Podcast: 7 – Elektromanyetizma

electromagnetic-radiation

Çevremiz, sadece cep telefonlarından değil, televizyon ekranlarımızdan, mikrodalga fırınlarımızdan, evlerimizdeki ampullerden, wifi cihazlarından ve hata güneşten gelen elektromanyetik dalgalarla sarılı.

Bu bölümde çevremizi saran elektromanyetik dalgalardan bahsediyoruz.  Elektromanyetik spektrumdaki dalga türlerini bir kez daha anımsıyor, bir kısmını gözle göremediğimiz bu dalgaların etkilerini tartışıyor ve pek çok kişinin en çok endişe duyduğu cep telefonları ile kanser ilişkisini mercek altına yatırıyoruz.

 

Yayın akışı:

  • Eletromanyetik dalgalar, türleri, özellikleri ve etkileri
  • Tarih boyunca elektromanyetik dalgalar, manyetizma ve galvanizm
  • Mikrodalga fırınlar, cep telefonları ve diğer lektromanyetik alanların sağlığımza etkileri
  • Elektromanyetizma hassasiyeti

Bölümde bahsedilen kaynaklar ve ilgili bağlantılar:

Katılımcılar:

  • Işıl Arıcan
  • Kerem Kaynar
  • Cüneyt Özdaş
  • Kaan Öztürk

 

Yalansavar podcastinin bu bölümünü dinlemek için şu yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

14 Yanıt to “Podcast: 7 – Elektromanyetizma”

  1. Evrenin yaşı 13 max.14 milyarsa podcast’e bahsedilen trilyonlarca yıl nereden çıkmış ?

    Beğen

    • Haklısınız, ne kadar eskiye dair olduğunu belirtmeye çalışırken sehven söylenmiş bir söz. Uyarınız için teşekkür ederim 🙂

      Beğen

  2. Cep telefonumu yastığımın altına koyarak uyuduğum gecelerin vicdan azabından kurtuldum. Çok yaşayın 🙂

    Beğen

  3. Belki kanser vakalarında kaydedilir bir artış yok yani kanserojen etkiyi yok sayabiliriz fakat elektromanyetik interferansın ruh sağlığı üzerindeki etkileri değerlendirilmeli. Son yıllarda şehir insanlarında oldukça sık rastlanan ansiyetiye bipolar hatta şizofren davranışların konuyla alakalı olduğunu düşünüyorum. Sonuçta sinir sistemimiz elektriksel bir yapıya sahip ve habire dışardan etkileşim alıyor. Yani sinyal istemi sağlıklı çalışmıyor. Eski zamanlarda telsiz operatörleründe tespit edilmiş etkileri var diye biliyorum.

    Beğen

    • Yorumunuz için teşekkürler. Şehir insanları ile şehirde yaşamayanların yaşam tazlarında, gündelik hayatlarında çok sayıda köklü fark var. Söylediğiniz şekilde bazı psikolojik sorunlar istatistiksel olarak şehir insanında farklı oranda görünüyorsa bile (istatistikleri kontrol etmedim), bunu detaylı araştırma yapmadan tek bir farka bağlamak doğru olmaz. Örneğin şehir hayatındaki sürekli trafik ve kalabalık da anksiyete/endişenin nedeni veya nedenlerinden biri olabilir.

      Cep telefonunun beyin dalgalarını etkileyip etkilemediği yönünde çalışmalar var ben hızlıca baktım pozitif sonuç bulan iki çalışmaya denk geldim: bu çift kör deneylerde beyin alfa ve delta dalgalarında farklar gerçekten de görülmüş. Ancak beyin dalgalarında gördükleri fark yarım fincan kahve içtiğinizde olan ile aynı. Yapılan deneyleri daha kapsamlı şekilde araştırmak ve incelemek lazım ama şimdilik insan psikolojisini ciddi şekilde değiştirdiği yönünde bir bulgu yok gibi görünüyor.

      Beğen

  4. Lütfen yayınlara devam edin çok kaliteli ve düzgün içerik üretiyorsunuz bu zamanda doğruluğundan emin olduğumuz içerik çok zor bulunuyor

    Beğen

    • Yazıda bahsedilen Prof. Olle Johansson akciğer kanserine sigara değil de 1950’lerde başlayan FM radyo sinyallerinin neden olduğunu düşünen bu aykırı görüşünde de bilimsel çevrelerde neredeyse tek başına israr eden bir profesör.

      Dünya çapında elektromanyetik dalgalar konusunda yapılan diğer kapsamlı çalışmalarla çelişkili sonuçlar bulan Olle Johansson’ın çalışmalarda methodolojik hatalar olduğu belirlenmiş. Bilim camiyasındaki konsensusa ters sesler bulmak her zaman mumkun. Bir gazetenin fikirlerinde yalnız kalmış tek tük bilim insanının sesi yerine bilim camiasının hemkifikir olduğu sonuçları halka duyurması gerekir. Ama tabi ilki daha sansasyonel, daha çok tık, daha çok para.

      Beğen

  5. Tüm emekleriniz için teşekkürler. Baz istasyonlarına da değinirsiniz diye bekledim ama olmadı 🙂 Bu konuda önerebileceğiniz yayın vs var mıdır?

    Beğen

  6. celalettin demirkesen 20 Haziran 2016 00:54

    Herkesin “fizikçi” olabildiği bir naylon toplumda çok seviyeli bir bilimsel söyleşi. . Fizikçi olarak teşekkür ederim.

    Beğen

  7. Hakan BOZLU 22 Haziran 2016 19:42

    Bugünün haberi de bir Kimya Mühendisinin yaptığı cihazla elektromanyetik kirliliği azaltarak Adana’nın hava sıcaklığını düşürecek olması. http://www.milliyet.com.tr/adana-yi-sicaktan-kurtaracak-gundem-2266953/

    Beğen

  8. Bir yolculuk daha dolu dolu geçti. Ağzınıza sağlık, teşekkürler.

    Beğen

  9. Işığın duvardan geçememesini dalga boyuna bağlıyor ama gama, x-ışınlarının duvardan geçmesini nasıl açıklıyor. safsata bunlar. bilgi sahibi olmadan yorum yapıyor.

    Beğen