27 Ağustos Dünya Mars Yakınlaşması

Hiç bir zaman göremeyeceğimiz bir manzara, Kaynak:NASA

 Her yıl, 27 Ağustos’a yaklaştıkça hortlayan ve e-posta hesaplarında, facebook’ta ya da diğer internet ortamlarına dolanmaya başlayan bir efsane var.

İçerik:

Ömrünüzde yalnızca 1 kez görme şansına sahipsiniz! 27 Ağustos’taki bu muhteşem olayı takvimlerinize not alın…Dünya 27 Ağustos 2007 yi bekliyor. Mars gezegeni Ağustostan itibaren geceleri gökyüzünün en parlak cismi olacak.

Mars çıplak gözle dolunay kadar büyük görünecek…

Mars Dünyaya 34,65 milyon mil yaklaştığında en büyük göründüğü gün olacak.

27 Ağustos gecesi 00:30’da gökyüzünü izleyin.Dünyanın iki ay’ı varmış gibi görünecek.

Mars’ın Dünyaya bu kadar yakın geçeceği bir sonraki tarih 2287 …

Arkadaşlarınızla bunu paylaşın.

Çünkü; bugün hayatta olan kimse bu olayı tekrar göremeyecek.

Doğruluk:

Yalan. 🙂

Detay:

Bu posta ilk defa 2003 yılında ortaya çıktı. O tarihten beri de her yıl Ağustos ayı yaklaşırken tarih içinde bulunulan yıl olarak güncellenmiş bir şekilde yeniden ortaya çıkıyor. Temmuz ayında en hızlı yayılımı başlıyor ve Eylül ayından sonra da bir yıl sonra ortaya çıkmak üzere ortadan kayboluyor.

Postanın içeriğinde “Mars çıplak gözle dolunay kadar büyük görülecek” deniyor. İlkokul’dan beri öğrendiğiniz güneş sistemini gözünüzün önüne getirin; Ay, Dünya ve Mars’ın yerlerini ve boyutlarını düşünün. Bu yazılan size akla yakın geliyor mu?

Mars gezegenini eğer gerçekten ay kadar yakında göreceğimiz bir gün gelirse, o gün buralarda olmak istemediğinizden emin olabilirsiniz. Zira Ay sadece dünyanın %1’i büyüklüğünde iken Mars dünyanın yaklaşık yarısı kadar çapa sahip, kütle olarak ise dünyanın %15’i kadar büyük bir gezegen. Ay kadar büyük görülebilmesi kendi yörüngesinin dışına çıkması ve dünyaya gereğinden çok yaklaşmış olması gerekiyor. Bir an Dünyanın %1’lik kütlesine sahip Ay’ın Dünyada yarattığı gelgit olaylarını düşünün.

E-posta ekindeki Mars (!) Resmi

Bir an bu e-postada anlatılan olayın gerçekleştiğini ve bir 27 Ağustos akşamı Ay’dan çok daha büyük kütleye sahip olan Mars gezegeni dünyaya iddia edildiği kadar yaklaştığını var sayalım. Böyle bir durumun gerçekleşmesi halinde kütle çekim kanunları gereği Mars’ın Ay’dan çok daha büyük olan kütlesi dünyayı kendi yörüngesinden oynatacak ve korkunç büyüklükte gelgit olayları ortaya çıkacaktır. Olur da bu iddia gerçekleşirse o gün gezegen seyretmekten daha büyük sorunlarımız olacağı bir gerçek.

E-postanın ekinde, nereden geldiği belli olmayan, Mars gezegeni ile hiç bir ilgisi de olmayan mavi bir gezegen resmi var. Resmin bilgisayarla yaratılmış olması da muhtemel. Ancak görevini başarılı bir şekilde yerine getiriyor, ilgi çekmeyi ve iletiyi alan kişilerin bir an olsun bilimsel gerçekleri göz ardı ederek resmin büyüsü ile e-postayı başkalarına göndermelerini sağlıyor.

27 Ağustos 2003 Dünya Mars Yakınlaşması

Bu e-postanın çıkış noktası 27 Ağustos 2003 tarihinde meydana gelen gerçek bir yakınlaşma.

27 Ağustos 2003 tarihinde, saat 9:51:13(GMT)’de Mars dünyaya 56 milyon km (0.372719 AU) yaklaşarak 60.000 yıldır en yakın gözlenebildiği konuma geldi. Daha önce bu kadar yakın olduğu tarih ise M.Ö. 57617 yılı idi. Bir sonra bu kadar yakın olacağı tarih ise 2287 yılı olacak.

Bu yakınlaşmada Mars gökyüzünde oldukça parlak kırmızı bir yıldız olarak gözlenebildi. Hatta dikkatle bakıldığında küre şeklini de çıplak gözle seçmek mümkündü.

2003’teki tarihi yakınlaşmanın ardından benzer bir yakınlaşma 30 Ekim 2005 tarihinde yaşandı. Bu tarihte Mars dünyaya 69 Milyon km yaklaştı. 2005 yılındaki yakınlaşmada Mars 2003 yılındaki gözlemlere göre %20 daha küçük gözlendi. Ancak bu küçülmenin çıplak gözle çok fark edilebilecek bir küçülme olmadığını belirtmekte yarar var.

Ancak her iki yakınlaşma da amatör astronomlar için bulunmaz bir fırsat oldu, teleskopları ile Mars’ı her zamankinden çok daha büyük gözleyebildiler.

İleri tarihli yakınlaşmaların uzaklık değerlerini ve 2003 yılındaki yakınlaşmayla olan farklarını görmek için SEDS (Students for Exploration and Development of Space)tarafından hazırlanan çizelgelere bakabilirsiniz.

Astronomer Dennis Mammana yeşil ışıkla aydınlatılmış olarak 26 Ağustos 2003 gecesi gözlenen Mars'ı işaret ediyor.Fotoğraf:Thad V'Soske, Kaynak:NASA

Yaygınlık

2003 yılında bu e-posta ilk defa ortaya çıktığında internette inanılmaz bir yaygınlığa sahipti. Yıllar geçtikçe hurafenin e-postalarda dolaşması azalmasa da internetteki sayfaların sayısı azalıyor. Sevindirici olarak da bu e-postayı yalanlayan sayfaların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Aşağıda konu ile ilgili tartışmaların bulunduğu iki bilim ve astronomi sitesi mevcut. Her ikisinde de foruma ilk önce hurafe olan bilgi yazılmış, ancak daha sonra alttaki tartışmalar ve yerinde açıklamalarla konu aydınlanmış.

Notlar

  1. http://tr.wikipedia.org/wiki/Mars_(gezegen)
  2. http://tr.wikipedia.org/wiki/Gelgit
  3. http://www.seds.org/~spider/spider/Mars/marsopps.html

Kaynaklar

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

6 Yanıt to “27 Ağustos Dünya Mars Yakınlaşması”

  1. Gerek buradaki gerekse Açık Bilim’deki yazılarını büyük keyifle okuyorum Işıl. Çünkü hem üslubun çok eğlenceli hem de yazılarının içeriği gerçekten bilimsel. Mars’ın Dünyaya 60.000 yıl aradan sonra yaklaştığı günü hatırlıyorum. Fakat ardından böyle hurafenin geldiğini görmek benim için pek de şaşırtıcı olmadı.

    Beğen

  2. arkadaşlar şuan tarih 07.08.2014 ben 11 yaşındayım yaşadığım sürece bu olayı tekrar görebilirmiyim çok istiyorum ölmeden önce bu olayı görmeyi çok istiyorum

    Beğen

  3. Mars dünyanın neresinden görünecek

    Beğen

  4. 27 Ağustos 2017 tarihinde görülecek diyorlar doğru mu peki

    Beğen