MR Çektirdim, Hala Yaşıyorum

Manyetik Kolye.

Manyetik terapilerin yüzlerce yıldır insanları bir mıknatıs gibi çekmesinden 🙂 ötürü Google’da “manyetik terapi” terimlerini aradığımızda yaklaşık 411,000[1] kayıt, “mıknatıs tedavisi” şeklinde arama yaptığımızda ise 161,000[2] sonuçla karşılaşıyoruz. Tahmin edeceğiniz gibi arama sonuçları manyetik terapilerin ne olduğunu açıklayan yazılardan çok manyetik terapi ürünleri satan ya da bu terapileri kullanarak hastalara hizmet veren kurumların sitelerine bağlantıları içeriyor. İnsanların çeşitli rahatsızlıklarının tedavileri için kullandıkları manyetik terapilerle ilgili bilgilerin çoğunun bu işten maddi çıkarı olan kurumların sayfalarında bulunuyor olması hem genel sağlık hem de cüzdanlar için oldukça riskli.  Bu nedenle yalansavar çalışmasının gerekli olduğu konulardan biri.

Öncelikle yazıda kullanacağımız anlamı ile manyetik terapinin tanımına bakalım. Yazının ilerleyen bölümlerinde ise modern zamanlarda çeşitli firmalarca pazarlanan tüketici ürünlerindeki mıknatısların özelliklerine, pazarlanan ürünlerin iddialarına göz atacağım. Ama önce hayatında MR çektirmiş olup da hala yaşayan okuyucularımız varsa bir adım öne çıksınlar, kendileri gerçek bir mucizenin örnekleri (öyle mi acaba?) :).

Manyetik Terapi Nedir?

Alternatif tedavi yöntemlerini araştırırken başvurduğum kaynaklardan biri olan “The Gale Encyclopedia of Alternative Medicine” isimli ansiklopedi manyetik terapinin tanımını

vücudu çeşitli bölgelerindeki ağrılardan kurtulmak için mıknatısların kullanılması[3]

olarak veriyor. Ansiklopedi vurgulamamış olsa da manyetik terapi doğal mıknatıslar (kendi kendine statik manyetik özellikleri olan taşlar) tarafından üretilen statik manyetik alanlar aracılığı ile yapılan tedavilere karşılık geliyor[4]. Günümüzde “Manyetik Terapi”  modern mıknatısların çeşitli tüketici aparatları (kolye, bileklik, dizlik, tabanlık v.s.) aracılığı ile hastalık ve ağrıları geçirmek için kullanılması olarak tanımlanabilir.  Tıptaki manyetizma uygulamalarına ise 2. yazının sonunda Notlar bölümünde kısaca değindim ancak bu uygulamaların buzdolaplarında kullanılan mıknatıslarla ve benzerleri ile ilgisi yok şimdiden yazayım.

Hayvan dostlarımız için bile mıknatıslı ürünler bulmak mümkün.

Mıknatısların tedavi amaçlı olarak kullanıldığında tedavi ettiği iddia edilen semptomlar ve hastalıkların kısa bir listesi Alternatif Tıp ansiklopedisinde verilmiş[3]:

  • ağrı tedavisi
  • şişlik azaltma
  • doku alkalizasyonu
  • iyi uyku sağlama
  • doku ve hücre oksijen seviyelerini arttırma
  • kan dolaşımını düzenleme
  • enfeksiyon riskini azaltma

Manyetik Tüketici Ürünleri

Kısa bir araştırma yaparsak, piyasada satışı yapılan ve akıl almaz iddialarla yukarıdaki etkilerin ötesinde birçok hastalığı tedavi etmekle övünen ürüne rastlayabiliriz. Manyetik sırt korseleri, tabanlıklar, bileklikler en harc-ı alem ürünler. Bunların yanısıra kolyeler, zayıflatan mıknatıslı ayak yüzükleri de manyetik tüketici ürünleri arasında. Göze en şık görünen ürünler genellike uyku sistemleri. Örneğin son derece profesyonel görülen firmanın mıknatıslı yastıkları, yatakları popüler ve oldukça pahalı. Rastladığım en saçma ürün ise manyetik enerji bardağı. Suyu manyetize ettiği iddia edilen bu ürün yaşlanmayı geciktirmekten, sindirim sorunlarına, böbrek taşlarının yumuşatılmasına kadar herşeye iyi geliyormuş. Cinsellikle ilgili ürünler ise hem cinsellik pazarından hem de manyetik terapi pazarından pay alıyorlar. Göğüs büyüten manyetik sütyenler, penise takıldığında iktidarsızlık sorununu çözdüğünü iddia edilen halkalarsa insanların bedenleri ve cinsellikleri ile ilgili kaygıların sömürülmesinin ayrı bir örneği.

Aslında kanıta dayanmayan iddiaları dikkate almamak için kanıta ihtiyaç yoktur. Bu nedenle manyetik ürünlerin iddialarını ciddiye almamız gereksizdir. Yine de bu sözde faydalı ürünlere karşı tüketiciler olarak şüpheci yaklaşmadığımız bir gerçek. Biliyorsunuz bir deli kuyuya taş attığında bin akıllı o taşı çıkaramaz. Bu taşı kuyudan çıkarmak için kısaca statik mıknatısların özelliklerine ve neden manyetik terapilerin işe yaramayacağına bakalım.

Statik Mıknatıslar

Alnico çubuk mıknatıs

Yaşı 40 ve üzeri olanlar çocukluğumuzdaki ince uzun mıknatısları hatırlayacaklardır. Bu mıknatıslar çelik ya da alnico adı verilen, hala güçlü mıknatıslara ihtiyaç duyulan uygulamalarda kullanılan mıknatıslar. Ancak kutupları tarafından üretilen iç manyetik alanlar nedeni ile demanyetize olmaya daha müsait olan bu mıknatıslar günümüzde tüketici uygulamalarında kullanılmıyorlar[5][6]. Birçok uygulamada alnico ve çelik mıknatısların yerini nadir toprak mıknatısları ve seramik (ferrit)  mıknatıslar almış durumda[6]. Seramik ve nadir toprak mıknatısları çok ince olarak üretilebildiklerinden birçok ürünün içerisine kolayca yerleştirilebiliyorlar[6][7]. Bu tür mıknatıslara “statik” mıknatıslar diyoruz. Hareket eden ya da darbeli akıma maruz bırakılan elektromıknatıslar canlı dokuda bazı etkiler yaratabilecek elektrik alanlar ve elektromanyetik radyasyon  yaratabilseler de “statik” mıknatıslar sadece manyetik alan üretiyorlar[8].  Modern tıpta elektromanyetizma uygulamalarına ilişkin kısa bilgileri 2. yazının sonundaki Notlar kısmında bulabileceğinizi aktarmıştım ama gene de burada hatırlatayım.

Bu Sözde Tedaviler Neden Akla Yakın Değil?

Burada herhangi bir tıbbi tedavinin verimliliği bizim altında yatan biyolojik ve kimyasal mekanizmaları anlamamızdan bağımsız olduğunu hatırlamakta fayda var. Dolayısı ile  eğer yapılan araştırmalar bu tedavi yöntemlerinin işe yaradığını gösterse idi altında yatan biyolojik ve kimyasal mekanizmalar biliminsanlarının ilgi alanlarında sıkışıp kalan teknik detaylar olacaktı. Oysa manyetik terapi destekçileri bu tedavilerin işe yaradığını göstermek yerine neden çalışması gerektiğine dair değişik açıklamaları yapma ihtiyacı hissediyorlar. Bir nevi “işe yaramıyor ama biz ne kadar çok bilimselmiş gibi görünen açıklama bulursak o kadar inanırlar” mantığı olsa gerek.

Tedaviler için verilen açıklamaların başında kan dolaşımının düzenlenmesi geliyor[7]. Bu fikrin arkasında yatan varsayım Linus Pauling tarafından keşfedilen hemoglobin’in  manyetik özellikleridir[9]. Hemoglobin’in demir içerdiği biliniyor ancak hemoglobinde bulunan demir ferromanyetik değil. Ferromanyetik olmaması nedeni ile günlük kullanımdaki mıknatıslara tepki vermiyor.  Hepimiz en az bir kere kan testi için kan vermişizdir. Hemoglobin ferromanyetik olsaydı kırmızı kan hücrelerini diğer kan hücrelerinden ayırmak için bir mıknatıs tutmak yeterli olacaktı[8]. Oysa kan sayımlarında kullanılan makinalar manyetizma yerine elektrik ve ışık ölçümleri ile bu sayıları çıkarıyorlar.

Kan laboratuarından bir görüntü

Burada küçük bir zihinsel deney yapalım. Hemoglobin’inin buzdolabı mıknatısı ayarında mıknatısların küçük ve güçsüz manyetik alanlarına tepki gösterdiğini varsayalım. Bu durumda MR makinasının ürettiği güçlü manyetik alanlara da tepki vereceğini varsayabiliriz. Bildiğiniz gibi MR odasına girerken üzerimizdeki manyetik alanlardan etkilenecek bütün metal eşyaları  çıkarırız. MR makinası çalışırken oda da bulunan metal, manyetik alanlara duyarlı cisimlere neler olduğunu görmek için Flying Objects sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Endüstriyel bir süpürgenin ve bir hasta yatağının açık unutulan MRI makinası tarafından mıknatıs gibi çekilmiş hali.(www.simplyphysics.com‘dan Moriel NessAiver’e teşekkürler verdiği kullanım izni için)

Eğer o küçücük mıknatıslar hemoglobini etkileyerek kan dolaşımını düzenlese idi MR makinasından sağ çıkmamız pek olanaklı olmazdı. Ya da bir çok hastalığın tedavisi için modern tıp MR makinası içinde geçirelecek birkaç saati ya da bir kaç günü tedavi yöntemi olarak kullanırdı. O nedenle MR’dan sağ çıkan okuyucularımız bir adım geri gidebilirler, ortada bir mucize yok :). Şaşırmayı beklemiyordunuz umarım?

Sıra manyetik terapilerin dozunda. Hepimizin iyi bildiği gibi bir tedavi yönteminin yararlı olması için belli bir dozda uygulanması gerekli. Gereğinden az dozda uygulanan tedavi işe yaramazken doz aşımları ise tehlikeli sonuçlara yol açabilmekte. Bu yüzden modern tıp bir tedavi yöntemini önerirken tedavi süresi, alınacak ilacın dozu gibi bilgileri hastalarına veriyor. Oysa manyetik terapiler için belirlenmiş, şu kadar saat takarsanız iyileşirsiniz, şu kadar saatten fazlası zararlı, 5 dk/kg gibi doz bilgilerinin olmaması terapilerin bilimsellikten uzaklığına işaret etmekte.

Skeptical Inquirer makalesinde J. Livingstone’un aktardığı bir manyetik ürünün doz ve kulanım talimatı ise dikkate değer:

[Manyetik] kolye başağrınız başladığında hemen takılmalı ve ağrı geçer geçmez çıkarılmalı[7]

Güzel numara! Taktım ağrım vardı, takınca ağrım geçti çıkardım. Ağrıların birçoğunun kendi kendilerine geçtiği düşünüldüğünde kolyenin sadece ağrının varolduğu sırada takılması kolyenin işe yaradığına yeteri kadar kanıt üretecektir. İnsanları kandırmak için bulunan bu yönteme şapka çıkarmamak elde değil.

Örnek doz eğrisi. (Kaynak National Institute of General Medical Sciences)

Manyetik terapi ürünlerini incelerken bakılması gereken ayrı bir konu da yarar ve zarar iddialarıdır. Aşağıdaki alıntı mıknatıslı ürünler satan bir firmanın sitesinden alınmıştır.

………….. canlı bir organizmaya dışarıdan elektrik akımı vermek çok zararlı, hatta ölümcül olabilir.

Ama sağlıklı bir bedene uygulanan manyetizmin -elektrikle bağlantılı olan bu gücün- bilinen hiçbir olumsuz etkisi yoktur.*

Mıknatısların kullanımının ideal olmasının bir sebebi budur. Mıknatısların olumlu etkilerine azami derecede şüpheyle yaklaşan biri bile onları denemekte bir sakınca olmadığını kabul eder.

Başka bir deyişle, mıknatıslar herhangi bir risk yaratmaz. Yan etkileri olan ya da acı veren ürün ve işlemler düşünüldüğünde bu mühim bir özelliktir.

Mıknatıslı ürünlerin standart iddialarından biri mıknatısların zararsız olduğudur. Yalansavar’da yazmayı planladığımız “Yanlış İkilem Yanılgısı” na iyi bir örnektir manyetik terapi destekçilerinin bu iddiası. Bu yanılgı özetle 3. bir seçeneğin varlığını ön görmeyen, red eden mantık hatasıdır. Mıknatıslar zararsız ise yararlı demek istemektedir pazarlamacılar;  hiç bir işe yaramıyor şeklindeki 3. seçeneği atlamaktadırlar.

Ayrıca yukarıdaki metinde  bahsi geçen “azami derecede şüpheyle yaklaşan biri” olarak pazarlamacının “denemekte sakınca olmadığını kabul eder” iddiasına bir sözümüz olmalı. Tabi ki denemekte sakınca vardır. Kısıtlı kaynakları (para, zaman) işe yaramayan ürünlere harcamak tüketicileri gerçek tedavi yöntemlerinden uzaklaştırarak hem ekonomik kayba hem de sağlıkta olası bir kötüleşmeye sebep olmaktadır. İşimize yarayıp yaramayacağını bilmediğimiz neyi satın alıyoruz ki bu ürünleri satın alalım.  Bu konuda ki görüşlerimizi Ne Zararı Var? başlığında işlemiştik.

Genelde bilimdışı iddialara açıklık getirmeye çalışırken sıklıkla yeteri kadar “açık fikirli” olmamakla suçlanıyoruz. Manyetik terapilere bakışımızda aynı suçlamaları beraberinde getirecektir eminim. Bir an için mıknatısların vücudumuzda bir etki yaptığını varsayalım. Bu etkinin tedavi edici nitelikte olması ne kadar olasıdır? Vücudumuzda şöyle ya da böyle etki yapan herşey tedavi edici midir? Milyonlarca kimyasal, doğal maden, sıvı içerisinden sadece küçük bir kısmı sadece belli dozlarda tedavi edici özelliğe sahipken neden mıknatısların her koşulda tedavi edici olabileceğini kabul edelim?  Bilimsel kanıt olmadan bir tedavinin işe yararlılığını kabul etmek açık fikirlilik olamaz. Şüphesiz manyetik terapi destekçilerinin atıfta bulunacağı araştırmalar var. Ancak bu araştırmaların kalitesi, bilimsel geçerliliği yazı dizisinin 2. kısmında ele alınacak.


Kaynakça:
  1. Google Search 1/08/2012
  2. Google Search 1/08/2012
  3. Gale Encyl.
  4. Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Magnet_therapy
  5. http://en.wikipedia.org/wiki/Alnico
  6. http://www.csicop.org/si/show/magnetic_therapy_plausible_attraction/
  7. http://www.scribd.com/doc/99514875/8/Nadir-Toprak-Mıknatıslar
  8. Science Under Siege Bruce L. Flamm  “Magnet Therapy” s: 320
  9. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1076743/
  10. http://hfienberg.com/clips/magnet.htm

About Bahadır Ürkmez

İzmir Fen Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunuyum. Evli ve 2 süper keyifli (herkesinki kendine öyledir zaten :)) çocuk babasıyım. Mühendislik yapıyorum.

21 Yanıt to “MR Çektirdim, Hala Yaşıyorum”

  1. 2. kısmını merakla bekliyoruz!
    Küçük bir ekleme: Hemoglobin ferromanyetik olmasa da oksijenini bırakmış hemoglobin (deoksihemoglobin) paramanyetik bir özellik gösteriyor. Hemoglobinin bu özelliği sayesinde fonksiyonel MR(fMRI) yöntemiyle beyinde nöronal olarak etkinleşen bölgeler tespit edilebiliyor. Ancak elbette bu durumun kan dolaşımına filan hiçbir etkisi yok. Hatta yazdığınız üzere hemoglobin miktarını bile ölçülemiyor, sadece temel düzeye göre yüzde değişimi hakkında bilgi sahibi olunuyor.

    Beğen

    • Evet paramanyetik özellikler konusunda haklısınız. Yazıda özel olarak hemoglobin’in manyetik özelliklerini detayına girmedim kafalar karışmasın diye. 2. kısımda bu iddiaları ilk olarak inceleyen bilimsel komisyondan yakın zamanda gerçekleştirilmilş Baylor College çalışmasına kadar bulabildiğimiz araştırmaları değerlendireceğiz.

      Beğen

  2. Bilgiler için teşekkürler.bugun tanıştığımız ve şifacı olduğunu söyleyen bır bey babam ıcın içinde mıknatıs olduğunu soyledıgı bır su ve krem getirdi.babam akciğer kanseri ve 2 buçuk senedir kemoterapi ve radyoterapi görüyor.bir ümit,bir yakınımızın bize yönlendirdiği bu beyin suyunu ve kremlerini aldık ancak körükörünede kullanmak istemedik.sizin yazılarınızı görünce danışmak istedim.birçok farklı uygulaması olan manyetik tedavinin içilecek suyla mevcut herhangi bir ürününe internette rastlamadım.ne dersiniz?

    Beğen

    • İklim selamlar,

      Öncelikle sitemize gösterdiğin ilgi için teşekkürler. Üzülerek söylemeliyim ki mıknatısların iddia edildiği gibi etkileri yok. Yazıda da bir sürü uygulamanın neden işe yaramayacağını anlatmıştım. Bu suyu satan kişi dürüst biri, hatta şarlatan diyebilirim, değil kanaatimce. Eğer ürünleri iade edip paranızı geri alabiliyorsanız en iyi çözüm olurdu, yok aldık deneyelim derseniz deneyin. Ama kesinlikle doktorların önerdiği tedavileri aksatmayın. Unutmayın babanız iyileşirse (umarım sağlığına kavuşur) nedeni modern tıbbın çabaları olacaktır, ne idüğü belirsiz kremleri satan beyin değil.

      Bu gibi işe yaramayan ürünleri satan insanlar hasta ve hasta yakınlarının ümitsiz hallerinden yararlanmayı severler. Hepimiz umudun azaldığı, tükendiği yerde alternatif çözümler ararız. Bu insanın hayatta kalma içgüdüsünün bir sonucu. Maalesef bu içgüdü bizi şarlatanlara kolay avlar haline getiriyor. Lütfen ümitsizliğinizden başkalarının faydalanmasına izin vermeyin.

      Babanıza acil şifalar dileklerimi iletin lütfen,

      Sevgiler

      Beğen

  3. Merhabalar, sitemizi inceleyecek olursanız şayet manyetik Rezonans tedavi yöntemi ve ilmi boyutuyla ilgili epey bir bilgi edinebilirsiniz. Eksiğinizi de danışman hocalarımızı arayarak, Almanya’daki ana firmanın veya ingiltere ve diger bircok Avrupa ulkesinin web sitesine girerek, daha da olmadı tabiblerin cok deger verdikleri online kütüphanelerini (pubmed) ziyaret ederek veya birkaç ay daha bekleyerek bir üniversitemizde bu konuda yapılan araştırma (doktora tezi konusu) çalısmasının sonuclarını görerek tamamlayın lütfen. 6 ulusal kanalın ana haber bültenlerinde yayınlanan ve tedaviden fayda gormuş hastaların konuşmalarına itibar edin. Daha da olmadı son bir yılda tedavi görmüş 500’ü aşkın hasta ile görüştürelim sizi.
    Saygılar
    Ahmet Karamercan

    Beğen

  4. Ahmet Karamercan 25 Ocak 2013 12:48

    Araştırma Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yapılmaktadır.
    Ümit tacirliğinin ne olduğunu ( en büyük haysiyetsizlik) 20 yıldır yaşayarak öğrenmiş engelli iki yavrusu olan bir baba olarak bu satırları kaleme aldığımı da bilmenizi isterim.
    Saygılar
    Ahmet Karamercan

    Beğen

    • Ahmet Bey,

      Manyetik terapilerin modern tıpta kullanımları konusunda çalışmalar mevcut. Manyetik Rezonans Terapileri üzerinde yayınlanmış makaleler dediğiniz gibi var. Ancak bu tedavi yöntemleri henüz deneysel aşamada ve bu deneylerin sonuçları işe yaradığını gösterene kadar işe yarıyor demek doğru değil. Önce sonuçlar yayınlanacak (konusunda iyi dergilerde), sonra diğer biliminsanları bu sonuçları düzgün deney koşulları altında tekrarlayacak ve karar ondan sonra verilecek.

      MBST’nin yenilikçi, alternatif bir tedavi yöntemi olarak pazarlanması ise açıkça yanlıştır. Tedavi yöntemi olup olmadığını daha bilmiyoruz. Göndermiş olduğunuz internet sitesi maalesef bu yöntemi işe yaradığı kesinmiş gibi sunmakta, arkasındaki araştırmaları bile listelememekte sadece yenilikçi, alternatif bir tedavi yöntemidir demekte. Bir türlü elimi atıp yazmadığım alternatif tıp uygulayıcılarının referans verdiği makaleleri inceleyeceğim yazıda bu knouya daha yoğun eğileceğim.

      İlginize teşekkürler.

      Beğen

  5. bir butun düşünüldüğünde o butunden sadece manyetik etki alınırsa bence yazılanlar doğru ama bu manyetiğe paralel kızl ötesi absorbe edici elementler ve daha fazlası olması durumunda bazı kombine mineral içerikli taşlar insan hayvan hatta bitkilerde her daim önümüzde gercekleşen bazı olayları daha net görmemimizi sağlamaktadır.kısaca benzer bir manyetik alan gibi bahsedilen bilinen ispatı olmayan fakat herzaman maruz kaldığımız doğal manyetik alan bizim yaşamamızın ana etkilerindendir.

    Beğen

  6. Bahadır bey,
    hayatınızda hiç manyetik takı kullandınız mı çok merak ettim
    Burdan atıp tutmak ne oluyor anlamadım. Kullanmayailirsiniz, faydalarına inanmayabilirsiniz.
    Biz kullanıyoruz ve faydalarını da görüyoruz.

    Beğen

    • Emine Hanım,

      İşe yaramayacağını bildiğim şeyleri kullanmak gibi adetim yok. Ancak sizin işe yaradığını düşünmenizin altında manyetik takıların işe yaramasının ötesinde yatan bir çok sebep olabilir.

      Örneğin “boş ilaç etkisi”. Gerçekte manyetik takının hiç etkisi olmayabilir. Ancak takıyı takmakla iyileşeceğinizi düşündüğünüzden bir iyilik durumu hissedebilirsiniz. Bilimsel ve kanıta dayalı tıbbın sıklıkla kullandığı bir kontrol tekniğidir gerçek ilacın etkisi ile boş ilacın etkisini karşılaştırmak. Aradaki fark istatistiksel önemde bir farksa ilacın işe yaradığını düşünürüz.

      İşe yaradığını düşünmenizin bir başka nedeni bilinçsiz olarak yapılan “veri madenciliği” olabilir. Semptomlarınızda bir azalma yoktur ancak takının iyileştireceğini düşünerek sadece semptomların ortadan kalktığı durumları zihninizde tutarken semptomların varlığını başka nedenlere bağlıyor olabilirsiniz. Örneğin varsayalım ki diz ağrınız için takıyorsunuz. Diziniz ağrımazken iyilik halini manyetik takıya atfederken diziniz ağrıdığında “bugün çok yürüdüm, o nedenle ağrıyor” diyor olabilirsiniz.

      Bu kısa sürede aklıma gelen bir başka neden de kimsenin aldatılmaktan hoşlanmayacağının getirdiği duygusal yük. Para verip aldığınız (muhtemelen çok bir paradır) bir ürünün işe yaramadığını, geri de veremiyorsanız (bu ürünlerin satıcıları çok ikna edicidir. Nerede ise iyileşmediniz diye sizi suçlarlar) aldatılmış olmayı kabul etmektense işe yaradığını düşünmek ruh halimiz için daha iyidir. Ve bu noktada işe yaradığını varsaymaktan başka çaremiz kalmaz.

      Bu arada bu sitenin emektar bir yazarı olarak sitemizin kuralları çerçevesinde istediğim gibi atıp tutabilirim. Ne de olsa site bize ait.

      Sevgiler,

      Beğen

  7. Bahadır bey,

    Demişsiniz ki;

    Örneğin “boş ilaç etkisi”. Gerçekte manyetik takının hiç etkisi olmayabilir. Ancak takıyı takmakla iyileşeceğinizi düşündüğünüzden bir iyilik durumu hissedebilirsiniz.

    Diyelim ki etkisi yok;
    Biz psikolojik olarak inanıyoruz ve ağrıları engelliyoruz.
    Netice de, bu da ilaç kullanmaktan daha iyi değilmi?

    Ahmet beye katılıyorum, söylemiş

    “500 e aşkın kişi ile görüştürelim sizi” demiş.

    500 kişi bundan memnun ise eğer ilaç kullanmıyor ve kendine ilaç ile zarar vermiyorsa söylenecek tek söz SAĞLIĞINIZ İÇİN MANYETİK TAKI kullanın derim ben.

    Ben de manyetik takıların satış danışmanlığını yapıyorum. Bende Ahmet bey gibi sizi 100 lerce kişi ile görüştürebilirim.

    Bu arada site tabiki size ait, ama çok emin olduğunuz konuları ele alın derim ben,

    😉

    [Ürün satış temsilciği yapan kişilerin ürün ve reklam amaçlı yorumları ve iletişim bilgileri site yönetimi tarafından engellenmiştir.]

    Beğen

  8. o kada uzun yazmanıza gerek yok “işime gelmedi” yazsanız da olurdu 🙂

    Beğen

    • isil_arican 25 Nisan 2014 20:42

      Emine hanim,
      Biz bu isten para kazanmiyoruz, hepimiz gonullu olarak bu yazilari yaziyoruz.
      O nedenle “isine gelmeme” konusu bizim icin degil, bu yontemleri insanlara para kazanmak icin pazarlayan kisiler icin daha dogru sanirim 🙂

      Beğen

  9. başından beri söylemeye çalıştığım şu ki
    fikriniz olan konular hakkında konuşun
    size tavsiyem biraz araştırın bu kadar geriden gelmeyin
    vidivodo.com’dan manyetik terapi diye aratın isterseniz
    size kolaylık olması açısından linki de paylaşıyorum
    sadece bununla sınırlı değil tabi
    Satış hakkında da fikriniz olmadığı gayet ortada
    bu bir meslek saygı duymalısınız derim
    Bu işin eğitimi alınıyor, emek harcanıyor.
    tabiki ürün tanıtılacak, insanlaa sunulacak
    benim çalıştığım firma atölye değil
    yıllık satışı 10 milyon, artı 200.000 üyeye sahip
    demek ki gerçekten ürünleri tartışılamayacak kadar faydalı
    bu 200.000 üye ve 10 milyon müşteri salak değil heralde, etkisini görüp sağlıklarına kavuşmuşlar
    he bu arada şunu da araştırın
    ahmet marankinin de manyetik takıları satışta
    ayrıca buraya yazı yazmanın gönüllülük ile ne alakası var,
    BİLMİŞLİK olmasın 😉
    Sizlere bol ilaçlı günler,
    Biz ilacı bıraktık, manyetik takılar sayesinde
    ilaç firmaları sadece sizlere satar artık

    Beğen

    • tevfik_uyar 28 Nisan 2014 13:00

      “yıllık satışı 10 milyon, artı 200.000 üyeye sahip
      demek ki gerçekten ürünleri tartışılamayacak kadar faydalı
      bu 200.000 üye ve 10 milyon müşteri salak değil heralde, etkisini görüp sağlıklarına kavuşmuşlar”

      Bu da benden size tavsiye: Suriye’de, Ruanda’da ve bilimum yerlerde 200.000’den fazla insan elindeki silahla karşıt grubunda yer alan bir kişiyi öldürüyor ya da çocuklarının boğazını kesiyor. Bu kadar üye salak değil herhalde, bir faydasını görüp adam öldürüyorlar olsa gerek. Dilerseniz ilk uçakla gidip bu faydalı faaliyetlere katılabilirsiniz 🙂

      Bu söylediğiniz argumentum ad populum olarak anılan mantıksal safsataya örnektir. Bir şeyi 200.000 kişinin kabul etmesi o şeyin yararlılığı konusunda fikir vermez. Bu topraklar ciddi miktarlarda “boğaz köprüsünün kendisine satıldığını sanan” kerizler de gördü. Ayrıca sigara şirketlerinin “yıllık satış cirosu” söylediğiniz sayının yanında altın madenine karşılık gelir. Satış sayısından bahsetmeme gerek yok herhalde. Bizim mahalledeki tekel bayiilerin toplam satışı sizin çalıştığınız firmanınkini geçecektir. O halde sigara yararlı diyebilir miyiz? Bu şartlar altında siz dersiniz; ancak biz yine sigaranın sağlığa olan etkisi ile ilgili çalışmalara bakacağız.

      Şahsım adına manyetik takılarınızla mutluluklar dilerim.

      Beğen

  10. Gerçekten baydı artık,
    Ne alaksı var suriyedeki silahla, sigara ile
    örnekler nasıl örnekler, bağdaştırma çok saçma
    Ben bir ürün veriyorum herhangi bir müşterime,
    Misal migreni var, migrenden kurtuluyor.
    Daha sonra başka bir arkadaşına öneriyor ve o da ürünü deniyor.
    Bu şekilde satışlar zincirleme gidiyor. Alan memnun satan memnun
    İlaç kullanmıyorlar bir daha
    Bunun yalan dolan neresinde,
    Ben ürünlerimizi tanıtıp, insanlara faydalı olabiliyormuyuz ona bakarım.
    Sizde burda sallamasyon konuşursunuz ancak.

    Biz gayet mutluyuz, 😉
    Siz de mutlu olmaya bakın

    Beğen

    • tevfik_uyar 28 Nisan 2014 15:30

      Bir ara dolandırıcılıktan mahkemeye çıkarsanız orada “insanlar mutlu ama” diye savunma yapamayacağınız için bence biraz tıbbi bilgilerle donanın ya da mekanizmasını akılcı bir şekilde açıklayabileceğiniz bir iş yapın. Gerçekten baydıysa size tavsiyem: Gidip insanları “migreninize iyi gelecek” diye kandırmaya devam edin ve bu siteyi görmezden gelin.

      Sizinle mutabakata varmam söz konusu olamaz. Siz bu işten para kazanan bir tüccarsınız; bizse insanlar doğruyu öğrensin ve şarlatanlara para kaptırmasın diye gönüllü olarak, hiçbir maddi kazancı olmadan vaktini ve emeğini sarf eden insanlarız. Zaten aramızdaki bu paradigma farkı anlaşmamız için büyük engel.

      Beğen

  11. 😉 Gerçekten gülmekten koptum 😉

    Mahkemeye çıkmam mümkün değil 😉 o sizin gereksiz görüşünüz

    hadi sizin dediğiniz gibi oldu diyelim (ki çok zor)
    benim elimde tahmin edemeyeceğiniz kadar tıbbi bilgi mevcut
    ama siz bunu algılayamazsınız
    hoş algılasanız da size sunacak değilim

    Eğer gerçekten yalan dolan ile ürün satsam söylediklerinize cevap dahi vermem
    Ben kendimden ne kadar eminsem, sattığım ürünlerden de o kadar eminim ve sonuna kadar arkasındayım
    Herşeyi siz biliyorsunuz değil mi?
    Siz bir uçak mühendisi olarak.
    İlgi alanınıza dönün
    imza günleriniz olsun
    söyleşileri okuyun, kimsenin düşüncesine saygı duymadan yargılayın,
    verdiğiniz cevapları da kendi facebook hesabınızda paylaşın
    size yakışan da bu bence

    Bu arada Şarlatan ben mi oluyorum,
    Siz harikasınız 😉 gönüllü olarak emeğinizi sarf ediyor muşsunuz ya
    sizi ayakta alkışlayanları bulursunuz belki 😉
    Aramızdaki fark paradigma değil 😉
    siz kendini dahi olarak gören ama kendini kandıran birisiniz bana göre
    Sizinle aramızda dünyalar var,

    Beğen

  12. Merhabalar
    Konu epey olmuş ancak okuyunca ilgimi çekti ve konu üzerine birkaç noktada düşüncelerimi belirtmek istedim.
    Öncelikle manyetik alan etki ve tedavi yöntemleri üzerine bayağı bir yazdırmışsınız ancak hep etkisizliği vurgulayarak işe yaramadığını savunuyorsunuz fakat sizinde etkisizliğini kanıtlayan hiçbir bilimsel kanıtınız yok.
    Ayrıca bu tür tedavi yöntemlerinde inanmak çok önemli bir etkendir vede etkisi bilimsel olarak kanıtlanmıştır, zaten sizde yazınızda bunu ifade ediyorsunuz.

    Esas mesele siz bu yazınızla manyetik alanın etkisini birçok alanda belirtiğiniz halde böyle bir gücün sadece tedavi edici gücü olamayacağını savunuyorsunuz hatta iddia ediyorsunuz neye dayanarak elinizde ispatlanmış kaç deneysel veri var ama eski tıpta çok kullanılan bir yöntem olduğu bilinmektedir, özellikle Çin bu konuda en bilinenidir eminim bunu sizlerde biliyorsunuzdur ama sizlerin bunada mutlaka bir alternatif teziniz vardır 🙂

    Son olarak bir sorum var Akapunktur konusunda ne düşünüyorsunuz..

    Beğen

  13. benim menüsküs yırtığım var bilgisayar hard disklerinden çıkardığım neodmiyum mıknatısları etrafına diktim dizliğin, taktıktan sonra ağrılarım kesildi 1 ay kullanımla ağrı 3 ay kesiliyor dizliği çıkarsam da bence araştırılması gereken çok önemli bir konu iyileşme etkisi de uzun süreli kullanımda deneyeceğim hücrelere veya sinir uclarına uyarılma gönderiyor.

    Beğen