
Merhaba 2018!
Sevgili Yalansavar okurları ve dinleyicileri,
Eleştirel düşünceyi yaymaya ve sözdebilimle mücadele etmeye devam ettiğimiz bir yılı daha geride bıraktık. Bu yıl da Yalansavar ekibi için oldukça hareketli geçti, makale ve podcast yayınlarına eski yıllardaki gibi devam ettik, ancak bunların yanısıra sizlere bire bir ulaşmak ve birlikte yüz yüze sohbet edebilmek için bir aktivite daha ekledik: Yalansavar buluşmaları!
Gelin kısaca site istatistiklerimizi gözden geçirelim ve bu yılki aktivitelerimizi anımsayalım.
Yalansavar.org
Bu yıl pek çok başka aktiviteye de vakit ayırmamız nedeniyle geçtiğimiz yıllara göre biraz daha az sayıda yeni makale yayınlamış olsak da, yine ilginizi çekeceğini düşündüğümüz ve gündeme düşen konulara el atmaya gayret ettik. Kış aylarında kapımızı çalan grip hastalığı ile ilgili doğru bildiğimiz yanlışlardan bahsettik, tüm dünyanın gündeminde ciddi bir yer işgal etmeye başlayan sahte haberler konusunu ele aldık. Büyü düşüncesi ve sahte bilimlerle ilişkisini masaya yatırdık, ilginç bir argüman hatası olan safsatacının safsatasını anlattık.
Bu yıl da ne yazık ki medyada çıkan muhtelif haberler ve argümanlardaki hataları işaret ettiğimiz bir yıl oldu. Hayvanlara eziyet etmekle seri katil olma ilişkisini, NASA tarafından yapıldığı iddia edilen dünyanın etrafındaki manyetik gizli geçitler açıklamasını inceleyip açıkladık, gene medyada sıklıkla gördüğümüz sahte denge argümanı (aynı programa bilim yanlısı ve sözdebilim yanlısı konuşmacıların çağırılarak iki görüşün ağırlığı eşitmiş gibi bir hava yaratma çabası) içeren programların yarattığı sıkıntıdan ve gün geçtikçe akademik kurumlara sızan bir sözde tıp uygulaması olan homeopati ve cazibesinden bahsettik.
Bu yıl sitemiz yaklaşık 400 bin okur tarafından ziyaret edildi ve 530 bin kez görüntülendi. Böylelikle kuruluşundan beri sitemize ulaşan okur sayısı 1.5 Milyonu geçti.
Yalansavar podcast
Geçtiğimiz yıl başladığımız podcastlere bu yılın ilk yarısında devam ettik. Ancak Haziran ayından itibaren yayınlarımızı muhtelif seyahatler ve akabinde benim kolumu ciddi şekilde incitmem ve ana sunuculuk ve editörlük görevlerini yürütememem nedeniyle biraz aksatmak zorunda kaldık. Ancak podcastlerimiz yeni yılda devam edecek, hatta kaydettiğimiz üç bölüm mouse kullanabilir hale gelmemi takiben art arda yayına girecek. Yeni bölümler de sırada!
Bu yıl verdiğimiz mecburi araya rağmen, Yalansavar podcastinin Türkçe Bilim podcastleri arasında hala ikinci sırada olması ise mutluluk verici. Desteğiniz için çok teşekkürler!

31 Aralık itibarıyle, Yalansavar en çok dinlenen Türkçe bilim podcastlerinde ikinci sırada!
Ayrıca yeri gelmişken de birinciliği göğüslemiş olan dost ve kardeş Açık Bilim podcast ekibini de tebrik edelim. Bilmeyenler için, Açık Bilim, artık üç farklı programı içinde barındıran bir kombine kanal: Yalansavar ekibinden Tevfik Uyar ve Kaan Öztürk tarafından hazırlanan Muhabbet Teorisi, gene Tevfik Uyar’ın hazırlayıp seslendirdiği Bilim Arası ve sevgili Dr. Onur Arpat tarafından hazırlanan Nöroblog.
Yalansavar podcastinin Temmuz ayında İngilizce yayın yapan Daily Sabah tarafından tüm kategorilerde Türkiye’deki en iyi podcastlerden biri olarak seçildiğini de belirtelim!
Yalansavar Buluşmaları
Gelelim makale ve podcastlerin sayıca az olmasının belli başlı müsebbibi olan, ama başladığımız için bir o kadar da mutlu olduğumuz ve gurur duyduğumuz Yalansavar Buluşmalarına…
Geçtiğimiz yıl, siz okurlarımızla bire bir etkileşime girmek, tanışmak, canlı sohbet etmek için düzenli buluşmalar düzenleme kararı almıştık. Bu buluşmaların ilki 29 Ocak’ta Kadıköy Muhit Bar’da gerçekleşti. Ancak fark ettik ki sohbet sohbeti açıyor, kalabalık mekanda birbirimizi duymak zor oluyor, biz de toplantıları daha sakin, sessiz ve uzun sohbetler yapabileceğimiz, hatta görseller eşliğinde sunum yapabileceğimiz, kaydettiğimiz sunumu da şahsen gelemeyen takipçilerimizle paylaşabileceğimiz bir mekan arayışına girdik.. Tam da bu sırada Dome İstanbul’dan gelen destek imdadımıza yetişti. Böylece Nisan ayından itibaren her ay düzenli olarak Dome’da toplandık, sizlerle buluştuk.

Takipçilerimiz bir Yalansavar buluşması için yavaş yavaş Dome’da toplanıyor.
Bu toplantılar sonrasında kaydettiğimiz konuşmaların bazılarını Yalansavar Youtube kanalından izleyebilirsiniz. Şimdiye dek yapılan toplantılarımız ve tarihlerini bir kez daha hatırlatalım:
Dome 2017 Yalansavar Buluşmaları:
- 9 Nisan – Serdar Başeğmez – Geritepme Etkisi
- 7 Mayıs – Kerem Kaynar – Beslenme haberlerine eleştirel bakış
- 4 Haziran – Kaan Öztürk – Rasgegeliliği anlamak
- 9 Temmuz – Dr. Işıl Arıcan- Kanser ve Kanserle ilgili yanlış inanışlar
- 10 Eylül – Tuğsan Topçuoğlu – Komplo teorileri
- 8 Ekim – Tevfik Uyar – Ekolojik rasyonellik
- 5 Kasım – Katılımcılar birlikte “Safsata Oyunları”
- 10 Aralık – Bahadır Ürkmez – CSI Yalansavar

Bir Yalansavar sunumu daha başlamak üzere…
Yalansavar’ın Dome toplantıları ile aynı günde, Muhabbet Teorisi ekibinin de Dome’da canlı sahne programı yaptığını ve toplantıya katılanların ekibe canlı yayında soru yöneltip sohbete katkıda bulunabileceklerini de anımsatalım. Yalansavar Buluşmalarını bundan böyle her ay düzenlemeye devam edeceğiz. Etkinliklerimizden Facebook sayfamıza ve Meetup grubumuza üye olarak haberdar olabilirsiniz. Tüm takipçilerimizi bu ücretsiz etkinliklere bekliyoruz.
Bu sunumlu buluşmalar haricinde bu yıl bir adet de İstanbul dışında buluşma gerçekleştirdik. Yurtdışında yaşayan ekip üyelerimiz Işıl, Cüneyt ve Çağrı’nın da Türkiye’yi ziyaretlerini fırsat bilerek 10 Temmuz 2017 tarihinde İzmir’li okurlarımızla Kordon’da buluşup, tanışıp sohbet ettik.

Yalansavar İzmir Buluşması – yakasaında karanfil olan biziz!
Medya’da Yalansavar
Bu yıl kendi düzenlediğimiz etkinlikler dışında ekip olarak muhtelif panel, seminer ve TV programlarına da katıldık.
- Serdar Başeğmez 3 Mayıs 2017’de Digital Age Summit kapsamında Serdar Kuzuoğlu’nun yönettiği Fake News (Sahte Haberler) paneline konuk oldu.

Serdar, Fake News konulu Digital Age Summıt’te Yalansavar’ı temsil etti.
- Tevfik Uyar, CNN Türk kanalında Deniz Bayramoğlu’nun sunduğu 12 Ağustos 2017 tarihli “Hurafeler, Yalanlar, Şehir Efsaneleri” konulu Gündem Özel programına – gene aynı programın 19 Ağustos tarihli “Yıldızlar Karakterimizi ve Gündelik Hayatımızı etkiliyor mu?” bölümlerine konuk oldu.
- Dr. Çağrı Yalgın, 21 Kasım 2017’de Açık Radyo’da da yayınlanan Açık Bilinç programına konuk olarak Plasebo Etkisi’ni anlattı.
- Dr. Işıl Arıcan, Çağrı’yı takiben gene Açık Radyo’da 28 Kasım 2017 tarihinde Alternatif Tıbbın Sınırları ve 12 Aralık 2107’de de Homeopati konulu Açık Bilinç programlarına konuk oldu.
- Tevfik Uyar, IEEE Anadolu Bilim Günleri kapsamında 17 Aralık 2017 tarihinde Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde “Bilim, Sözdebilim, Bilim Olmayan” konulu bir konuşma verdi.

Tevfik, IEEE Anadolu Bilim Günleri sunumunda.
- Kerem Kaynar, Anadolu Üniversitesi Fizik Mühendisleri Topluluğu’nun düzenlediği 10 haftalık Feynman Fizik Dersleri programının son haftasına katılarak “Feynman: Fiziğin eğlenceli hali” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
All Trials Kampanyası
Ekip olarak ve takipçilerimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz bu etkinliklerin yanısıra bu yıl bilimsel çalışmalara ilişkin verilerin şeffaf olması konusunda önemli aktiviteler yapan bir başka oluşuma da Yalansavar olarak destek verdik.
Biliyorsunuz, sıklıkla sağlık ve yaşam kalitesi konusunda bilimin ve kanıta dayalı tıbbın en doğru referans olması gerektiğini savunuyoruz. Öte yandan kanıta dayalı tıp alanındaki sorunların da farkına varmak ve bu sorunların çözümüne katkıda bulunmak için uğraş vermek kritik bir önem taşıyor.
2017 yılında bu doğrultuda çalışan sivil örgütlenmelerden birisi olan AllTrials kampanyasını desteklediğimizi açıkladık. AllTrials kampanyası ilaç endüstrisi tarafından gerçekleştirilen klinik deneylere ilişkin verilerin kamuya açılmasını savunan önemli bir girişim. 2013 yılından bu yana takip ettiğimiz kampanyanın Türkiye’de de birçok kişiye ulaşması ve destek görmesi en önemli hedefimiz.
Yeni yılda eleştirel düşünceyi yaymaya devam!
Tüm dünyada sahte haberlerin, bilim düşmanlığının ve sözde bilimin gün geçtikçe gündeme daha çok oturduğu şu günlerde ekip olarak eleştirel düşünceyi yayma ve yalan, yanlış haberler, sözdebilim ve şarlatanlara karşı olan mücadele etme görevinin daha da önemli olduğunun farkındayız. Yalansavar’ın “karanlığa karşı bir mum yakma” amacı ile yola çıktığı 8. yıl biterken, önümüzdeki yıl da yeni yazılar, podcast yayınları, muhtelif toplantı ve buluşmalarla sizlerle olmaya devam edeceğiz.

Yalansavar ekibinden Bahadır, Tevfik, Çağrı, Cüneyt ve Işıl İzmir’deki okur toplantısı öncesi Türk Kahvelerini yudumlarken.
Bizlere verdiğiniz destek, öneri ve eleştiriler için çok teşekkür eder, hepinize sağlıklı, mutlu ve bol kritik düşünceli bir yıl dileriz.
Sevgilerimizle!
Yalansavar Ekibi
Merhaba,
Geçmiş olsun Işıl hanım…
Yeni yılda makalelerin daha çok olmasını umut ediyorum (söylemesi kolay tabii herkesin kendine göre işi gücü var!) ama söz uçar yazı kalır! 🙂 Evet sizler podcast’ler ve canlı sohbetlerle sözleri de kayıt altına alıyorsunuz ama yine de makalelerin yeri ayrı derim…
Kolunuz umarım en kısa sürede iyileşir…
Siteye katkıda bulunan tüm dostlara sevgi ve saygılarımı sunuyorum…
BeğenBeğen