100. yazımızla 2013’e veda ederken…

Herkese mutlu, sağlıklı ve eleştirel düşünce dolu bir yıl dileriz!

Herkese mutlu, sağlıklı ve eleştirel düşünce dolu bir yıl dileriz!

Sevgili Yalansavar okurları,  bir yılı daha sizlerin desteği ile geride bıraktık. Yalansavar ailesi olarak, 2014’ün bu ilk günlerinde, Yalansavar’ın yayınlanan 100. makalesini sizlerle paylaşmak mutluluk verici. 

2013 yılı Yalansavar açısından oldukça keyifli ve heyecanlı bir yıl oldu. Ülke olarak hareketli bir yıl geçirdik, biz de ekip olarak bu yıla ayak uydurmaya, hızlı gündemi yakalayarak öğrendiklerimizi sizlerle paylaşmaya ve toplumda çok ihtiyacımız olduğunu düşündüğümüz eleştirel düşünce alışkanlığını yaymaya devam etmeye çalıştık.

Bu yıl, “yalan savma” kavramının biraz dışına çıkarak, işlediğimiz konuları genişlettik, eleştirel düşünce ve skeptisizmin temel ilkelerine ilişkin bazı yazılar da yayınladık. Yıl boyunca enerji içeceklerinden astrolojiye, komplo teorilerinden algı yanılmalarına, alternatif tıp uygulamalarından cep telefonları ile ilgili şehir efsanelerine dek pekçok konuyu işledik. Mayıs sonunda başlayan Gezi olayları ve bunlara bağlı haber ve iddialar da Yalansavar ekibi olarak değinmeden geçemeyeceğimiz konulardı. Gezi olayları ile bağlantılı olarak atılan gaz bombalarının içeriği, sosyal medyada dolanan yanıltıcı fotoğralar, ülkede dikilen ağaç sayısı, Gezi parkına ne yapılacağının karar verilmesi için önerilen referandum gibi pekçok gündemle ilintili konuyu da işledik.

2013 yılı içinde Yalansavar toplam 341.675 kişi tarafından ziyaret edildi ve günlük ziyaretçi sayımız yaklaşık 1000 kişiye ulaştı. Geçtiğimiz yıl, okurlarımız 114 ülkede ikamet ediyorlardı. Bu yıl, yalansavar okurları Dünyaya biraz daha yayıldılar, toplam 124 ülkede okurumuz var.

Ha gayret

Ha gayret, beyaz yerler her geçen yıl azalıyor!

2013 yılında en çok okunan yazımız, Tevfik’in yazdığı ve kozmetik ürün tipleri üzerindeki renkli karelerin aslında ne olduğunu anlatan  Küçük Karelere Büyük Anlamlar yazısı oldu. Yazıldığı günden beri 42.337 defa okunan bu makalemiz, farklı web siteleri ve tüketici köşelerinde de yayınlandı.

2013’te en çok okunan beş yazımız şunlar:

  1. Küçük Kareler, Büyük Anlamlar: Kozmetik ürün tüplerinin dibindeki renkli karelerin anlamı ne?
  2. #GeziParkı’nda Hatalı Bilgi Temizliği: Gezi parkı olaylarında polisin kullandığı turuncu gaz gerçekten de portakal gazı olabilir mi?
  3. Gıda Alerjisi, Gıda İntoleransı ve Gerçekler: York testi ve benzer gıda alerjisi testleri işe yarıyor mu?
  4. Facebook’tan Korunmak: Facebook kullanıcılarının facebook’a verdikleri telif hakları ultimatomu işe yarıyor mu?
  5. Bayram değil, seyran değil, kral bizi niye öpsün?: İngiltere kralı Atatük’ün elini gerçekten öptü mü?

En hararetli tartışmalara konu olan yazılarımız ise şöyle:

  1. Tavşanın Suyunun Suyu: Homeopati nedir? : Homeopati denen alternatif tıp uygulaması nedir? İşe yarar mı?
  2. Gıda Alerjisi, Gıda İntoleransı ve Gerçekler: Intolerans testlerı ve benzer gıda alerjisi testleri işe yarıyor mu?
  3. Astrolojiye inanmak için 10 yanılgı: Ünlü bir astrologun, astroloji hakkındaki iddiaları ne kadar doğru?
  4. C Vitamini: Mucize mi yoksa safsata mı? : C vitaminin kanserden gribe dek her tür hastalığa iyi geldiği iddiası ne kadar doğru?
  5. Aşılar ve Komplo Teorileri -2 : Andrew Wakefield ve Aşı karşıtı hareket: Aşılar otizme neden oluyor mu? Aşıların zararlı olduğunu iddia edenler kimler?

Yalansavar’ın bilinirliği sizlerin desteği ile bu yıl da artmaya devam etti. Bugün itibariyle,  facebook grubumuzda 5000’in üzerinde,  twitter hesabımızda ise 1800’den fazla takipçimiz var.

Ekibi büyütüyoruz:

Bu yıl, Yalansavar ekibine Açık Bilim’i takip edenlerin yakından tanıdığı iki biliminsanı daha katıldı: Çağrı Yalgın ve Kaan Öztürk. Yeni yazarlarımız hem uzmanlık alanları, hem de akademisyen kimlikleri ile hemen birbirinden ilginç konulara değinmeye koyuldular: Bazen yanılırız (Tıbbi bir tedavinin işe yaradığını nasıl anlayabiliriz?), Atıflar sizi aldatabilir (Bilimsel makalelerdeki atıfları nasıl değerlendirmeli?), Cebinizdeki Frankeştayn (Cep telefonları kansere neden oluyor mu?), Güneş başaşağı dönüyor, kaçın! (Astrolojiden anlamayan astrologlara konu uzmanı diye danışınca başımıza gelenler!) bu ilginç makalalerden bazıları.

Yalansavar, Türk Skeptiklerini temsil ediyor

Bu yıl, Yalansavar’ın Türkiye’deki skeptik hareketi Dünya’ya duyurmaya başlaması açısından da önemli bir yıl oldu. Temmuz ayında, Işıl ve Cüneyt Yalansavar’ı temsilen dünyadaki en büyük Eleştirel Düşünce ve Skeptisizm Kongresi olan The Amazing Meeting‘e (TAM2014), katıldılar. Bu toplantıda, dünyanın dört bir yanından gelen skeptiklerle tanışma, onlara Yalansavar’ı anlatma ve Skeptisizm’in Türkiye’deki konumunu anlatma şansı yakaladılar.

Randi

Işıl ve Cüneyt, TAM 2013’te dünyanın önde gelen skeptiklerinden JREF’ in kurucusu ünlü sihirbaz The Amazing Randi     (James Randi)’ye Yalansavar’ı anlatırken.

The Amazing Meeting‘in isim babası ve dünyanın önde gelen skeptik kuruluşlarından James Randi Education Foundation‘un kurucusu The Amazing Randi, tüm Yalansavar okuycularına sevgilerini iletti.

Işıl ve Cüneyt, TAM boyunca, Yalansavar’ın twitter hesabından kongreyi canlı tivitlemeye çalıştılar. Kongre haftası boyunca katıldıkları her oturumda edindikleri bilgileri tivitırdan paylaştılar, bu sayede pekçok yeni takipçi edindik. TAM2013 ile ilgili detaylı bir yazı yakında geliyor, o nedenle burada daha fazla detaya girmiyoruz. Ancak, kongreyi merak ediyorsanız @yalansavar‘ın 11-14 Temmuz arası tivitlerine bakabilirsiniz.

Yalan

@yalansavar ‘ın #TAM2013 yayınından bir alıntı

Işıl, TAM’den kısa bir süre sonra, Ağustos ayında, bu defa San Fransicso’da bir skeptik toplantısına konuşmacı olarak davet edildi ve Türkiye’deki batıl inançları, bilime bakış açısını ve karşılaştığımız zorlukları anlatan yaklaşık bir saatlik bir konuşma yaptı. Konuşmanın videosunu Youtube’dan izleyebilirsiniz.

2014 hayallerimiz

Kısacası, ekip olarak çok verimli, okurlarımızın desteğiyle çok keyifli bir yılı daha geride bıraktık.

2014’de aramıza yeni katılan ekip üyelerimiz ve sizlerin de desteği ile 2013 aratmayacak bir yıl hedefliyoruz. Bu yıl, geçtiğimiz yıl başlayamadığımız podcastimizi yayına sokmayı istiyoruz. Ayrıca, site içeriğini daha da zenginleştirme planımız da var. Alıştığınız yalan savma makalelerine elbette devam ediyor olacağız, ama aynı zamanda eleştirel düşünce, mantıksal safsatalar, algı yanılgıları gibi skeptisizm ile ilintili konulara da daha çok ağırlık vereceğiz.

Hepinize, bizlere verdiğiniz destek için çok teşekkür ederiz. Lütfen bize görüş, yorum, öneri ve her türlü geri bildirimlerinizi yeni yılda da göndermeye devam edin. Verdiğimiz emek, sizlerden aldığımız geri bildirimlerle değerleniyor.

Hepinize mutlu, sağlıklı ve eleştirel düşünce dolu bir yeni yıl dileriz!

Yalansavar ekibi 

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

6 Yanıt “100. yazımızla 2013’e veda ederken…”

  1. Ahmet Alegöz 04 Ocak 2014 10:39

    Merhaba Işıl Hanım,
    Twitter çıktısındaki son konu olan “Dövüş Sanatlarındaki Hurafeler” ilgimi çekti. Yazılı bir metni varmıdır? Telif problemi olmazsa yayınlayabilirmisiniz? Benim gibi pek çok kişinin de ilgisini çekeceğinden eminim.

    Hem Yalansavar’ı hem de Açıkbilim’i severek takip ediyoruz. 2014’te de aynen böyle devam edin. Emekleriniz için hem size hem de diğer yazar arkadaşlara teşekkürler.

    Beğen

    • isil_arican 04 Ocak 2014 10:53

      İlginize çok teşekkür ederiz.
      Dövüş sanatı hurafeleri ile ilgili twitler, konu ile ilgili bir seminer sırasında dinlediklerimizden alıntılar. Bildiğim kadarı ile yazılı bir makale yok, ancak konu bizim de listemizde. Kısa zamanda yazmayı düşünüyoruz. Bizi izlemeye devam edin 🙂

      Beğen

  2. Sitenizi olağanüstü (bkz. supernatural) bulmam umarım fazla ironik olmaz. Yalnız bu yazınızda kullandığınız Dünya Haritası’nın altına yazdıklarınız yanlış anlaşılabilir. Küresel ısınmayı desteklediğiniz, buzul kütlesinin azalmasına sevindiğiniz gibi bir anlam çıkabilir. Ki biz bilimadamları olarak bu duruma “anlam çıkması” diyoruz..

    Beğen

  3. Tweetlerde bahsedilen karşılaşma bu olsa gerek: )))

    Beğen

  4. ilgiyle takip edeceğim. emekleriniz için içten tesekkurler 🙂

    Beğen

%d blogcu bunu beğendi: