Aşılar İşe Yarar!

ABD’de, aşı karşıtlarının neden olduğu Kızamık salgını nedeniyle hastalanan insan sayısının 100’ü bulduğu şu günlerde, aşı karşıtı hareketin ne denli tehlikeli olduğunu bir kez daha yaşayarak öğreniyoruz.

Aşılanmamanın ciddi sonuçları tekrar gündeme gelmişken, çizer Maki Naro’nun nefis çizimleri ile aşıların nasıl işe yaradığını anlattığı kısa öyküsünü Yalansavar okurlarıyla paylaşmak istedik. Sevgili Maki, ilk defa THE NIB web sitesinde yayınlanan orjinal öyküsünün Türkçe’ye çevirilerek Yalansavar’da yayınlanması için izin verdi. Buradan hem ona, hem THE NIB sitesine teşekkür ederek sizleri Maki Naro’nun güzel çizgileri ile başbaşa bırakıyoruz.

Aşıların önemi ve aşı karşıtı hareket konusunu daha önce birkaç defa hem bu sitede hem farklı ortamlarda konuk olarak işlemiştik. Sitemizde yayınlanan ve ekteki öyküde anlatılanları detaylı referansları ile inceleyen Aşılar ve Aşı Karşıtı Hareket isimli yazı dizisinin birinci, ikinci ve üçüncü bölümlerini de okumanızı öneririz. Ayrıca yazarımız Işıl Arıcan’ın aşılar ile ilgili Bilim Kazanı’na geçtiğimiz haftalarda verdiği röportajı da kaçırmayın.

Bu çizgi öykünün video haline getirilerek seslendirilmiş halini youtube kanalımızdan da seyredebilirsiniz.

This cartoon is translated to Turkish by the permission of its original artist Maki Naro. Special thanks to Maki  and The NIB for giving us permission to translate this beautiful work to share with Turkish readers. The original work can be found here.


  • Orjinal içerik: Maki Naro
  • Çeviren: Kaan Öztürk
  • Dizgi ve düzenleme: Bahadır Ürkmez & Cüneyt Özdaş
  • Editör: Tüm Yalansavar Ekibi
  • Video seslendirme & Düzenleme: Işıl Arıcan

About yalansavar

Eleştirel düşünceye gönül vermiş bir grup insan

10 Yanıt to “Aşılar İşe Yarar!”

  1. Video “private” oldugu icin izlenemiyor.

    Beğen

    • isil_arican 09 Şubat 2015 20:30

      Videoda ufak bir teknik sorun vardı, o nedenle private moduna aldık. Şimdi yeni bağlantı ile tekrar yayına sokuyoruz. Kusura bakmayın sizi de uğraştırdık:)

      Beğen

  2. Çizim destekli olunca daha da hızlı okudum, emeği geçen herkese yürekten teşekkür ederim.

    Beğen

  3. lordkhuzdul 31 Temmuz 2015 16:12

    Yalnız format çok kötü kaymış, browser’dan mı kaynaklanıyor bilmiyorum (Firefox kullanıyorum) bir kontrol edilse iyi olur, neredeyse okunmaz halde. Belki resimlerde boyut ayarlaması gerekebilir.

    Beğen

  4. Harika bir yazı olmuş. “Yalandan kim ölmüş” sözünün ne kadar da geçersiz olduğunu gösteren güzel ve akıcı bir yazı olmuş. Teşekkürler…

    Beğen

  5. Genel yargılardan hatalı özel sonuçlara ulaşmaya sebep olacak her zaman ki gibi yanıltıcı bir çalışma olmuş bunu okuyanlar sürekli hastalıklardan korunmak için aşı olmalıyız anlayacak en çok da gereksiz yere grip aşısı olmalarına sebep olacak aşırı kuşkucu olmak istemem(çünkü siz böyle insanları sevmezsiniz :D) ama sanki her türlü ilaç sağlık destek ürünleri gibi pazarların çıkarlarını korumaya çalışıyorsunuz gibi, geliyor yazılarınız bilemsel görünümü altında tek tip görüş içeren yanlı çalışmalar içeriyor.

    Beğen

    • Yorumunuz için teşekkürler.
      “Genel yargılardan hatalı özel sonuçlara ulaşmaya sebep olacak her zaman ki gibi yanıltıcı bir çalışma olmuş”

      Yukarıda verilen bilgilerden yanlış olan varsa düzeltmeye hazırız. Hangi bilgiyi yanlış bulduğunuzu söylerseniz sevinirim.

      “… en çok da gereksiz yere grip aşısı olmalarına …”

      Grip aşısının kimler için gerekli veya gereksiz olduğunu hayatlarını buna adamış, bu konuda son bilgilere ve verilere sahip olan insaların oluşturduğu CDC ve diğer ülkelerin benzer sağlık kurumları detaylı nedenleri ve verileri ile sunuyorlar. ( http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6430a3.htm ) . Benzer bir bilgi ve veri birikimi olmaksızın sarfedilen “gerekli” veya “gereksiz” yorumları sadece kişisel bir yorum olmaktan öteye gidemiyor korakarım ki.

      Benzer şekilde yazılarımızın yanlı veya yansız olduğu veya tek tip görüş içerip içermediği de kişisel bir görüş. Bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz.

      Biz kişisel yorumlardan ziyade veri ve kanıtlarla destekli, konu uzmanlarınının pratikte tamamının üzerinde hemfikir oldukları referanslı bilgileri paylaşıyoruz. Dediğim gibi yukarıda yanlış olan bir birgi varsa düzeltmeye hazırız.

      Sevgiler.

      Beğen

  6. Üç çocuğum var tam aşılı, bir sorun yaşadım ,ve üçünün de Bağışıklık Testini Yaptırdım. Aşıları korumuyor çıktı. Özellikle hepatit B aşısı yüzde yüz koruyor diye emindim. Çünkü babamız taşıyıcı, malesef korumuyor. Çıktı. Bağışıklık düzeyleri yetersiz… İlkokul 2. ve 3. sınıfta lar….Açıklar misiniz??? Bebeklik de iki yıl yaptırdığımız aşılar boşuna mı? Üç tane yapılan hepatit b ile ne verildi bedenine… aşıların koruyuculuğu yetersiz beş yıl bile koruyamadı ….

    Beğen

    • Hepatit B aşısı birkaç doz yapıldıktan sonra koruyuculuk veren bir aşıdır. Çocuklarınız boşuna aşı olmuş değil. Siz önerilen aşı takvimini takip ederseniz gereken doz sonunda bağışıklık oluşacaktır.
      Kaldı ki Hepatit B hastalığın karaciğer kanseri riskini artırdığını, aşıları birkaç kez tekrarlamanın ise hiç bir zararı olmadığını düşünecek olursanız doğrusu çocuklarınızın aşılarını kansere yakalanma risklerini artırmamak için tam ve düzenli yaptırmak.

      Beğen