Sevgili Yalansavar takipçileri,
Bir yılı daha geçti ve biz 9. yaşımızı geride bıraktık. Ekip olarak 9 yıldır eleştirel düşünce alışkanlığını yaymaya çalışıyor, dört bir yanımızı sarmış sözdebilimle elimizden geldiğince savaşmaya çalışıyoruz.
Pek çoğunuzun da fark etmiş olduğu üzere bu yıl geçtiğimiz yıllara oranla daha az sayıda yazı yayınladık, podcastlerimize de bir süreliğine ara vermiştik. Gönlümüz hep burada olsa da, hepimizin hayatında zaman zaman değişiklikler oluyor, özel hayatlarımızla, işimizle, sağlığımızla ilgili konular önceliğimiz oluyor. 2018 yılı pekçok açıdan çoğumuzun oldukça yoğun ve meşgul olduğu bir sene olduğu için bu yılımız eskilerine göre biraz daha yavaş geçti. Ama içiniz rahat etsin, hala buralardayız, aktifiz ve sizler için yeni içerikler ve projeler hazırlıyoruz ve hazırlamaya da devam edeceğiz.
2018 yılı yazı açısından çok yoğun geçmese de sitemiz ayda ortalama 35 bin kişi tarafından ziyaret edildi, toplam görüntülenme sayımız ise 4 milyonu aştı.
2019 yılında Yalansavar toplantıları ve podcast yayınlarımızın yanısıra, yazılı içerik üretmeye tekrar ağırlık vereceğiz ve yeni ve ilginç konuları kapsayan yazılarla karşınızda olacağız.
Yalansavar Buluşmaları
Bu yıl, 2017 yılında başladığımız ve Dome İstanbul bünyesinde gerçekleştirdiğimiz Yalansavar buluşmalarına ise düzenli şekilde devam ettik.
Dome 2018 Yalansavar Buluşmaları
- 4 Ocak – Tevfik Uyar – “Uzaylılar… neredeler?”
- 2 Şubat – Evren Akal – “Gerçek-sonrası dünyada kritik düşünce”
- 13 Mart – Kaan Öztürk – “Elektrik, manyetizma, animizm”
- 13 Nisan – Serdar Başeğmez & Emre Yorgancıgil – “Göz görür, beyin aldatır”
- 4 Mayıs – Kaan Öztürk – “Bilim mitleri”
- 7 Haziran – Tevfik Uyar – “Mantıksal safsatalar”
- 5 Ekim – Bahadır Ürkmez – “Skeptisizm tarihinden ilginç olaylar: Periler, atlar, dürüst yalancılar”
- 23 Kasım – Serdar Başeğmez – “Fikir değiştirmenin kısa tarihi”
Bu konuşmaların bir kısmını Yalansavar Youtube kanalından izleyebilirsiniz. Bir kısmını diyoruz, çünkü bazen elimizde olmayan nedenler ve teknik arızalar nedeniyle istediğimiz kalitede kayıt yapamadığımız oluyor.
Yalansavar’ın Dome buluşmaları ile aynı günde, Muhabbet Teorisi ekibinin de Dome’da canlı sahne programı yaptığını ve toplantıya katılanların ekibe canlı yayında soru yöneltip sohbete katkıda bulunabileceklerini de anımsatalım.
Yalansavar Podcastı
Bu yıl pek çok takipçimizin bize defalarca yönelttiği soru: “Podcast yayınlarını bıraktınız mı?” oldu. Her ne kadar birkaç kez twitter ve diğer sosyal medya kanallarından yanıtlamış olsak da bu soruya tekrar yanıt verelim: Hayır, podcast yapmayı bırakmadık. 2019 yılında yeni bölümlerimizle devam ediyoruz!
Muhtelif nedenlerle planladığımızdan uzun bir ara vermek zorunda kalmıştık, ancak geçtiğimiz aylarda tekrar düzenli yapmaya başladık, hatta geçtiğimiz son iki ayda bir kaç yeni bölüm yayınladık. Büyük bir güvenle söyleyebiliriz ki önümüzdeki yıl yeni podcast bölümlerine devam edeceğiz. Lütfen konu önerilerinizi bize iletmekten çekinmeyin!
2018’in son günlerinde yeni yayınladığımız podcast bölümleri sayesinde iTunes’da “Bilim ve Tıp” kategorisindeki podcastler arasında 2. sırada, tüm kategorilerde ise 5. sıradayız!
Ayrıca küçük bir hatırlatma, iTunes ve Android uygulamalarına ek olarak bizi artık Spotify üzerinden de dinleyebilirsiniz.

iTunes ve Android uygulamalarına ek olarak artık Spotify üzerinden de Yalansavar podcastini dinleyebilirsiniz.
Etkinlikler
Bu yıl da geçmiş yıllarda olduğu gibi pek çok ekip üyemiz Yalansavar ekibini temsilen muhtelif etkinlik ve panellere katıldılar.
Ekim ayında ekibimizden Işıl Arıcan ve Cüneyt Özdaş, geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da Las Vegas’ta yapılan CSICON konferansına katılarak buradan canlı tivit yayını yaptılar ve dünyanın önde giden biliminsanları ve eleştirel düşünce gönüllülerinin yaptıkları İngilzce sunumları ellerinden geldiğince Türkçe tivitlerle sizlere aktarmaya çalıştırlar. (CSICON, bilimsel yaklaşım ve eleştirel düşünceyi yaygınlaştırmayı görev edinmiş olan dünyanın önce giden kurumlarından biri olan Center for Scientific Inquiry (CSI) tarafından düzenleniyor.) İlgili tivitleri Yalansavar’ın twitter hesabından, 19-22 Ekim tarihli tivitlerden veya “CSICON 2018 Canlı Yayını” serisinden okuyabilirsiniz.

CSICON canlı yayınımızı 19-22 Ekim arası tivitlerimizden okuyabilirsiniz.
Kasım ayında ekibimizden Serdar Başeğmez, Doğruluk Payı tarafından düzenlenen Fact Checking Summit konferansında Yalansavar’ı temsil etti. Etkinlik kapsamında Doğruluk Payı, Teyit.org ve Evrim Ağacı ekipleri ile birlikte Türkiye’de gerçeklik kontrolü yapmak üzerine bir panelde de yer aldık
Aralık ayında, ekip üyelerimizden Serdar Başeğmez ve Bahadır Ürkmez, PowerFM tarafından düzenlenen 1. Power Podcast festivaline katıldı. Aynı festivalde, gene Yalansavar ekibinin üyeleri olan Tevfik Uyar ve Kaan Öztürk de dost ve kardeş podcast olan Muhabbet Teorisi’ni temsilen katıldılar.
10. yaşımıza yaklaşırken…
Önümüzdeki yıl da birbirinden farklı etkinliklerde, farklı içeriklerle, yazılarla, toplantılar ve podcast bölümleri ile sizlerle olacağız. Sonsuz desteğiniz, öneri ve eleştirileriniz için binlerce teşekkür eder, hepinize mutlu ve sağlıklı bir yıl dileriz.
Sevgilerimizle,
Yalansavar Ekibi
Işıl Hanım,
Sizin katılacağınız podcast yayınlarını dört gözle bekliyorum. Umarım en kısa zamanda bu mümkün olur. Hiç olmazsa arada muhabbet teorisi yayınlarına katılırsanız çok seviniriz. Sevgiler Saygılar Burcu Nahmias
Sent from my iPhone
>
BeğenBeğen
Merhabalar,
İlginiz için çok teşekkürler! Son iki ayda iki yeni podcast bölümü çıktık, üçüncüsü de bugün kayda giriyor. Onlarla başlayabilirsiniz. Sevgiler – Işıl
BeğenBeğen
Böyle bir sitenin varlığı beni mutlu etti açıkçası. Türkiye’yi iç kargaşa beklediği, bop projesi gibi komplo teorilerini de incelerseniz güzel olabilir teşekkürler
BeğenBeğen