saniyede fabrika camından yansıyan gökyüzü görüntüsünde cismimize rastlayamıyoruz. Ancak yine de görüntü kalitesiz olduğundan yanılma payımızı saklı tutalım.

5. Ve işte işin bomba yanı: UFO’muz UFO olmaktan çıkmış, çünkü ABD Donanması’na ait!

Zaten aracın arkasında yanıp sönen strobe light olması da birilerinin bu videoyu tamamen dalga geçmek amacıyla ürettiği (belki de bir reklam kampanyası ya da kısa filmdir) ancak kendilerine ADG (Alien Disclosure Group) adını veren UFO meraklısı grubun bunu malzeme yaptığına işaret. (Bu ışık, uluslararası anlaşmalarla sivil ve askeri uçaklarda farklı kural ve koşullara tabi olmak üzere hava araçlarında bulundurulmak zorunda olan ışıklardır. Hani şu gökyüzünde sivil bir uçak gördüğümüzde yanıp söndüğünü farkettiğimiz sinyalizasyon ışıkları.)

Birilerinin ne için yapmış olduğu pek de mühim değil…

Ama dedim ya sevgili basın mensupları: Garip başlıklar atıp, ilginç şeyler yazmadan önce biraz aklın süzgecinden geçirin.

“Düşünmek iyidir.”

Haberi yayınlamış olan bir takım haber mecraları:

Sabah Gazetesi, http://www.sabah.com.tr/Dunya/2012/02/23/en-net-ufo-goruntusu
Gazete5, http://www.gazete5.com/haber/en-net-ufo-goruntusu-son-dakika-haberleri-195182.htm

About Tevfik Uyar

Uçak Mühendisi, Yönetim Doktoru. Açık Bilim yayıncısı, HBT ve Yalansavar yazarı ve ödüllü bir bilimkurgucu.

4 Yanıt to “‘Yeni’ Mexico, Eski Zihniyet: UFO birlikleri, hücum!”

  1. Teşekkürler.
    Yalansavar ı yeni keşfettim. Yazınızı da ister istemez yeni okudum. Dikkatinizi ve analiz yönteminizi kutluyorum. Yalan böyle savulur her halde.

    Beğen

  2. bu algi operasyonun amacı nedir amerika neden boyle islerle milleti kandirip alltan ne isler ceviriyorlar altinda yatan sebepler nelerdir ? yıllardir ufo aldatmacalarıyla zihnimizi yorup duruyorlar milyonlarca ısık yolu mesafeden buraya gelecek teknoloji olduguna inanmıyorum bunlarıin hepsi algi operasyonu gibime geliyor

    Beğen

  3. yalan olduğu belli bir vidyoyu
    tüm ufo vidyoları yalanmış gibi haber yapmışsınız. Maksatlı site olduğunuz çok açık. Sitenin adında yalan geçiyor. Ağzınızdan yalan eksik olmuyor.

    Beğen