Podcastımızın bu bölümünde genelde kış aylarında yakamıza yapışan ve hafife aldığımız halde zaman zaman ciddi komplikasyonlara neden olabilen grip hastalığından bahsediyor ve grip ile ilgili sık duyduğumuz yanlış inanışları irdeliyoruz.
Yayın akışı:
- Grip (influenza) ve diğer soğuk algınlığı yapan virüsler
- Tarihteki önemli grip salgınları
- Gripten korunma yolları ve grip aşısı
- Grip hakkındaki yaygın inanışlar
Bölümde bahsedilen kaynaklar ve ilgili bağlantılar:
- Yalansavar makalesi, Tuğsan Topçuoğlu: Ayağını sıcak tut başını skeptik
- Yalansavar makalesi, Işıl Arıcan: C Vitamini- Mucize mi, yoksa safsata mı?
- Yalansavar makalesi, Işıl Arıcan: Aşılar ve komplo teorileri
- Harvard University Health Publications: 10 Flu myths
- Stanford University Publications: The Influenza pandemic of 1918
- Scientific American: 6 Common misconceptions about flu shots
- CDC: Influenza (Flu)
Katılımcılar:
- Tevfik Uyar
- Işıl Arıcan
- Serdar Başeğmez
Yalansavar podcastinin bu bölümünü dinlemek için şu yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:
- Yalansavar iTunes sayfası üzerinden abone olabilirsiniz
- http://podcast.yalansavar.org/rss adresini iTunes ve benzeri podcast dinleyicinize ekleyerek abone olabilirsiniz.
- Podcast’i yukarıdaki web player aracılığı ile dinleyebilirsiniz
- Podcast ses dosyasını buradan indirip dilediğiniz bir MP3 çalıcısında dinleyebilirsiniz.
Hepinizin emeğine sağlık. harikasınız..
BeğenBeğen
Hep merak ettiğim ancak araştırmadığım bir konuydu. Özellikle nezle grip hepsi ortaya karışık gidiyoduk, iyi oldu.
BeğenBeğen
‘Ayağını sıcak tut başınını skeptik’ çok güzel olmuş. 🙂
Harikasınız 👍
BeğenBeğen
Cok keyifli bir podcast olmus tesekkur ederiz.
Yalniz madem soguk ile bu kadar alakasi yok gribin, neden yazin kimse grip olmuyor ? Bu soru pek gundeme getirilmedi. Yazin da kapali alanlara gidiliyor insanlar kalabalik samimi oluyor, tek nedeni bu olamaz.
BeğenBeğen
Grip konusunda uzun bir yazı yayınladık. Biraz sabrederseniz sorularınızın cevabı o yazımızda mevcut. Yılbaşından sonra yayınlayacağız.
BeğenBeğen
Kış bitiyor ama (:
BeğenBeğen
Bir sonraki bölümde bu kadar tuhaf ve bildiğimiz fizik ve kimya kurallarının tamamına aykırı iddiaları olan Homeopati’nin nasıl bir ortamda ortaya çıktığını anlatacağız. Belki bu hikayede, elle tutulur pek bir yanı olmayan bu iddianın neden ve nasıl destekçi topladığının yanıtını bulabiliriz.(Işıl Arıcan – postcard 9 homeopati)
4 yıl geçmiş ama hala ilgili yazıyı yayınlamamışsınız. çok ilgimi çekti gerçekten emek verip açıklamışsınız homeopatiyi anlamamı sağladığınız için teşekkür ederim ama 2. bölümü de eklerseniz homeopatiye neden inanmadığınızı anlayabilirim çünki ben inanıyorum bilimsel olarak ispat da edebilirim. cevap yazabilirseniz çok sevinirim.
BeğenBeğen
Merhaba devam niteliğindeki yazımızı epey geciktirdik ancak şu an taslaklarda. yeni yıldan sonra çıkacak.
Homeopatiyi uygulayan pek çok hekim ve kuruluş bilimsel olarak ispat edememiş durumda, sizin böyle bir ispatınız varsa ( teorik ispat edğil, deneylerle verilerle kanıtlanan ispat) bir bilimsel platformda yayınlanızı öneririz. Bu şekilde bu konuyla uğraşan biliminsanları bulgularınızı irdeleyip değerlendirebilirler.
İspat yönetiminiz bu hakem denetiminden geçer de sınanırsa biz de yazımızı yeni bilimsel verilerle gözde geçiririz elbet. Ancak şimdiye kadar böyle bir durum olmadı.
BeğenBeğen
Merhaba, podcastte hijyen icin once purel benzeri jelleri onerdiniz sonra da antibakteriyal sabunlarin faydasi olmadigini soylediniz yanlis anlamadiysam ( podcasti 1 ocakta yari baygin vaziyetteyken dinlemistim o yuzden biseyleri kacirmis olabilirim). Hijyen icin bu tur jellere guvenebilir miyiz su sabun bulamadigimiz yerlerde? Ayni sekilde yuksek alkol dereceli kolonyalar da ise yarar mi yoksa sadece virusler icin cilingir sofrasi islevi mi gorur? Tesekkurler…
BeğenBeğen
Hijyen icin alkol içeren jeller ellerdeki çoğu viruse karşı etkili. Örneğin gripü, soğuk algınlığı, HIV gibi zarflı virüsler alkolde ölüyor. Ama kuduz virüsü başta olmak üzere bazı virüslere etkili değil. Kolonya da içindeki alkol oranı %60 üzerindeyse etkili olabilir. Ama sanırım jel türevleri elde daha uzun kaldığı için daha iyi.
BeğenBeğen