Podcast: 4 – Safsatalar ve Sofistler

shutterstock_208347706

Safsatalara başvurmadan tartışma üslübu edinmek önemli

Bu bölümde safsatalar ve argüman hataları konusuna değiniyoruz. Ayrıca belirli başlı safsata örneklerine değinerek, tartışmalarda safsataları fark etmenin önemi ve fark ettiğimiz safsatalarla başa çıkmanın yollarından bahsediyoruz.

Yalansavar podcastinin bu bölümünü dinlemek için şu yöntemlerden birisini kullanabilirsiniz:

Yayın akışı:

Bölümde bahsedilen kaynaklar ve bağlantılar:

Katılımcılar:

  • Işıl Arıcan
  • Tuğsan Topçuoğlu
  • Bahadır Ürkmez

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

9 Yanıt to “Podcast: 4 – Safsatalar ve Sofistler”

  1. Kaygan zemin tartışmaları konusunda özellikle politik ya da eşitlik ile alakalı konularda aşırı örnekler verilmesi o aşırı örneklerin imkansız olduğu anlamına gelmez. Sorun şu ki toplumsal konularda Acsh deneylerinde görülen etki ve iki taraftan birine duyulan sempati sebebiyle aşırı örnekler zamanla gerçeğe dönüşebiliyor. Örnek olarak 50’li yıllarda Yahudilerin Araplara ayrımcılık uygulayabileceğini iddia etmek safsata olarak görülürdü. Böyle konulardaki sorunlar bir terazinin iki kolu gibi, insanlık olarak iki taraf arasındaki eşitsizliği çözmek için bir taraftan alıp öbür tarafa koyuyoruz, ama bu sefer de öbür taraf ağır basıyor.

    Beğen

  2. Bu seri sonsuza kadar devam etsin 🙂

    Liked by 1 kişi

  3. Ne iyi ettiniz bu seriye başlayarak. Teşekkürler 🙂

    Liked by 1 kişi

  4. Oldukça aydınlatıcı, emeğinize sağlık.

    Beğen

  5. Safsata safsatadır, önemli olan tartışmanın taraflarının ahlak seviyesi ve kendi farkındalıklarıdır bence. Çok güzel bir bölümdü. Emeğinize sağlık.

    Beğen

  6. Yayınlarınızdan büyük keyif alıyorum. Oldukça başarılı ve doyurucu bir içeriğe sahipler. Teşekkürler, elinize sağlık.

    Fakat bir eleştirim olacak.

    Konuşma arasında çok fazla ‘ııı’, ‘eee’ kullanıyorsunuz. Her cümle arasında duyunca bir süre sonra insan takılmadan edemiyor. 🙂 Büyük bir problem değil. Ama dikkat dağıtıcı.

    Beğen

    • isil_arican 18 Mayıs 2016 17:48

      Uyarı ve öneri için teşekkürler. Dikkat etmeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Kayıt yapmak zor 🙂

      Beğen

  7. Emeğinize sağlık.Safsataların bütünlüklü olarak anlatıldığı en nadir türkçe sitelerden.(maalesef beşi bile bulmuyor.)Yazılarınızı okuduktan sonra podcastten dinlemek meseleyi daha anlaşılır kılıyor.arkadaşlarımla ya da yakın çevremle tartıştığımda “hep bi yerlerde kaynayan bi kazan var ama ne olduğunu bilmediğim” duygusuna kapılırdım.Şimdi biraz daha zihnimde o bilinmeyen kapıyı aralamama yardımcı oldunuz.Eleştirel düşünmenin metodolojik olarak öğrenilebilir bişey olduğunu anladığımdan beri “kaynayan kazanı” dillendirmeye onu vücuda getirmeye başladım.Programlarınızın devamını diliyorum.Güzel işler yapıyosunuz.KARANLIĞI AYDINLATAN BU MUMU SÖNDÜRMEYİN.

    Beğen

Trackbacks/Pingbacks

  1. Argümanın Çıkmaz Sokağı:Safsatalar (2) – nebileyimabi - 03 Eylül 2017

    […] https://yalansavar.org/2016/03/28/podcast-4-safsatalar-ve-sofistler/ […]

    Beğen