Podcast: 3 – Sora Sora Bağdat Bulunur

critical-thinking

Eleştirel düşünce süreci

Bu bölümde gördüğümüz bir iddiada, okuduğumuz bir haberde örümcek hislerimizi harekete getiren şeylerden bahsediyoruz.  Eleştirel düşünce sürecini nasıl işletebiliriz, bir iddianın geçerliliğinden ne zaman ve nasıl şüpheleniyoruz, şüphelenince ne yapıyor, nerelere bakıyoruz?

Yalansavar podcastinin bu bölümünü dinlemek için şu yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:

 

Yayın akışı:

  • Eleştirel düşünce ile bir iddianın irdelenme süreci nedir?
  • Duyduklarımızı internet ve diğer kaynaklardan nasıl teyit edebiliriz?
  • İnternet üzerinden kullanabileceğiniz doğrulama araçları nelerdir?

Bölümde bahsedilen kaynaklar ve bağlantılar:

Katılımcılar:

  • Işıl Arıcan
  • Serdar Başeğmez
  • Cüneyt Özdaş
  • Bahadır Ürkmez

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

11 Yanıt to “Podcast: 3 – Sora Sora Bağdat Bulunur”

  1. mp3 dosyasının adresi yanış girilmiş 2. podcast e yönleniyor lütfen düzeltir misiniz.

    Beğen

  2. indirme linki podcast 2’yi indiriyor 3’ü değil 😦

    Beğen

  3. Harikasınız! Devam edin, lütfen 🙂

    Beğen

  4. Wikipedia’nın tam güvenilir olmadığı konusundaki verdiğiniz bilgilere teşekkür ederim. Çünkü pek çok konu politik sebeplerle çarpıtılmış durumda. Ben bu kaynağı %50 güvenilir buluyorum. Bir iki örnek vereyim, İngilizcesinde Türkiye Kuzey Kıbrıs’ta işgalci olarak adlandırılıyor. Bir diğer örnekte Türk dil grubuna ait olan dilleri, Türkçedir dememek için, avrupalılarca uydurulmuş ve kendi aralarında kabul gören Hint-Avrupa dil ailesi denen bir gruba dahil ediyorlar.

    Liked by 1 kişi

    • Verdiğiniz örnek sıkıntılı. “Türkiye Kuzey Kıbrıs’ta işgalci olarak adlandırılıyor” Hem diğer tüm devletlerce hem de uluslarası kuruluşlarca Türkiye’nin, Kıbrıs Cumhuriyet’inin (Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olarak anılan devletin gerçek adı.) topraklarının bir kısmını işgal ettiği kabul edilir. Vikipedi’deki bilgi doğrudur diyebiliriz. (KKTC TC’nin “Barış Gücü”nün komutanı kadar bile yetkisi olmayan bir yapı. Görünürde bağımsız gerçekte Türkiye’ye bağlı bir il hadi en fazla özerk bölge durumundadır.)

      Beğen

  5. cakancakmak 16 Mart 2016 22:02

    harika bir podcast olmuş. okuduğum haberlerde kaynak aramak, güvenilirliğini teyit etmek, doğrulamak adına kafamın çalışmasında çok büyük etkiniz var. çok teşekkürler. bu arada fukushima balık linki ölmüş.

    sevgiler. 🙂

    Beğen

  6. Harikasınız, teşekkürler. Çok arayı açmayın 😦

    Beğen

  7. Gördüğüm en aklı başında türkçe sitelerinden biri.Allah razı olsun

    Beğen

  8. Ugur Goktolga 12 Haziran 2018 07:38

    2 yil sonra dinliyorum, guzel olmus agziniza saglik. Bir pratik bilgi: internette gordugunuz bir resmi tersine arama yapmak icin klavyenizde s’ye basarak resmin uzerine sag tiklayin. Boylece once indirip sonra tekrar yukleme zahmetinden kurtulursunuz. Tum tarayicilarda calisiyo mu bilmiyorum ama Chrome’da calisiyor.

    Beğen