Selfie Hastalığı

Oskar törenleri sonrasında çekilen ünlü selfie’den sonra yoğun bir selfie, selfie’ye Türkçe ne denir gibi tartışmalar yaşanıyor Facebook zaman tünelimde. Bu arada Cem Yılmaz’ın “KendiKem” önerisini çok tuttum selfie kelimesinin Türkçe karşılığı olarak. Neyse konumuza dönelim hızlıca. Sevgili öğrencilerim Amerikan Psikologlar Derneği’nin (APA) kendikem çekmenin psikolojik bir hastalık olduğunu iddia eden bir çevrimiçi haberi paylaştılar.

 

Screen Shot 2014-04-05 at 22.51.34

Haberin metni

 

Dernek’in, psikolojik hastalıkları tanılayan, psikolog ve psikiyatristlere yol gösteren DSM4, DSM5 gibi kılavuzlarının kocaman kocaman kitaplar olduğunu bildiğimden “acaba buna da mı el attılar?” sorusu ile çabuk bir internet araştırması yapınca iddianın bir aldatmaca olduğunu gördüm. Şimdi neden aldatmaca olduğuna dair bulgularımı paylaşayım.

Google’da “APA Selfie” terimleri ile arama yaptığınızda Amerikan Psikologlar Derneği’nin hiç bir sayfası sonuçlarda gözükmüyor. Haberin ilk olarak yayınlandığı site Adobo Chronicles bizim Zaytung muadili. Zaten kendilerini anlattıkları “ABOUT” sayfasında da kendilerinin gerçekle uydurmayı karıştıran bir site olduklarını söylüyorlar.

ADOBO Chronicles ABOUT sayfası

ADOBO Chronicles ABOUT sayfası

Daha önce yazdığım “Bedava Enerji ile Ünlü Olamamak” isimli yazımda haberin ilk yayınlandığı kaynağın “About/Hakkımızda” sayfasına bakmanın önemini nasıl deneyimlediğimi aktarmıştım size. Burada da aynı önlem bizi kurtarıyor.

Sonra bu tarz bir haberi okuduğumuzda yapmamız gereken ilk şey ilgili derneğin ya da kurumun internet sayfalarını ziyaret etmek olmalı. Toplum sağlığını etkileyen böyle bir kararı Dernek’in duyurmamış olması nerede ise imkansız. Ancak APA’nın sitesinde selfie arattığınızda çıkan sonuç aşağıda görülebilir.

APA arama sonuçları

APA arama sonuçları

Kısacası yine bir aldatma haberle çalkalanan Facebook zaman tünelimdeki dostlarımı, öğrencilerimi tek tek düzeltmektense burada önümüze gelen haberleri paylaşmadan önce olguları kontrol etmenin önemine tekrar değineyim istedim.

Ayrıca bu haberi hiç kontrol etmeden, hepi topu 5 dakika internet araştırması yapmadan yayan Türk basını ise sevgili Aysu Uygur’un Bilim-Bilimiyim blogunda yedikleri sopalardan pek akıllanmamış gibi görünüyorlar. Kötü, kaynakları araştırılmamış haber yapıldığında zaman kısıtı, haber yapma ve sayfa doldurma baskısı gibi nedenlerin arkasına sığınılıyor. Oysa çeviriye, siteye dizmeye ayrılacak zamanın çok az bir kısmını olguları kontrol etmeye ayırarak hem kendi saygınlıklarını hem de okuyucuların akıl sağlıklarını koruyabilir gazeteci dostlarımız.

About Bahadır Ürkmez

İzmir Fen Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümü mezunuyum. Evli ve 2 süper keyifli (herkesinki kendine öyledir zaten :)) çocuk babasıyım. Mühendislik yapıyorum.

5 Yanıt “Selfie Hastalığı”

  1. “Selfie” ile ilgili güzel bir yazıyı M. Serdar Kuzuloğlu 20 Kasım 2013’te kendi sayfasında yazmıştı. Sayfa yorumlarında Cem Yılmaz’ın önerisinden çok daha güzel “selfie” çevirileri bulmak mümkün. Meraklısına : http://www.mserdark.com/2013-yilinin-kelimesi-belli-oldu/

    Beğen

  2. Farklı şekillerde fotoğraf çekmenin hastalık olabileceğine inanmak bile saçma ! Önceden de vardı, ancak öğrenip hastalık demek hastalık 🙂

    Beğen

  3. Reblogged this on divadonnabella and commented:
    Arkadaşlar, bu yazı hepimizi ilgilendiriyor bence 🙂

    Beğen

  4. fantomneettiopera 01 Mayıs 2014 15:41

    Selfie boylum al yazMAmalım.

    Beğen

  5. Bu tür sosyal medya patlamalarının gelişmekte olan ülkelere zarar vereceği düşüncesindeyim

    Beğen

%d blogcu bunu beğendi: