Bir Bilene Sormalı… Mı?

Sevgili okurlar,

Yaklaşık bir yıldır sizlere sadece yazılarımızla ulaşmanın dışında yollar arıyoruz. Uzunca bir süredir hem Yalansavar’da yazdığımız makaleleri aramızda tartışarak size aktarmak, hem de eleştirel düşünceyle ilgili bilgi ve fikir alışverişi yaparken sizlerin de bu sohbetlere dahil olmasını sağlamak için farklı alternatifleri değerlendiriyorduk. Derken, aklımıza bu sohbetleri Google Hangout sistemi aracılığıyla video sohbeti şeklinde yapabileceğimiz geldi ve geçen haftasonu Yalansavar’ın altı yazarı ile  ilk video sohbet denememizi yaptık.

Yalansavar ekibinin bu ilk görüntülü sohbet denemesinde skeptisizm ile ilgili tartışmalarda sıklıkla karşımıza çıkan Bir Bilen Yanılgısından bahsettik ve bu safsatanın ilintisi olan bir dizi ilginç konuya değindik.

Bir bilen her zaman haklı mıdır? Uzman kimdir kime denir? Astrolojinin uzmanı olur mu? Galileo’ya kimler gülmüş? Linus Pauling nerede hata yapmış? İsviçreli bilim adamları her zaman haklı mıdır? C vitamini her derde deva mı?

Çok yakında, bu video sohbetimizi, cepyayın olarak iTunes’dan da indirebilirsiniz.

Bizler, bu sohbetten çok keyif aldık, umarız siz de seyretmekten ve dinlemekten keyif alırsınız. Bir sonraki bölümü kaydetmeyi iple çekiyoruz.

Video sohbet ile ilgili yorum ve sorularınızı Youtube kanalımızda ilgili videonun altına yazabilirsiniz.

Sohbette bahsedilen makaleler:

Katılımcılar:

  • Bahadır Ürkmez
  • Çağrı Yalgın
  • Işıl Arıcan
  • Kaan Öztürk
  • Serdar Başeğmez
  • Tevfik Uyar

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

9 Yanıt to “Bir Bilene Sormalı… Mı?”

  1. An itibariyle henüz videoyu seyretmiş değilim (küçük bir zaman sorunum var) ama seyretmeden dahi heyecan duyduğu belirtmek istedim. Tamamını takip ettiğim Açık Bilim (hem radyo hem podcast) programından sonra çok özlediğim; maalesef yerini başka birşeyle dolduramadığım ‘populer bilim’ yayınlarından birine daha kavuşmak beni çok mutlu etti. Yanlış anlamazsanız yazılarınızı tabi ki okuyorum ve beni gerçekten özlemini duyduğum düşünce dünyalarının içine sürüklüyor. Ama böyle görsel veya kulakla takip ettiğim programlar olduğunda da, bir yandan işimi yaparken diğer yandan da sizden gelen bilgilerle tazelenip, kendimi gerçekten dinlenmiş hissediyorum. Lütfen hep hayatımızın içinde olun, sizler bu toplum için gerçekten çok değerlisiniz. Hepinize bir kere daha teşekkürler ediyorum.

    Beğen

    • isil_arican 25 Şubat 2014 07:28

      Cok tesekkurler. Planimiz bu sohbetleri duzenli yapmak, hatta zaman zaman okurlarla karsilikli iletisime girecek sohbetleri de hayata gecirmek.

      Beğen

  2. bu konuşmalarınızı kesinlikle devam ettirmelisiniz, tvde saçma sapan programlara bakmaktan kurtararak büyük iş yapıyosunuz

    Beğen

  3. İlk sohbet çok iyiydi. Devamı gelir umarım.

    Beğen

  4. Tarık BULUT 14 Mart 2014 15:34

    Öncelikle çok keyifli bir video olmuş… Şayet bu yaptığınız iş size zul gelmiyorsa, size yük değil de keyif veriyorsa devam etmelisiniz. Kaç kişinin beğendiği veya beğenmediği ile ilgilenmeyin. Sizin bu güzel sohbetinizi dinleyen tek bir kişi ( oda ben 🙂 ) olsa bırakmayın. Kendi adıma çok keyifle dinlediğimi söylemek istiyorum.. siz güldükçe bende güldüm :))

    Beğen

  5. Video güzeldi, off topik olacak ama; Işıl hanım diş macunu ve flouride konusunda sizin gibi düşünmeme rağmen nature da neurotoxic olarak nitelendirmiş. Tek bir araştırmaya atfedilmiş. üstelik çin yada hindistan makalesi idi sanırım. orjinal makaleyi okumamam rağmen ancak yine de nature da yayınlanmış olması enteresan değil mi ? Bir pediatrist olarak AAP nin aksine artık rutin flor suppl. önermemeye başladım ? Yeni bir bilginiz varsa veya görüşünüzde bir değişiklik varsa paylaşırsanız sevinirim.

    Beğen

  6. Çok keyifli bir sohbet olmuş, ekip olarak hepinize teşekkürler. Bu arada yorum yapmasalar dahi sizi takip eden benim gibilerin dahil olduğu hatrı sayılır bir kitle var. Bu enerjiyi kaybetmemeniz dileğiyle.

    Beğen

  7. Makale hos olmus

    Beğen