Podcast:16 – Büyü Düşüncesi

Siz de şanslı t-shirtü olmadan maça gitmeyenlerden, uğurlu silgisiz sınava girmeyenlerden misiniz? Üzülmeyin, yalnız değilsiniz!

Podcastımızın bu bölümünde batıl inançların çoğunun temelinde yatan büyü düşüncesi konusuna eğiliyoruz. Pek çok yerde karşımıza çıkan, çoğumuzun farkında olmadan zaman zaman içine düştüğü büyü düşüncesi örneklerini inceliyor, bu kavramın olası kökenleri, gündelik hayatımıza etkisi ve büyü düşüncesini tanımanın eleştirel düşünce açısından önemi hakkında sohbet ediyoruz.

Yayın akışı:

  • Büyü düşüncesi ve gündelik hayat ile pop kültüründen örnekler
  • Sir James George Frazer (1854 – 1941) ve “sempatik büyü” kavramı
    • Benzerlik ve bulaşıcılık
  • Büyü düşüncesinde şans faktörü
  • Kargo Kültleri ve John Frumm
  • Büyü düşüncesi ile ilgili diğer çalışmalar
    • Paul Rozin
    • Jean Piaget ve çocuklarda büyü düşüncesi
    • Eugene Subbotsky ve büyülü kutu deneyleri
  • Büyü düşüncesinin fizyolojik temelleri
  • Batıl inançlar ve sözdebilim kavramlarında büyü düşüncesinin rolü

Bölümde bahsedilen kaynaklar ve ilgili bağlantılar:

Katılımcılar:

      • Işıl Arıcan
      • Cüneyt Özdaş
      • Kaan Öztürk

Yalansavar podcastinin bu bölümünü dinlemek için şu yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

7 Yanıt “Podcast:16 – Büyü Düşüncesi”

  1. merve erdem 06 Haziran 2017 10:56

    Merhaba.Ben İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Tarihi ve Etik anabilim dalında doktora öğrencisiyim.Aynı zamanda da dişhekimiyim.Organ nakillerindeki etik ikilemler ve sorunlarla ilgili fikirlerinizi çok merak ediyorum.Bu konuda da bir post cast hazırlayabilirseniz çok mutlu olurum.Teşekkürler.

    Merve Erdem

    Beğen

  2. (Yenidoğan sarılığında aşılamayan bir sarı tülbent durumundan ve binlercesinden hala ve belki düne göre daha da fazla muzdaribiz… )
    Aslında materyalist bakınca “Atatürk’ün fincanı/izmariti…” bunca salak varken gün gelir ebay’de iyi para getirir durumu da var 😛

    Beğen

  3. podcast’in başında, koleksiyonerliği büyü düşüncesiyle nasıl bağdaştırdınız, ben onu anlamadım.

    saat, büyük büyük dedemden kalma ise, tabii ki benim için değerli olacak. bir ürün, ne kadar uzun süre sağlam kaldıysa, o kadar değerlenir. 200 yıllık ve hala çalışan bir saat ile, marketten aldığım yeni bir replika elbette aynı değere sahip olmayacaktır.

    eski cisimlere sadece maddi değer değil, manevi değer biçmemiz de gayet normal. o cisim bize eski anılarımızı hatırlatır, güzel günleri çağrıştırır ve nostaljik bir etki sunar.

    bunlar gayet olağan şeyler ve büyüyle ya da hurafeyle alakası yok ki?

    Beğen

    • Hocam merhaba, dedenizden kalan o saatin size şans, huzur, mutluluk vs. getireceği inancında olursanız eğer podcastta anlatılan büyü inancıyla bağdaştırılabilir. Çünkü ortada maddi ve manevi değerden ziyade bir beklenti, bir umut, bir inanış durumu var. Saygılar.

      Beğen

  4. rasyonalsosyal 04 Ekim 2017 11:34

    Bence de büyü düşüncesi kavramını fazlasıyla geniş ele almışsınız, sizin yaklaşımınıza göre herhangi bir objenin orjinali ile replikası arasında hiçbir değer farkı olmaması, örneğin davut heykelinin orjinali ile lazer taraması ve “CAM” teknolojisi kullanılarak üretilmiş birebir kopyası arasındaki değer farkının sadece batıl inançlardan kaynaklanıyor olması gerekirdi.

    Beğen

  5. Cast’i cok beğendim öncelikle cok teşekkürler. Sadece sizden farklı düşündüğüm konu yasadigimiz evrenin 3 boyutlu olduğunu kabul ederek konuyu masaya getirmişsiniz. Carl Sagan’in verdigi ornegi hatırlatmak isterim kendisi farazi bir evren kurar ve burada 2 boyutlu ortamda yasayan canlılar vardır ve birbirlerini çizgi olarak görürler ama bir gun 3. boyuttan bir cisim gelir ve çizgilerden birini yukarı kaldırır ve bu nesne daha evvel çizgi olarak gördüğü varliklarinin aslında dikdörtgenler, daireler vs oldugunu farkeder vs. vs. Muhakkak siz de biliyorsunuzdur, simdi bizim de çok boyutlu bir evrende oldugumuzu varsayarsak bu durumda nesnelere yüklediğimiz anlamlar ritüeller vs baska boyutlardaki baglantilar olabilir mi ? Bir de vakit olursa sicim teorisini ele alırsanız memnun olurum.

    Beğen

  6. Teşekkürler
    Severek takip ediyorum
    Lütfen devam edin 😊

    Beğen

%d blogcu bunu beğendi: