Podcast:13 – Grip (Influenza)

sick-flu-bc9098-002

Grip olup, yatak döşek yattığız olduysa bu bölüm sizin için…

Podcastımızın bu bölümünde genelde kış aylarında yakamıza yapışan ve hafife aldığımız halde zaman zaman ciddi komplikasyonlara neden olabilen grip hastalığından bahsediyor ve grip ile ilgili sık duyduğumuz yanlış inanışları irdeliyoruz.

Yayın akışı:

  • Grip (influenza) ve diğer soğuk algınlığı yapan virüsler
  • Tarihteki önemli grip salgınları
  • Gripten korunma yolları ve grip aşısı
  • Grip hakkındaki yaygın inanışlar

Bölümde bahsedilen kaynaklar ve ilgili bağlantılar:

Katılımcılar:

  • Tevfik Uyar
  • Işıl Arıcan
  • Serdar Başeğmez

 

Yalansavar podcastinin bu bölümünü dinlemek için şu yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

10 Yanıt “Podcast:13 – Grip (Influenza)”

  1. Hepinizin emeğine sağlık. harikasınız..

    Beğen

  2. karakaplansemih 10 Aralık 2016 22:43

    Hep merak ettiğim ancak araştırmadığım bir konuydu. Özellikle nezle grip hepsi ortaya karışık gidiyoduk, iyi oldu.

    Beğen

  3. ‘Ayağını sıcak tut başınını skeptik’ çok güzel olmuş. 🙂
    Harikasınız 👍

    Beğen

  4. Cok keyifli bir podcast olmus tesekkur ederiz.
    Yalniz madem soguk ile bu kadar alakasi yok gribin, neden yazin kimse grip olmuyor ? Bu soru pek gundeme getirilmedi. Yazin da kapali alanlara gidiliyor insanlar kalabalik samimi oluyor, tek nedeni bu olamaz.

    Beğen

    • isil_arican 25 Aralık 2016 05:34

      Grip konusunda uzun bir yazı yayınladık. Biraz sabrederseniz sorularınızın cevabı o yazımızda mevcut. Yılbaşından sonra yayınlayacağız.

      Beğen

  5. Bir sonraki bölümde bu kadar tuhaf ve bildiğimiz fizik ve kimya kurallarının tamamına aykırı iddiaları olan Homeopati’nin nasıl bir ortamda ortaya çıktığını anlatacağız. Belki bu hikayede, elle tutulur pek bir yanı olmayan bu iddianın neden ve nasıl destekçi topladığının yanıtını bulabiliriz.(Işıl Arıcan – postcard 9 homeopati)
    4 yıl geçmiş ama hala ilgili yazıyı yayınlamamışsınız. çok ilgimi çekti gerçekten emek verip açıklamışsınız homeopatiyi anlamamı sağladığınız için teşekkür ederim ama 2. bölümü de eklerseniz homeopatiye neden inanmadığınızı anlayabilirim çünki ben inanıyorum bilimsel olarak ispat da edebilirim. cevap yazabilirseniz çok sevinirim.

    Beğen

    • isil_arican 25 Aralık 2016 05:33

      Merhaba devam niteliğindeki yazımızı epey geciktirdik ancak şu an taslaklarda. yeni yıldan sonra çıkacak.
      Homeopatiyi uygulayan pek çok hekim ve kuruluş bilimsel olarak ispat edememiş durumda, sizin böyle bir ispatınız varsa ( teorik ispat edğil, deneylerle verilerle kanıtlanan ispat) bir bilimsel platformda yayınlanızı öneririz. Bu şekilde bu konuyla uğraşan biliminsanları bulgularınızı irdeleyip değerlendirebilirler.
      İspat yönetiminiz bu hakem denetiminden geçer de sınanırsa biz de yazımızı yeni bilimsel verilerle gözde geçiririz elbet. Ancak şimdiye kadar böyle bir durum olmadı.

      Beğen

  6. Inci keyser 03 Ocak 2017 22:41

    Merhaba, podcastte hijyen icin once purel benzeri jelleri onerdiniz sonra da antibakteriyal sabunlarin faydasi olmadigini soylediniz yanlis anlamadiysam ( podcasti 1 ocakta yari baygin vaziyetteyken dinlemistim o yuzden biseyleri kacirmis olabilirim). Hijyen icin bu tur jellere guvenebilir miyiz su sabun bulamadigimiz yerlerde? Ayni sekilde yuksek alkol dereceli kolonyalar da ise yarar mi yoksa sadece virusler icin cilingir sofrasi islevi mi gorur? Tesekkurler…

    Beğen

    • isil_arican 05 Ocak 2017 10:30

      Hijyen icin alkol içeren jeller ellerdeki çoğu viruse karşı etkili. Örneğin gripü, soğuk algınlığı, HIV gibi zarflı virüsler alkolde ölüyor. Ama kuduz virüsü başta olmak üzere bazı virüslere etkili değil. Kolonya da içindeki alkol oranı %60 üzerindeyse etkili olabilir. Ama sanırım jel türevleri elde daha uzun kaldığı için daha iyi.

      Beğen

%d blogcu bunu beğendi: