Yenimahalle’nin esrarengiz(!) Sayısal Loto başarısı

Önceki bir yazıda loto ve piyango gibi çekilişlerdeki “manidar” yapıların aslında rastgeleliğin normal bir özelliği olduğunu yazmıştım. Dünyanın her yerinde çok ilginç tesadüfler ortaya çıkıyor. Gerçek rastgelelik içinde böyle ilginç şeylerin ortaya çıkmasını da bekleriz zaten. Ama insan zihni rastgeleliği kabul edemiyor. Her olgunun altında yatan bir düzen arıyor; bulamazsa hayal ediyor.

Buna rağmen bazı şeyler o kadar üstüste geliyor ki, insanın gözü, aklına isyan ediyor. “Gerçekten de işin içinde birşey mi var acaba?” demeye başlıyor insan. Mesela değerli okurumuz jerfi’nin gönderdiği ilginç haber gibi:

Dün gerçekleştirilen Sayısal Loto çekilişinde büyük ikramiye bir kez daha Ankara Yenimahalle’ye çıktı. Dünkü ikramiye ile son üç yılda Ankara Yenimahalle 18’inci kez büyük ikramiyeyi kazanmış oldu….

Yenimahalle daha önce de son üç yılda 17 kez şans oyunlarını kazanmasıyla gündeme gelmişti…. Yenimahalle son olarak 18 Haziran 2016 tarihli sayısal loto çekilişinde 1 milyon 368 bin liralık ikramiyeyi kazanmıştı…

Haydaa! “Lotoda kazanma formülü palavradan ibaret” demiştik. Lafımızı geri mi almamız gerekecek?

Konuyu geçtiğimiz Haziran ayında Meclis gündemine taşıyan eski CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, “Neden Yenimahalle ve bazı yeni mahalleler sorusunu sormak gerekiyor” demişti.

(Hemen düzeltelim: Haber “geçtiğimiz Haziran ayı” diyor ama Kart’ın beyanı 2012 yılına ait. Muhabirlik artık oradan buradan yazı kopyalamaktan ibaret oldu, ama onu bile doğru yapamıyorlar.)

Merak edip Atilla Kart 2012’de ne demiş diye bakıyoruz:

CHP’li Atilla Kart, TBMM’de yaptığı açıklamada, 14 ve 21 Nisan 2012 ve tarihlerinde aynı kişinin aynı bayiden üst üste iki kez 6 tutturduğunu öne sürmüş ve “Sayısal lotoda 6 tutturma ihtimali 14 milyonda birdir.  Oynanırken hangi rakamların tercih edildiği merkezden görülmekte, seçilmeyen veya az seçilen rakamlar düşürülmektedir. Şans oyunları 21.00’e kadar oynanabiliyor ama çekiliş 22.30’da yapılıyor. 1,5 saatte neler oluyor? Neden naklen çekiliş yayınından vazgeçildi?’’ diye de sormuştu.

Bu Tesadüf Olamaz...”yazısında bundan daha da garip tesadüfleri listelemiştim. Olacak illa ki, rastgeleliğin doğasında var.

Ama buna cevaben Milli Piyango İdaresi ne yapmış? Bir savunma yapmış yapmasına, ama hemen ardından milletvekili Atilla Kart’a tazminat davası açmış. Utanmazlık bu! Milletin temsilcisi, bir devlet kurumu hakkında bir şüpheyi dile getiriyor, ve kurum düzgün bir savunmayla yetineceğine tazminat davası açıyor. Hileye inanmayanın bile inanası gelir bundan sonra.

Böyle bir kurumun avukatlığını yapma niyetim yok, ama sırf şüpheci düşünce egzersizi olsun diye Yenimahalle’nin gerçekten olağandışı derecede şanslı olup olmadığını verilere dayanarak incelemek istedim.

Milli Piyango İdaresi’nin web sayfasında her bir şans oyununun sonuçlarına ulaşmak mümkün. Sayısal Loto çekiliş sonuçları sayfasında istediğiniz haftayı seçerek sonuçları, ve büyük ikramiyenin hangi ilçeye çıktığını görebiliyorsunuz.

Sayısal Loto verileri 1997’ye kadar gidiyor, ama il/ilçe bilgisi 2012’de başlıyor. Bunları elle tek tek toplamak çok vakit alıcı bir iş. O yüzden, tarayıcıyı otomatik çalıştırıp her bir haftanın verilerini okuyan ve depolayan bir program yazdım. Böylece 1 Ocak 2012’den 13 Ağustos 2016’ya kadar, büyük ikramiye çıkan bütün ilçelerin listesini elde ettim. Sonra bu listeyi işleyerek her bir ilçenin Sayısal Loto’da kaç kere kazandığının çetelesini çıkardım. İşte en şanslı ilçeler:

İlçe Sayısal Loto büyük ikramiye sayısı
Yenimahalle (Ankara) 9
Kadıköy (İstanbul) 9
Çankaya (Ankara) 8
Karşıyaka (İzmir) 8
Konak (İzmir) 6
Fatih (İstanbul) 6
Bornova (İzmir) 5
Bahçelievler (İstanbul) 5
Şişli (İstanbul) 5

Ankara Yenimahalle sahiden de en şanslılardan. Sayısal Loto büyük ikramiyesi tam dokuz kere  bu ilçeden satılan biletlere isabet etmiş (yukarıdaki haberde geçen onsekiz sayısı yanıltıcı; farklı çekilişlerin sonuçlarını bir araya topluyor). Ama bu tek başına birşey ifade etmez; başka ilçelerin şansına da bakmak lazım. Nitekim İstanbul’un Kadıköy ilçesi de eşit derecede şanslı. Oraya da tam dokuz kere büyük ikramiye çıkmış.

Tabloda görüldüğü gibi Çankaya, Karşıyaka, Konak, Fatih, Bornova, Bahçelievler ve Şişli de şanslı ilçeler. Uzatmayalım, isteyen herkes verilere kendisi bakabilir (ham verilere yazının sonundaki bağlantılardan ulaşılabilir). Görünen o ki, Yenimahalle şanslı, ama olağandışı derecede şanslı değil. Yenimahalle’ye dokuz değil de mesela 15-20 kere büyük ikramiye çıksaydı bir gariplik var diyebilirdik.

Peki diğer şans oyunları? Belki bir hile varsa, farkedilmesin diye başka şans oyunlarına dağıtılmış olabilir. MP sitesinde başka hepsinin sonuçları mevcut. Yazdığım programda küçük bir değişiklik yaparak Şans Topu sonuçlarını derledim ve aynı çeteleyi oluşturdum.

Sonuçlara göre, Şans Topu oyununda Yenimahalle hiç de en şanslılardan değil. Büyük ikramiye en çok Çankaya’ya vurmuş, tam 15 kere. Ondan sonra Fatih geliyor, 14 büyük ikramiye ile. Konak (12) ve Antalya Muratpaşa’nın (11) ardından Yenimahalle ve Kadıköy 9 büyük ikramiye ile şanslılıkta beşinci sıradalar. Yani, Sayısal Loto ve Şans Topu’nu birleştirsek bile, Kadıköy de Yenimahalle kadar şanslı. Çankaya, Fatih ve Konak ise Yenimahalle’den daha şanslı. Dikkat ederseniz bu ilçelerin hepsi büyük ve kalabalık, dolayısıyla çok bilet satılan yerler.

Böylelikle, Milli Piyango’nun verilerinin doğru olduğunu varsayarsak, Yenimahalle’de olağanüstü bir durum olmadığını görüyoruz.

(Herhangi bir ilçenin “şanslı” olup olmadığını anlamak için daha doğru bir yöntem, her ilçede yatırılan kolon sayısını hesaba katan bir istatistiksel test yapmayı gerektirir. Ama MP idaresi bu veriyi yayınlamıyor. Yine de, yukarıdaki karşılaştırma tatmin edici bir cevap sağlıyor bize.)

Peki neden Yenimahalle yıllardır düzenli olarak haberlere konu oluyor da, Kadıköy veya Çankaya’dan bahsedilmiyor? Burada bir çok bilişsel yanılgı ve karıştırıcı etki elele vermiş durumda. İlk başta, şans eseri yakın zamanlara denk düşen ikramiyeler dikkatimizi Yenimahalle’ye çekiyor. Haberlerde ilçenin adını duyuyoruz, daha sonra tekrar oraya bir ikramiye çıktığında “aa, yine mi?” duygusuna kapılıyoruz. Teyit yanılgısı önceki önyargımızı pekiştiriyor. Kadıköy gibi başka şanslı ilçeler unutulurken, Yenimahalle hafızamızda yer ediyor. Bulunabilirlik yanılgısı yüzünden sadece Yenimahalle bu kadar şanslıdır zannediyoruz, ve işin içinde bir bit yeniği arıyoruz.

Zamanla “büyük ikramiye Yenimahalle’ye çıkıyor” düşüncesi basit bir vehmin ötesinde bir gerçeklik kazanıyor. Bu laf yayıldıkça Loto oynayanların bir kısmı, kuponlarını şanslı olduğuna inandıkları Yenimahalle’ye gelip yatırıyorlar. Çok kupon yatırılınca da büyük ikramiye vurma ihtimali artıyor. Böylelikle “şanslı ilçe Yenimahalle” iddiası, kendini doğrulayan bir kehanet haline geliyor. Bu sebepten, gelecek yıllarda Yenimahalle’de daha fazla büyük ikramiye görmemiz mümkün.


Loto’da kazandıran sayılar var mı?

Hazır bütün Loto verileri elimizin altındayken ne yapılır? Tabii ki şanslı sayılar var mı diye bakılır. İşte 1 ile 49 arasındaki sayıların dağılımı.

Göz kararı epey bir değişkenlik olduğunu görüyoruz. Bazı sayılar daha fazla çekilmiş (mesela “38” 150 kere çıkmış), bazıları ise daha nadir (mesela “43” sadece 97 kere çıkmış). En çok çıkan altı sayı, sırasıyla, 38, 18, 21, 16, 1, ve 36. Bu sayıların yaygınlığı zaten iyi biliniyor; Sayısal Loto tüyoları veren sitelerde aşağı yukarı aynı sayıları görüyorsunuz.

Ama hemen Loto bayiine koşup bu sayılarla kupon doldurmayın. Mevcut verilerde bu sayıların daha çok çıktığını görmemiz, bunların kazandıran sayılar olduğunu göstermez. Her türlü rastgele süreçte, çıktılar arasında değişkenlik vardır. Bir zarı 60 kere attığınızda her yüzün tam onar kere gelmesi çok muhtemel değildir. Aynı şekilde, hilesiz bir Loto makinesinden de her topun aynı sayıda çıkması beklenemez.

Soru şu: Dağılımda gördüğümüz bu dalgalanma Loto makinesinin hileli olmasından mı kaynaklanıyor, yoksa makine hilesiz iken görmeyi beklediğimiz değişkenlikten mi ibaret sadece? Birinci durumda şanslı numara diye bir şey vardır, ikinci durumda yoktur.

Makineyi fiziksel olarak incelemeden bu soruya kesin bir evet/hayır cevabı verilemez, ama istatistik kullanarak, olasılıklara dayalı bir cevap bulabiliriz. İstatistikte aynı soru şu biçimde sorulur: Loto makinesinin hilesiz olduğunu varsayarsak, veride bu veya daha büyük ölçüde bir değişkenliğin görülmesi olasılığı nedir? (Bu olasılık teknik jargonda p değeri olarak bilinir.) Bu olasılık %5’in altındaysa, Loto makinesinin taraflılığı çok yüksek derecede demektir, bir bit yeniği olması ihtimali yüksektir, hilesizlik varsayımını reddederiz.

İstatistikçilerin bu tarz soruları cevaplamak için çeşitli yöntemleri var. Hatta, doğrudan Loto çekilişlerine uygulanmak üzere hazırlanmış özel yöntemler mevcut. Bu durumda bize gereken, Pearson ki-kare testinin biraz değiştirilmiş hali (Haigh, 1997). Değiştirilmiş halini kullanmamızın sebebi, bir çekilişteki altı sayının her birinin farklı olması mecburiyeti. (Meraklısı işlemin ayrıntılarına ve ham veriye yazının sonundaki bağlantılardan ulaşabilir.)

Ki-kare testini uygun şekilde yaptığımızda p değerinin 0,52 olduğunu görüyoruz. Yani, hilesiz bir Loto makinesiyle bu verideki kadar, veya daha büyük bir değişkenlik elde etme ihtimali %52. Epeyce yüksek bir ihtimal olduğu için Loto makinesinin hileli olduğunu düşünmek için bir sebebimiz yok.

Dikkat, Sayısal Loto’nun hilesiz olduğunu ispatlamış değiliz. Elimizdeki veri bir karar vermek için yeterli değil diyoruz sadece. İstatistikçi John Haigh, Loto oyunlarının hilesizliğini test etmek için birkaç farklı test daha tarif ediyor. İsteyenler, verileri kullanıp bu daha derin testleri yapabilir. Ama bu aşamada Loto’nun hileli olduğunu iddia edecekseniz, iddianızı ya daha fazla veriye ya da farklı istatistiksel testlere dayandırmalısınız.


Bu hesapları aileme anlattığımda gözleri parladı, hatta bu yazıyı yazmayı biraz geciktirmemi bile istediler(!). Ablam en sık görülen altı sayıyı bir kağıda yazıp aldı, hafta sonunda oynama niyetiyle.

Hafta sonu geçtikten sonra, ne çıktı diye sordum. “Normalde iki veya üç sayıyı bilirdim” dedi, “bu sefer bir tanesi bile tutmadı!”

Özetle, Loto’da veya benzer şans oyunlarında sihirli bir formül yok. Kerameti kendinden menkul “araştırmacıların” zorlama hesaplarından çıkan şanslı sayılara güvenerek Loto oynamayın. Lotoya vereceğiniz parayla çocuğunuza bir çikolata veya kendinize bir bira alın, neşenizi bulun. Kumarda kazanan tek kişi, kumarı oynatandır.

(Milli Piyango İdaresi, ekmekleriyle oynuyorum diye bana da dava açar mı acaba şimdi?)


Kaynaklar ve veriler

Haigh, J. (1997), The Statistics of the National Lottery. Journal of the Royal Statistical Society: Series A (Statistics in Society), 160: 187–206. doi:10.1111/1467-985X.00056

Veri toplama usulü ve analizin ayrıntıları: https://nbviewer.jupyter.org/github/mkozturk/sayisal-loto/blob/master/Say%C4%B1sal%20Loto.ipynb

Hafta hafta Sayısal Loto sonuçları ve büyük ikramiye kazanan ilçeler: https://github.com/mkozturk/sayisal-loto/blob/master/sayisalloto.csv

Hafta hafta Şans Topu’nda büyük ikramiye kazanan ilçeler: https://github.com/mkozturk/sayisal-loto/blob/master/sanstopu.csv

.

About Kaan Öztürk

Fizikçi, veri bilimci, eski akademisyen.

24 Yanıt to “Yenimahalle’nin esrarengiz(!) Sayısal Loto başarısı”

  1. Orhun Emre Çelik 09 Eylül 2016 13:33

    Sayısal loto verisi için (1031 çekiliş) baktığımızda sürekli bu 6 sayıyı oynamış olsanız 1 kez 4, 23 kez 3, 174 kez 2, 442 kez de 1 tutturabiliyorsunuz sadece. Değil 6, 5 bile tutmuyor.

    Beğen

  2. Çok iyi bir içerik olmuş. Böyle bir yazıyı bir haber sitesi editöründen beklemek Türkiye’de hala hayalperestlik sanırım.

    Beğen

  3. Evet bu ön yargılar, zengin olma hayaliyle birleşince böyle bir sonuç çıkması çok doğal, İnsanlığın doğasında var. Bide işin içine kıskançlık girdimi, iş çığrından çıkıyor. Yazı üzerine bayağı bir araştırma yapmışsınız ve emek vermişsiniz. Emeğinize sağlık…

    Beğen

  4. hileler ve yalanlar o kadar çok ki insanlar artık kimseye güvenmez oldu. umarım bu yalancılık dönemi kapanır ve inanlar doğruları ve yalanları ayırabilir.

    Beğen

  5. Sadece sayısal loto ve sans topu olarak istatiksel arastırma bence yetersiz.Milli piyango bileti ve iddia hatta ganyan bazında da programınızdan bir yardım alın derim. Tüm şans oyunları girilerek sonuçların alınması daha doğru olacaktır. Zira 15-20 kez tesadüfü tesadüf saymayacağınızı siz belirttiniz.
    Yazıdaki veri yetersiz olunca sonuç da tatmin edici olmayacaktır.
    Örneğin 100 kadının görüşü alınarak – her yüz kadından bilmem kaçının seçimi bu şampuan – şeklinde ki reklamlar nasıl gerçekçi istatistik vermiyorsa bu yazı da aynı konuma gelecektir.

    Beğen

  6. Merhaba Kaan bey…
    Makalenizi yine zevkle okudum ama biraz geç farkettim. 🙂
    Her zaman ki gibi yine çok yerinde tespitler…

    Ben de yapmış olduğum bazı hesaplamalarla aşağı yukarı sizinle aynı sonuçlara ulaştım. Sizin de belirttiğiniz gibi nüfusu çok olan ve daha da önemlisi “insan trafiği yoğun” olan il/ilçelere biletin/biletlerin çıkma olasılığı oldukça yükseliyor. İstanbul/Kadıköy bu tezi doğruluyor. İstanbul/Şişli’nin performansı ise beni şaşırttı!

    Olağandışı gibi görülen ama aslında olağan olan bu tip rastlantısal durumların belki de kendi içinde bir tutarlılığı da olabilir ama bu tezi ispatlayabilmek için daha fazla veriye (Türkiye’de başlangıcından günümüze kadar ki tüm şans oyunları verilerine) ihtiyacımız var ve bu verileri ne yazık ki “Milli Piyango İdaresi” bizimle paylaşmıyor! Oysa bu veriler Milli Piyango İdaresi’nin elinde dökümansal olarak zaten mevcut. (İncelediğim kadarıyla online olarak son 3-6 yıllık veriler paylaşılıyor.)

    Bu kısıtlı verilerle varmış olduğunuz tespitlerinizin “sağlamasını” yapmak için makalenizde de belirttiğiniz gibi “makinenin fiziksel olarak incelenmesi” ve 2012’den önce ki ayrıntılı çekiliş verilerine de (il/ilçe) ulaşmak gerekiyor. (Kolon sayısı da önemli) Sadece makinenin fiziksel olarak incelenmesi de yetmez; makine üzerinde bazı “kurmaca konfigürasyon” deneylerinin de yapılması ve istenilen sonuçların çıkıp/çıkmadığına da bakılması gerekiyor. Bu deneyler de “yaklaşık sonuçlar” dahi elde edilebiliyorsa asıl skandal bu demektir!

    İnsanın kendisi mükemmel olmadığı gibi onun yaptığı bir aygıtın da mükemmel (kusursuz) olması beklenemez.

    Bilindiği üzere ilk sayısal loto çekilişi 16.11.1996 tarihinde yapıldı. Bir “küre”nin içerisinde 1’den 49’a kadar numaralandırılmış toplardan 6 tanesi seçiliyor. Tabii ki amaç 49 topun içinden çekilen 6 topun rakamlarını bilebilmek… 5-4-3 bilenlere de ikramiye veriliyor… Şans topu ise 02.06.2001’den bu yana yapılmakta. Bunda iki “küre” var; birine 34 top düşüyor ve 5 top seçiliyor, diğerine ise 14 top düşüyor ve bir tanesi seçiliyor. Bu da 5+1 olarak isimlendiriliyor. Sayısal loto da olduğu gibi bunda da alt ikramiyeler var yani 5, 4+1, 4, 3+1, 3, 2+1, 2 ve 1+1’e de ikramiye dağıtılıyor.

    Fazla uzatmamak için “On Numara” ve “Süper Loto”ya hiç değinmiyorum. “Süper Loto” bildiğiniz gibi “Sayısal Loto”nun bir benzeri… Sayısal Loto 6/49, Süper Loto 6/54. Süper Loto’da 6’yı bilme Sayısal Loto’da 6’yı tutturmaya göre tabii ki daha zor…

    İşte aslında tüm bu çekilişlerde önemli olan “küre” sistemi ve olasılık tahmini. Çünkü bu küreler öyle hileye kapalı mükemmel yapılar değil. Örneğin Almanya’da 3 yıl önce yapılan büyük loto çekilişinde toplardan ikisi küreye düşmedi üstelik canlı yayında. İki topun küreye düşmediği yayın bittikten sonra farkedildi! Burada bir “hile” var demiyorum ama bu yapılar “kusursuz” mükemmel yapılar değil. Kaldı ki Almanya’da 2002 yılında da loto düzeneğinde arıza meydana gelmişti!
    Haberin ayrıntısına buradan ulaşabilir siniz; http://www.dw.com/tr/alman-lotosunda-%C3%A7ekili%C5%9F-skandal%C4%B1/a-16719968
    Topların nasıl düşmediğini de buradan izleyebilir siniz; https://www.youtube.com/watch?v=XkLT1EK6nI0

    Geçen yıl Sırbistan Lotosunda da “yine canlı yayında” bir skandal yaşanmıştı! Ama bu Almanya örneğinde ki gibi bir skandal değildi. Bu olay, çekiliş esnasında sunucunun çıkacak rakamları önceden anons etmesi ve daha toplar düşmeden rakamların televizyondan alt yazı şeklinde verilmesiydi. (Canlı yayında! :)) Belgrad’da gerçekleştirilen çekilişte 6 kişi hakkında soruşturma başlatılırken, Piyango İdaresi Başkanı Aleksandar Vuloviç “Ahlaki gerekçelerle” istifa etti. Sırbistan polisi ise çekiliş yapılan şeffaf küreye el konulduğunu duyurdu.

    Haberin ayrıntısı; http://www.milliyet.com.tr/sirbistan-da-loto-skandali-gundem-2095113/
    Skandal ve sunucunun paniklediği anlar; http://www.dailymotion.com/video/x300bim

    Türkiye çok mu ak! 2007 yılı yılbaşı Milli Piyango çekilişinde 4 numaralı küreden 2 top düştü!
    Çekilişin tekrarlanması gerekmez miydi?
    4 numaralı kürenin başında topları elinde tutan manken kızın çaresizliğini izlemek ister misiniz? https://www.youtube.com/watch?v=AT_c2ILE_1w

    Yani özetle karşımızda hiç bir rastlantıya şüphe bırakmayacak ve “kurma düzeneğe” kapalı bir sistem yok. Burası kesin. Hileye kapalı bir sistem yapılamaz mı? En azından üzerinde kafa patlatılabilir. Ama “hırsıza kilit dayanmaz” diye güzel bir atasözü’müz var!

    Milli Piyango İdaresi’nde çekilişler şu şekilde yapılıyor;
    Çekiliş için bir heyet oluşturuluyor, bu heyet noter huzurunda basın ve kamuoyuna açık olarak; oyunların çekiliş planlarında belirtilen çekiliş tarih ve saatlerinde çekilişin yapılmasını sağlıyor. Bu heyet ayrıca küre veya kürelerinin çekilişe hazır olup olmadığını ve küreye konulacak topları kontrol ediyor. Milli Piyango bileti çekilişlerinde biletlerin numara sayısına göre en fazla 6 veya 7 küre kullanılıyor ve her küreye teker teker ve gösterilmek suretiyle 0’dan 9’a kadar toplar atılıyor.

    Kullanılan toplar 6,7 cm. ve ağırlığı 165 gr olup, M.K.E. kurumuna dökme lastikten yaptırılıyor. Sayısal Loto, Şans Topu, On Numara ve Süper Loto (Sayısal Oyunlar) oyunlarının küreleri ise “özel üretilmiş olup”, yalnız Şans Topu oyunu çekilişinde oyununun özelliği nedeniyle “iki adet küre” kullanılıyor. Toplar küreye konmadan önce dikey bir durumda tek tek sıralanarak dizilmek suretiyle çekilişe geçiliyor. Toplar 78 gr. ağırlığında ve çelik kasalarda saklandığı söyleniyor…

    Kürenin başında görev verilecek ve çekilişe yardımcı olacak personel, çekiliş başlamadan önce hazır bulunuyor ve ikramiye kazanan numaralar anında belirlenerek, kayıt ve tutanakları noterle beraber düzenlenip, çekiliş heyetince sistem merkezine iletiliyor.
    Daha ayrıntılı bilgiler sanırım MP’nin sitesinde mevcut; http://www.millipiyango.gov.tr/node/16

    Sonuç olarak Çankaya veya Yenimahalle olsun sonuçta il/ilçe olarak Ankara’nın şans oyunlarında ciddi anlamda kasasını doldurduğu ortada… En azından istatiksel olarak bazı ilçelerle birlikte daha üst sırada olduğu için “şanslı” ifadesini kullanabiliyoruz ve onun da gerekçesini çok işlek/yoğun bir nüfusa sahip olmasına bağlıyoruz. Ve tabii ki yine doğru bir tespit; Yenimahalle’ye devamlı büyük ikramiye çıktıkça insanların şans oyunlarını devamlı bu ilçeden yatırma olasılığı çok yükseliyor. Hatta Ankara’nın diğer ilçelerinden de Yenimahalle’ye sadece şans oyunu oynamak için gelenlerin de olduğu şüphesiz kaldı ki diğer illerimizden de günübirlik Ankara/Yenimahalle’ye gidip şans oyunu oynayan insanların olduğu söyleniyor… Yani iş bu kadar vahim boyutta! 🙂 Dolayısıyla bu ilçeye çıkma olasılığı çok yükseliyor.

    Malum yılbaşı yaklaşıyor ve yine zengin olma hayalleri kapıyı çalmış durumda. Yılbaşı MP çekilişi ile ilgili Ankara ne durumda diye kısa bir istatiksel araştırma yaptım. 2016 yılı itibariyle en şanslı İl’in İstanbul olduğunu gördüm. İstanbul tam 14 kez büyük ikramiyeyi almaya hak kazanmış. Ankara ise sadece 4 kez büyük ikramiyeye ortak olmuş. Adana’da 4 kez almış ve İzmir gibi yoğun olan bir şehire ise sadece 3 kez büyük ikramiye isabet etmiş.Geriye dönük 10 yıllık çekilişlerde büyük ikramiye “çeyrek” bilete çıkmış. İsabet eden rakamlara baktığımızda ise (geriye dönük 10 yıl) 12 kez 3 rakamının çıktığını görülüyor. Bunu 10 defa “2”, 9 defa “1”, 7 defa “7” (ilginç) ve 6 defa “4”, “5”, “6” şeklinde gidiyor. En az çıkan rakamlar ise tereddütsüz “0” ve “9”… Tabii bu rakamları baz alarak bilet seçmek yanlış olur sanırım 🙂 şans işi bu, burada yazanlar kısa sayılabilecek istatiksel veriler ve bu kadar kısa zaman aralığını kapsayan verilerle yola çıkılmaz benden söylemesi…

    Dolayısıyla aslında “Ankara/Yenimahalle” olayı “işin içinde bir bit yeniği yoksa” bir çeşit “Nimet Abla” olayından farksız gibi duruyor. Neydi “Nimet Abla” olayı hatırlayalım;
    “Nimet Abla” ismiyle nâm salmış Melek Nimet Özden 1899 doğumlu olup 1978 yılında vefat etmiş bir bilet satıcısıdır. Eşi ile birlikte 1928 yılında Eminönü Yeni Cami önündeki meydanda tütüncü ve sarraflık dükkanında müşterilerine “Türk Tayyare Cemiyeti”nin çıkardığı piyango biletlerini satmaya başlar. Eşi İsmail Bey tanıtım amacıyla biletleri küçük esnaflara dağıtır ve paraları tahsil edemeyince batma noktasına gelirler. İşin başına “Nimet Abla” geçer ve “Türk Tayyare Cemiyeti”nin müdürü Merhum Fikret Bey ile görüşüp cemiyetin bir numaralı bayilik anlaşmasını yapar.

    Ne olduysa bundan sonra olur; 1931 yılının yılbaşında satmış olduğu bir bilete “100 Bin Lira” büyük ikramiye çıkınca “onun uğruna inanan” insanların sayısı da bir an da dehşet boyutuna ulaşır. Tabii ki olay iyi incelendiğinde bunun altında ciddi bir “reklam” zekasının da olduğu görülür… Dönemin İkba, Tasvir ve Efkâr gazetelerinin birinci sayfalarında “Nimet Abla”nın piyango talihlisine 100 adet mor bin liralıkları sayarak teslim ederken çekilen fotoğraflarının ve röportajlarının “Talih Nimet Abla’dan doğuyor” efsanesinin başlangıcında büyük etkisi vardır. Bundan sonra sadece İstanbul halkı değil, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelip “Nimet Abla” gişesinden bilet alınmaya başlanmıştır. 1938 yılında zamanın valisi ve belediye başkanı merhum Lütfü Kırdar’ın Eminönü meydanının genişletilmesiyle ilgili başlayan istimlâk çalışması nedeniyle şimdiki yerine taşınmıştır.

    Reklama çok önem verirdi, satmış olduğu biletlerden çıkan büyük ikramiyeleri gazetelerde yayınlatır ve iş yerine asarak reklamını yapardı. Halen Bahçekapı Eminönü Meydanı, Bakırköy İstanbul Caddesi ve Sirkeci Ankara Caddesindeki gişelerinde umut dağıtmaya devam ediyor.

    Ve bir not; 31 Aralık 2015 yılbaşı büyük ikramiyesi de “Nimet Abla”dan çıktı! 🙂

    Dolayısıyla evet tespitleriniz doğru; insanlar nereye yoğunluk gösteriyorsa veya deyim yerindeyse oraya “çullanıyorsa” elbette ki bu yerlerin şansı şüphesiz diğer il/ilçelere ciddi fark atıyor. (Yeterki hile olmasın.)

    Yazılarınızı ve diğer tüm yazar arkadaşları zevkle okumaktayım.
    Saygılar sunarım.

    Liked by 1 kişi

  7. Recepsaban gurun 19 Ocak 2017 20:17

    17 yıldır şans oyunları oynuyorum bana hiç çıkmadı sadece.hep3.te.kaldim salak .him.herhalde yinede salakligima devam edecem

    Beğen

  8. ben,m dikkatimi ceknse şu….sayısal loto makinasını 360 derece göremememiz, yani 180 drece karşıdan bakıyoruz. üstelik makinanın arkası şeffaf değil, mavi metalden oluşuyor top yukardan mı dusuyor yoklsa arkadan mı itiliyor nasıl bilinebilir? yine her çekilişte kamera açısının hep aynı olması ilginç değil mi?

    Beğen

    • Bende uzun süre hile olduğuna inandım 10 mayıs 2018de süper lotodan teyzemin oğluna 7.5 milyon TL ikramiye çıktı İstanbul Fatih çıkan yer sosyal medyada geçen bir haber gördüm 2019 da gebzede sayısal lotodan adam 13.5 milyon TL kazanmış kız arkadaşı kuponu alıp kaçmış parayı tahsil etmiş sosyal medyadan sahşa ulaştım biraz konuştuk istanbul kartal adalet sarayında MAHkemesi varmış mahkeme geçen hafta idi bende duruşmaya seyirci olarak gittim duruşmayı izledim milli piyango kadının 13.5 milyon TL tahsil ettiğini resmi yazı ile doğrulamış hile olsa neden bu adama çıksın ki bizzat gidip mahkemeyi izledim 2 yıl evvel de teyzemin oğlu 7.5 milyon kazandı süper lotodan İstanbul Fatih çıkan yer

      Beğen

  9. Ben canlı yayın dahi olduğuna inanmıyorum vatandaşa kayıt izletiliyor bence çekilişi gündüz yapsalar saati ileriye alıp küreden düşen toplara kupon doldursalar kim bilecek bunu ? birde on numara v.s çekilişten önce acıklanan büyük ikramiye tutarlarına bakın ve çekiliş sonucu açıklanan büyük ikramiye tutarlarına bakın 2 3 4 tl lik bir artış olduğuna rastlarsınız nasıl oluyor da ikramiyede artış oluyor sonradan ? 2 tl lik oyuna 20 milyon kazandı diye haberlerde çıkar bizlerde yersek 🙂

    Ve canlı yayın diye izlettikleri şeyi ıspat etmeleri için arkaya 2 adet TV koysunlar ve çekiliş saatinde 2 farklı kanal yayın yapsın bizde çekilişleri izlerken o kanalları açarak teyit edelim canlımı değil mi diye önceden süper loto sayısal gibi oyunlarda her kolonda 3 veya 4 yakalıyorduk neredeyse şimdi bırakın 3 yakalamayı 2 bile çıkmıyor son zamanların modası şimdi sayısal = şans topu = süper loto devir ediyor durmadan bakıyorsunuz 149 kişi 5 bilmiş süper lotoda ve devir etmiş 149 kişiden en az 2 kişinin 6 bilmesi gerekir bunun hiç bir anlamda mantıksal hesabı olamaz adam zaten 5 sayıyı bulmuş ise 54 – 5 = 49 sayı içinden 150 kişi 1 sayı sallasa yine 6 bulunur hile olduğunu buradan anlayın arkadaşlar yoldan 50 tane adam çevirsek 1 ile 50 arasında bir sayı istesek 1 kişi doğru sayıyı zaten bulacaktır

    Beğen

  10. Çekiliş öncesi o toplar elektironik tartıda gözümüz önünde tartılsın bende 3 tane aynı yavuk noter görüntüsüne inanmıyorum artık…Kocaeli paranın en çok döndüğü şehirlerden tık yok…

    Beğen

  11. Kafanizagore cevrinnumaralari sahtekarlik kaniniza islemis bunoterveekibin derhaldegismsilazim sizlrienus makamlarakadar sikyete buljnacam bukadar sahtekarlikolmaz…

    Beğen

  12. Aynen doğru.tamamen sahtekarliktan ibaret hic inanmiyorum zaten bu şeylere.ama mal insan cok olunca oynatanlarda haklı diye dusunuyorum.mesela 5 tane sayiyi 100 kisi ayni sayilarla biliyorda 6 yı neden 1 veya 2 kisi biliyor cok enteresan değilmi?

    Beğen

    • Elimizde 49 tane sayı olduğu için, temel olasılık teorisi gereği 6 bilenlerin sayısı 5 bilenlerin 1/49’u olmalı zaten, aşağı yukarı. Aynı şekilde 5 bilenlerin sayısı da 4 bilenlerin 1/49’u olmalı, ve saire.

      Beğen

      • Mustafa taşdemir 02 Şubat 2018 18:01

        Aslında her çekilişte topların tartıdan geçirilmesi insanların gözü önünde yapılması ve makinanın kontrol edilmesi gerekmekte sonuç itibari ile gördüğünüz üzere Ankara Çankaya Yenimahalle eskişehir Odunpazarı İstanbul kadıköy Mersin gibi yerlere devamlı çıkmakta bunda bir oyun olduğunu düşünüyorum Ve son haftalarda ikramiye oranı yükseltiliyor anlıyorum ki bunda bir üçkağıt var ama yinede oynuyoruz umut fakirin ekmeği diyerek eğer bunda bir numara varsa üçkağıt varsa yapanların düşünenleri ve gerçekleştirenleri Allah 1 milyon kere hesabını sorsun Bu kadarda olmaz çünkü başkada tutunacak dalı yok türkiye’de anlayışınıza teşekkürler saygılarımla

        Beğen

  13. Yani Kaan abi, bırakın oynamayın diyorsun da, asgari ücret ile hayal bile edemiyoruz, bari bu lotodo bir hayalimiz var, hayalimizdende mi olalım 🙂

    Beğen

  14. Dikkatlice bakarsanız toplar düşmüyor arka taraftan veriliyor.saat 9:00 da tüm makinalar kapanıyor,ana bilgisayardan oynanmayan numaralar seçilip ona göre toplar arka taraftan veriliyor.bundan dolayı saat 9:00 da hemen çekiliş yapılmıyor.yıllarca halkı kandırıp parayı kendileri alıyor.

    Beğen

  15. Artık sans oyunu oynamak istemiyorum. Eskişehir, Bursa, Ankara – çankaya , Kocaeli, isparta, ne balli sehirler mubarek hicte sans değil güvenim iyice yıkılmış . Kriz geçiriyorum belirli yerleri görünce .

    Beğen

  16. Cihan sonmez 23 Mayıs 2019 00:29

    Sayisal loto sans oyunlari devletin gelir kaynagi bence cok az halka gerisi devlwtin kasaya bence…

    Beğen

  17. Benim dikkatimi de Çorlu çekmişti, bi bit yeniği var diye düşünmüşümdür

    Beğen