Bu bölümde tuzun insan hayatı için önemi, tarihteki yerinden ve sağlığımıza olan etkilerinden bahsediyor ve son yıllarda marketleri saran mucizevi olduğu iddia edilen Himalaya Tuzu’nu Yalansavar merceğine yatırıyoruz.
Yayın akışı:
- Tuz nedir, neden oluşur?
- Tarih ve kültürlerde tuz
- Tuza neden ihtiyacımıza var, ne kadar tüketmeliyiz?
- Himalaya tuzu, kaya tuzu ve iyotlu tuz safsataları
Bölümde bahsedilen kaynaklar ve ilgili bağlantılar:
- Yalansavar makalesi. Kaan Öztürk – Kaya Tuzunun Dayanılmaz Doğallığı
- Amerikan Kalp Vakfı Bilimsel Öneri Bülteni: Sodyum Alımı ve Kalp Hastalıkları ilişkisini Gösteren Çalışmalardaki Metodolojik Sorunlar
- Kurlansky, Mark. (2003). Salt: A World History. Penguin Books.
- Hall, Harriet. (2014). Pass the Salt. Science Based Medicine
Katılımcılar:
- Işıl Arıcan
- Kaan Öztürk
- Kerem Kaynar
Yalansavar podcastinin bu bölümünü dinlemek için şu yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:
- Yalansavar iTunes sayfası üzerinden abone olabilirsiniz
- http://podcast.yalansavar.org/rss adresini iTunes ve benzeri podcast dinleyicinize ekleyerek abone olabilirsiniz.
- Podcast’i yukarıdaki web player aracılığı ile dinleyebilirsiniz
- Podcast ses dosyasını buradan indirip dilediğiniz bir MP3 çalıcısında dinleyebilirsiniz.
Piyasada satilan siradan tuzdaki katki maddeleri en buyuk sacmalik, rutubet almasin diye konuluyor bazen siyanur bazen alimunyum iceriyor ve bir sir degil, icindekileri okuyunca goruyorsunuz. Bu katki maddeleri cok kararli molekuller olup aluminyum, siyanur gibi elementlerin dogrudan bunyemize gecisine engel olabilirler ama yediklerimizde bu elementlerin isi ne ? Piyasada rutubet alabilen katkisiz tuz bulamaz olduk. Himalaya tuzu gibi dogal tuzlara yonelisin bir nedeni de bu olmali.
BeğenBeğen
Italyada savaş sonrası tütün ve tuz için tekel özel dükkanlar açılnış ve halen öyle devam ediyor. O dönemde nazi kampından kurtulduktan sonra tabacchici olan, aynı kaya tuzunu ikiye bölüp yarısını iki katı fiyata, daha tuzlu tuz diyerek satan bir amca tanıdım. Haalaa gözü işte oynaşta uzun ömür yaşamış bu amcamın kazık atma hikayeleri kitap olur…
BeğenBeğen
Türkiyede neredeyse tüm tuzların içindekiler bölümünde “topaklanma önleyici (E536)” diye bir “şey” mevcut. Miktar olarak düşük bile olsa bununla ilgili bir endişe duymalı mıyız?
BeğenBeğen
– İngilizce’deki “soldier” kelimesinin başındaki “sol”‘un salt/tuzdan geldiği
– Ortaçağ öncesi Avrupa’da asker ücretlerinin tuz ile ödendiğine dair verdiğiniz bilgiler “sahih” değildir.
BeğenBeğen
Güzel bir yazı olmuş. Bunun yanında web sitenizin yapılış amacınızı oldukça beğendim. Paylaşımlarınızın devam etmesi dileğiyle.
BeğenBeğen
bir de boyle bir olay var
BeğenBeğen
Güzel bir paylaşım emeğinize sağlık… Vücutta tuz miktarının dengesi nasıl ölçülebilir acaba, ben çok tüketen biriyim ve bazen vücudumda şişikler oluyor, acaba nedeni tuz tüketimim mi?
BeğenBeğen
Paylaşımınızı çok beğendim, her bireyin okuması gerekir. Sağlık için dikkat edilmesi gereken hususlardan. Yazılarınızın devamını beklerim.
BeğenBeğen
Merhaba,
Turşu kurarken sofra tuzu kullanıldığında sebzeler eriyor. Hatta, emzikli keçiye kaya tuzu yerine sofra tuzu verildiğinde keçi hastalanıp sütten kesiliyor. Bunların sebebi ne olabilir?
BeğenBeğen