Podcast: 11 – Güneşlenme ve Güneş kremleri

dangers-of-sunscreen-vancouver-naturopath

Güneş: hem dost hem düşman

Podcastımızın bu bölümünde dünya üzerindeki yaşamı büyük ölçüde borçlu olduğumuz Güneş ve bizlere olan etkileri hakkında sohbet ediyoruz.  Güneş ışınlarının hayati öneme sahip D vitamini sentezlememizi sağlarken bir yandan da ne gibi mekanizmalarla yaşlanma ve kanser gibi istenemeyen sonuçlara neden olabildiğini tartışıyor ve güneşin bu zararlı etkilerinden korunmak için alabileceğimiz önlemlerden bahsediyoruz.

 

 

Yayın akışı:

  • Güneşten gelen ultraviyole ışınlar: UVA, UVB ve UVC
  • Ultraviyole ışınların faydaları ve zararları
  • Güneş kremleri işe yarıyor mu? Hangi tür kremleri tercih etmeliyiz?
  • Sağlıklı güneşlenmek için dikkat etmemiz gerekenler neler?

Bölümde bahsedilen kaynaklar ve ilgili bağlantılar:

Katılımcılar:

  • Işıl Arıcan
  • Serdar Başeğmez
  • Kaan Öztürk

 

Yalansavar podcastinin bu bölümünü dinlemek için şu yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

8 Yanıt to “Podcast: 11 – Güneşlenme ve Güneş kremleri”

  1. Sizlere bir kitap göndermek istiyorum, organ bağışı ile ilgili, bir babanın 5 yaşındaki kızına daha çabuk Nasıl organ bulurum, Nasıl insanları organ bağışına yönlendiririm koşturması…
    (Sakız ağacı proje 0571)
    Saygılarımla,
    Ahmet uygun

    Beğen

  2. Güneş kremi kullanılmadığı takdirde güneşin yol açtığı kırmızı benlerin artması ne derece önemli acaba

    Beğen

    • Kırmızı benlerin genelde güneşle ilgisi yok. Onlar daha çok hemajiyom dediğimiz damar topakları, ve çoğunlukla ilerleyen yaşla artarlar. Ancak güneş diğer benler üzerine olumsuz etkiye sahip. Hem ben sayısını artırıyor, hem de mevcut benlerde kanserleşme tetikliyor.

      Beğen

  3. Murat akdeniz 25 Ağustos 2016 18:54

    Podcastleriniz için çok teşekkür ederim.sitedeki yazılarınızı okuduktan sonra podcasti dinlemek ya da dinledikten sonra yazılarınızı okumak konuyu daha anlaşılır kılıyor..Ayrıca sohbet havasında bilim öğrenmek çok keyif verici…ağzınıza yüreğinize sağlık

    Beğen

  4. Begüm Urgancı 31 Ağustos 2016 14:57

    Lütfen daha sık podcast yayınlayın, bitecek diye korkudan dinleyemiyorum.

    Beğen

  5. yayın için teşekkürler. merak ettiğim bir konu, açık ve koyu tenli insanların cilt kanserine yakalanma riskinde büyük bir fark var mıdır? araştırmalarınızda bu konu hakkında bir istatistiğe rastladınız mı?

    Beğen

    • isil_arican 15 Kasım 2016 07:34

      Açık tenli insanlarda cilt kanseri daha fazla görülüyor. Nedeni ciltte güneçin zararlı etkilerine karşı koruyucu etki yapan melanin hücrelerinin daha az bulunması. O nedenle açık tenli kişilerin korunması çok önemli.

      Beğen

  6. Teşekkürler, bilgilendirici ve keyifli bir bölüm olmuş. 🙂

    Beğen