Bedava Enerji ile Ünlü Olamamak

Aşağıdaki videoyu bir kaç ay önce arkadaşlarımın Facebook sayfalarında gördüm. Benzerleri bu aralar tekrar tedavüle girdi. “Bedava Enerji – Elektrikçiler Bunu Açıklasın” ya da “Elektrik Faturalarına Son” gibi ilgi uyandıran başlıklarla paylaşılan videoyu ilk gördüğümde “İşte!” dedim “Ne kadar akıllı olduğumu insanlara göstermek için bir fırsat. Termodinamiğin yasalarına aykırı olan bu cihazdan bir tane yaparım, videosunu çekip çalışmadığını bütün dünyaya gösteririm.” Bir de video viral hale gelirse değmeyin keyfime.

Bu yazıda cihazın neden çalışmayacağını termodinamik prensipleri ile açıklamayacağım. Zaten sevgili Tevfik “Devr-i Daim Makinaları: Yok Öyle Beleşe” isimli yazısında temel noktaları anlatmıştı. Ben işe yaramadığını çok pratik bir şekilde keşfettim. Nasıl mı?

Önce videoyu internetten indirdim. iMovie video programında açtım ve kare kare izledim. Açıkçası videoda bir üçkağıt yakalayamadım. Ama videodaki sesin anlattıklarını adım adım not ettim. Ünlü olmak çaba gerektiriyor ne de olsa :).

Sonra hemen ofisin altındaki tekel bayisine gidip 4 tane manyetolu çakmak aldım tanesi 1 TL’den. İlk denemede beceremezsem yedek olsun, zaten hepi topu üç kuruş.

Ofise geri çıktım ve masamın altındaki uzatma kablosunu aldım bin bir güçlükle. Kolay mı öyle bütün bilgisayar, faks ve telefon fişlerini çıkarmak?1_10

Manyetoyu çakmaktan sökmek için çekmecemden yan keski ve tornavidayı çıkardım. Evet, ofisimdeki ufak tefek elektrik ve tamirat işlerini ben yapıyorum.

Video kameramı üçayağa bağladım, ayarlarını yaptım. Son olarak videodaki loş ortamı yakalamak için bir zamanlar bir müşterime yaptığım proje sırasında aldığım siyah fitilsiz kadife kumaşlarla pencereleri kaplayarak ofisimi kararttım.

Artık beni dünyaya tanıtacak videoyu çekmeye hazırdım. “Başlamadan önce orijinal videoyu bir daha izleyeyim, belki de bir şey kaçırmışımdır” dedim kendi kendime. Kaçırmışım hem de çok fena. Video’nun son karesinde, sizin de dikkatiniz çekmiştir belki, bir internet adresi var: www.free-energi.com. “Buraya bakmadım ben, belki bir şeyler vardır” diyerek hemen Chrome tarayıcıma adresi girdim. Karşıma çıkan ilk sayfadaki metinde bedava enerji konusunda bir sürü motive edici cümle vardı.

Bu sayfa size çok daha iyi bir seçenek sunuyor: Doğanın, evrenin ve enerji dengesini doğası ile ilgili gerçek bilgiyi; okulda fizik dersinin öğrettiği yalanları silecek gerçek bedava enerji biliminin bilgi birkimini.

Bu noktada yüzümde beliren “göreceksiniz gününüzü!, şu videoyu bir yapayım hele” kötü adam gülümsemesi bir sonraki cümle ile olduğu yerde dondu kaldı:

Bir şeyler yapmadan önce lütfen Uyarılar kısmını okuyun.

Tahmin edeceğiniz gibi hemen Uyarılar sayfasını ziyaret ettim. İlk bir kaç yasal uyarıdan sonra gelenler ünlü olma hayallerimi suya düşürdüler birer birer.

Burada verilen bilginin kalitesini ve doğruluğunu garanti etmiyoruz.

Bu sayfayı hazırlayanlar burada anlatılan cihazları yapmak için harcayacağınız çaba ile kendinizi düşüreceğiniz durumun yaratacağı dalga geçmelerden ve alaya alınmalardan sorumlu değildir

Bu sayfayı hazırlayan burada anlatılanlardan kaynaklanacak hatalı bilgilendirmelerden sorumlu değillerdir.

Bu sitede yayınlanan bilgiler eğlence amaçlıdır

Sizin için eğlence, oysa ben ne hayaller kurmuştum; ünlü olacaktım. İnsanların hayalleri ile oynanır mı?

Bu sayfayı hazırlayanlar siteyi okurken kaybedeceğiniz zamandan ve burada bahsedilen ve başarısızlıkla sonuçlanacak cihazı yapmak için harcayacağınız zamandan sorumlu değildir.

Ya benim manyetolu çakmak masrafım? 😦 İyi ki gece lambası falan almamışım, voltmetre ile ölçecektim. O bile var yani 🙂

Bu siteyi hazırlayanlar burada anlatılanları yapmak için yapılacak masraflardan sorumlu değillerdir. Burada anlatılanları yaparak harcayacağınız paranın geri iadesinin yasal olarak mümkün olmadığını kabul etmiş olursunuz.

Gitti 4 TL. Neyse birilerine veririm artık.

Bu sitede verilen bilgileri ciddiye alıp, başarısız bir şekilde kullanmaya karar vermeniz durumunda kendinize olan güveninizi sarsmanıza yol açacak riskler içermektedir.

Haklı olmanın verdiği gururla kendime güvenim arttı açıkçası. Belki de işe yarayan tek şey bu oldu yıkılıp giden ünlü olma hayallerimden arda kalan.

Şaka amaçlı yapılan bu videolar internette hızla yayılıp gerçekmiş gibi aktarılıyor farklı sayfalarda. Yalanlar gerçeklerden daha hızlı yayılıyor birileri çıkıp düzeltene kadar. En iyilerimiz bile aldanabiliyor sıradışı iddiaların cazibesi karşında. O nedenle bir şeyi paylaşmadan ya da çürütmeye kalkmadan ve en önemlisi zamanımızı, paramızı ve enerjimizi harcamadan önce birazcık araştırma bizi bir çok dertten kurtarabilir. En azından beni kurtaracakmış okuduğunuz üzere.

About Bahadır Ürkmez

İzmir Fen Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunuyum. Evli ve 2 süper keyifli (herkesinki kendine öyledir zaten :)) çocuk babasıyım. Mühendislik yapıyorum.

8 Yanıt to “Bedava Enerji ile Ünlü Olamamak”

  1. asuman konuk 11 Ocak 2014 02:07

    He he, bu gidişle sayenizde araştırma yapmamıza falan gerek kalmayacak. Ben artık yeni bir şeylerle karşılaştığımda, ilk önce sitenize giriyorum. Burda mutlaka doğruları yazmış olan birileri oluyor. Size 4 lirayı memnuniyetle gönderebilirim. Bu siteden öğrendiklerimin bedeli zaten parayla ölçülemez.

    Beğen

  2. Ahmet KACAR 12 Ocak 2014 17:00

    Bu ara enerji ile ilgili en sık gözüme çarpan şey, reklamlarda bir beyaz eşya firmasının “evde kurutmak yerine çamaşırlarınızı kurutma makinesinde kurutun, enerjiden tasarruf edin” saçmalaması. Birileri verimi kombilerdeki gibi %100 ün üzerine taşımış heralde. 🙂

    Beğen

  3. osman ozcan 11 Mart 2014 17:54

    çok ilginç bir şeye denk geldim de ne kadar gerçek bilemiyorum ama sizler tarafından bir yazı yazılabilir belki bu konuda.
    magnetic motor diye bahsediliyor

    Beğen

    • iyi günler yaklaşık 3 gün geçmiş bense yeni gördüm bunu ve kendi alalede bilgimle cevaplamak istedim. ne yalan söylüyüm bende mıtnatısların birbirini itme gücünden sınırsız güç ve enerji sağlanacağını sanırdım ta-ki mıtnatısların zaman geçtikçe mıtnatıslık özelliklerini kaybettiklerini öğreninceye kadar. bu aradaki çekim-itim yavaş yavaş nötrleniyormuş fizikten anlayan bir arkadaştan öğrenmiştim. tabi burda yalansavarlarımız açıklasa daha makul olur.

      Beğen

      • Enerjiyi yoktan var etmeye bizim gücümüzün yetmeyeceği aşikar fakat evren enerjiyle dolu bizimde bunu kullanabileceğimiz şekle dönüştürmemiz mümkün ben daha çok depolama üzerine yoğunlaşıyorum eğer gerçekten bu alet çalışıyorsa ki mısnatısların gücü azalıyorsa bu enerjinin korunumu kanununa aykırı değil. mıknatıslara enerjiyi manyetik olarak yükleyip akümülatör gibi kullanabiliriz veya mıknatısı pil gibi kullanıp mıknatıslık özelliğini yitirdiğinde çıkarıp atarız yeni mıknatıs koyup kullanmaya devam edebiliriz ama ne kadar ne şekilde olur araştırmak gerekli

        Beğen

  4. fantomneettiopera 01 Mayıs 2014 17:35

    Bu cihazın(!) çalıştığı bir dünyada, kendi kuyruğunu yiyen yılanın da avlanmaya ihtiyacı olmaması gerekirdi.

    Beğen

Trackbacks/Pingbacks

  1. Bahadır'ın Dükkanı – Selfie Hastalığı - 23 Ağustos 2014

    […] önce yazdığım “Bedava Enerji ile Ünlü Olamamak” isimli yazımda haberin ilk yayınlandığı kaynağın “About/Hakkımızda” sayfasına bakmanın […]

    Beğen