2020: Pandemi yılı ardından…

Sevgili Yalansavar okurları ve takipçileri,

Hepimizin hayatında derin izler bırakan tuhaf ve zor bir yılı bir ay önce geride bıraktık.

Büyük umutlarla girdiğimiz 2020, kısa bir süre sonra bize kötü bir sürpriz yaparak daha önce ancak distopik bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bir global pandemi ortamını getirdi. Yılın ilk aylarını tüm dünya olarak daha önce tanımadığımız bu virüsü anlamaya çalışarak geçirdik. Sonraki aylarda COVID-19 hastalığına neden olan bu koronavirüsten hem kendimizi hem sevdiklerimizi korumaya çalıştık, hastalananlara destek olmak, hastalığın tedavisini ve aşısını bulmak için tüm dünya olarak kaynaklarımızı seferber ettik. Hepimizin günlük hayatı ve düzeni köklü olarak değişti. Evden çalışma lüksü olanlarımız evlerine kapandı, işe gitmek mecburiyetinde olanlar artık eskisinden çok daha farklı olan işlerine ilave önlemlerle gittiler. Bir yandan da COVID-19 tüm ülke gündemlerini ve sosyal medyayı esir aldı, daha önce çok bilmediğimiz ya da ilgilenmediğimiz teknik ve tıbbi pek çok terminolojiyi hepimizin hayatına yerleştirdi.

Pandemi ortamı ile gelen belirsizlik ve endişe nedeniyle inanılmaz boyutta bir bilgi kirliliği ve adeta bir çığ gibi büyüyen koronavirüs odaklı komplo teorilerinin ortaya çıktığını hep birlikte gözledik. Bütün bunlar bizlere Yalansavar ekibi olarak son 11 yıldır odaklanmaya çalıştığımız eleştirel düşünme alışkanlığının önemini ve bilimsel skeptisizmin kıymetini bir kez daha gösterdi. Yalansavar ekibi olarak bizler de bu salgında üzerimize düşeni yapmaya çalıştık ve bu yılki aktivitelerimizin pek çoğunu bu konuya ayırdık. Yalansavar adı altında ürettiğimiz yazılar, podcast yayınlarımız haricinde pek çok kurum ve kuruluşla ortak bilgi kirliliği ile hep bir elden savaşmaya destek verdik.

Bu yıl COVID ile ilgili yayınladığımız yazı ve podcastlara sitemizdeki COVID etiketi sayesinde ulaşabilirsiniz. Bu nedenle bu sıradışı yeni yıl yazımızda kaçıranlar için 2020 yılında Yalansavar platformu dışında ekip üyelerimizin katıldığı etkinlik ve aktiviteleri listelemek istedik:

Image
  • 29 Aralık: Kaan Öztürk: “Yalansavar nasıl kuruldu?” – Günebakan, TRT Radyo 1

Bu etkinliklere ilavaten, kurucumuz Dr. Işıl Arıcan Aralık 2020 yılında Ayrıntı yayınları tarafından piyasaya çıkarılan ve pek çok hekimin ortak bir çalışması olan “Pandemi ve COVID-19” kitabına Prof. Dr. Selim Badur ile birlikte yazdığı Aşı Karşıtlığı konulu bir bölüm ile katkıda bulundu.

Pandemi ve COVID, Ayrıntı yayınları

Yalansavar ekibi olarak umuyoruz ki 2021 yılı bu salgın hastalığın pençesinden bilim ve rasyonel düşünce ile kurtulacağımız bir yıl olacak. Bizler de salgının devam ettiği bu yıl da, öncekinde olduğu gibi üzerimize düşeni yapmaya devam edecek, komplo teorileriyle, sözdebilimle ve rasyonellikten uzak fikirlerle mücadele ederken eleştirel düşünme alışkanlığını yayma konusundaki çabamızı sürdüreceğiz.

Hepinize sevdiklerinizle birlikte sağlıklı, mutlu ve normal hayatlarımıza yaklaştığımız bir 2021 yılı diyoruz.

Sevgilerimizle,

Yalansavar Ekibi

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

Yorumlar kapatıldı.