2016 yılındayız, 6 yaşındayız!

2016-new-year-ss-1920

2016’da da yeni ve heyecanlı projelerle aranızdayız!

Sevgili Yalansavar okurları,

Bir yıl daha göz akıp kapayıncaya dek geçti ve Yalansavar ekibi sizlerden gelen destek ve geri bildirimler sayesinde başarılı bir yıla daha imza attı. 2015 yılı, bizim açımızdan oldukça hareketli ama bir o kadar da üretken bir yıl oldu. 2015 yılı ekip üyelerimizin çoğunun hayatına önemli değişiklikler getirdi. Aramızdan iş değiştiren, yaşadığı ülkeyi bırakıp uzak diyarlara göçen, dünya evine giren yazarlarımız oldu. Pek çok yazarımızın kalemi Yalansavar sınırları dışına taştı, yazdıkları popüler bilim kitapları ve yaptıkları çevirilerle isimleri internet ötesine de geçerek kitap raflarında da yerini aldı. Tüm bu değişiklikler ve yeni aktiviteler nedeniyle bu yıl geçtiğimiz yıllara göre daha az sayıda yazı yayınlasak da, bu yıl enerjimizi biraz da internet ve blog alemi dışına taşmaya harcadık. Sizlerin destek ve yorumları da her zamanki gibi bize güç ve motivasyon kaynağı oldu.

Bu yıl pek çok farklı konuda yazı yayınladık. Her zamanki gibi yaygın şekilde inanılan bazı hurafelere değinmeye devam ettik. Ayrıca hem eleştirel düşünce ve skeptisizm tarihinden önemli olay ve hikayeleri sizlerle paylaşmaya çalıştık, hem de bilimsel metodoloji ve eleştirel düşünce hakkındaki makaleler kaleme aldık. Güneş tutulmasının depremi tetikleyip tetiklemediğini, Facebook ve benzer sitelerdeki merak uyandırarak insanları sitelerine yönlendirme amaçlı sahte anketleri, gökyüzünde jet uçaklarının bıraktığı izlerden ibaret olan Chemtrails komplo teorisini, cep telefonlarının kanser yapıp yapmadığını, güneş kremleri ve güneşlenme hakkındaki iddiaları inceledik. Nobel alan biliminsanlarının da yanılabildiklerini anlattık, Astroloji’nin asılsız olduğuna değindik, Bilim insanlarının gazetecilerin sandığı gibi herşeye şaşırmadığını gösterdik.  Yılın son aylarında ekibimize bir de sanal kahraman olan Burhan Hoca‘yı kattık ve Burhan Hoca bize Kaya Tuzu ile ilgili hurafelerin aslını anlattı.  Hem bizim ekip hem de siz sevgili okurlar Burhan Hoca’yı pek sevdi, o da bundan sonra bizimle takılmaya karar verdi. Evet, Burhan Hoca tost yanında soğumuş duble espresso içiyor, ama ne yapalım güzel yazıyor, güzel anlatıyor.

Aşıların önemini, halk sağlığına olan azımsanamaz katılarını bu yıl da gerek kendi yazılarımızla, gerek kimi ortak çalışmalarla kamuoyuna aktarmaya devam ettik. Aşılarla ilgili yayınladığımız yazılara ek olarak Youtube kanalımızda aşılarla ilgili yanlış inanışları ve aşıların önemini anlatan eğlenceli bir animasyon videosu ve aşılar sayesinde kurtulduğumuz hastalıkları anımsatan bir belgesel  yayınladık. Ayrıca ekibimizden Işıl, Aysu Uygur ve İlker Öztop’un konuğu olarak aşılarla ilgili bir sohbet için Bilim Kazanı podcasti 33. bölüme konuk olarak katıldı.

Screen Shot 2016-01-09 at 10.00.55 PM

2015 yılında, 350 binden fazla ziyaretçi ağırladık.

2015 yılı içinde Yalansavar toplam 350.909 defa ziyaret edildi ve yazılarımız 588.066 kez görüntülendi. Böylelikle, yayına girdiğimiz günden itibaren sitemize gelen ziyaretçi sayısı 800 bin kişiyi, sitemizdeki yazıların görüntülenme sayısı da 1.5 Milyonu aştı.

Screen Shot 2016-01-09 at 10.10.19 PM

Paraguay’ı da aldık mı iki kıtayı ele geçirdik demek!

Bir önceki yıl, 123 ülkeden okunurken bu yıl bu rakamı 150’ye çıkardık. Yukarıdaki haritada göreceğiniz gibi Dünyayı ele geçirme planımız neredeyse gerçekleşti. Son adım olarak Güney Amerika kıtasındaki Paraguay’ı ve Afrika’da kalan birkaç ülkeyi ele geçirmemiz yeterli!

2015 yılında en çok ziyaretçiyi ana sayfamıza kabul ettik. Sitemize gelen kişilerin beşte biri ana sayfamızı okudu, biz kimiz ne yapmaya çalışıyoruz merak etti.  Bunda en büyük etmen, bu yıl web sitemizin sınırları dışına çıkarak televizyon kanallarında ve kitap raflarında boy göstermemiz oldu.

Sosyal medyada aktif olarak sizlerle iletişimde olmaya bu yıl da devam ettik. 2015 sonu itibariyle Facebook sayfamızda 23 bin,  Twitter’da 8500 takipçi sayısına ulaştık.

Kitap Kurtları

Bu yıl, Yalansavar ekibi yazarları 2 özgün popüler bilim kitabı yazdılar ve  3 popüler kitap çevirisine imza attılar. Yazarlarımızdan Tevfik Uyar‘ın kaleme aldığı ve Astroloji batıl inanışının hikayesini, insanların neden bu sözdebilime inandığını anlatan Astrolojinin Bilimle İmtihanı: Yıldızlar Size ne Söylemiyor isimli kitap Kırmızı Kedi yayınlarından piyasa çıktı. Aysu Uygur‘un, Bilim Kazanı ekibi ile önce podcast, sonra Açık Radyo’da yayınlanan bilim içerikli sohbetlerin kitaplaştırılmış hali olan Bilim Kazanı: Popüler Bilimin Esnaf Lokantası kitabı da Bilim ve Gelecek Kitaplığı tarafından yayınlandı.

Özgün kitapların yanı sıra, Kerem Kaynar, John Gribbin’in Evren: Bir Biyografi kitabının çevirmenliğini üstlenirken, Tevfik Uyar kendi yazdığı kitapla hızını alamayıp iki de popüler bilim kitabı çevirisine imza attı:  Stuart Sutherland’ın İrrasyonel isimli kitabı ve Roelf Bolt’un Yalancılar ve Sahtekarlar Ansiklopedisi.

Yalansavar Medya’da

Gerek yazdığımız ses getiren yazılar, gerek yazarlarımızın diğer faaliyetleri sonunda CNN’in ilgisini çekti ve keşfedildik! Önce ekipten Serdar, 23 Haziran 2015 tarihinde “Mirgün Cabas ile Her Şey” programına katılarak Yalansavar’ı, kuruluş amacını ve faaliyetlerimizi anlattı. Programın Serdar’ın konuk olduğu kısmını şuradan seyredebilirsiniz.

11224617_10153170414554442_3794964190013836146_n

Serdar, Mirgün Cabas’a Yalansavar’ı anlatıyor.

Serdar’ın hemen ardından, yazdığı Astroloji kitabı çok ses getiren Tevfik de önce Mirgün Cabas’ın konuğu oldu. Kitabın çıkmasını takiben CNN’den sonra pek çok gazete, radyo programı da Tevfik’i konuk etti.

Bilim de Yaparız, Yalan da Savarız

Biliyorsunuz, ekibimizde aktif bilimle uğraşan, laboratuvarda çalışmalar veya üniversite bünyesinde araştırma yürüten, veya akademik düzeyde ders veren pek çok kişi var. Bu yıl yalansavar ekibinin bilimsel yayınlar ve aktiviteler aşısından da çok verimli olduğu bir yıldı.

Ekibimizden Bahadır, Ankara Üniversitesi Bilim ve Eğlence Günü kapsamında Türkiye’de Popüler Bilim Haberciliğinin Güncel Durumu” konulu bir toplantıya konuşmacı olarak katılırken, Çağrı ve Aysu’nun da önde giden bilimsel dergilerde ikişer adet makaleleri yayınlandı.

Aysu’nun makaleleri:

  1. Circulating Growth Differentiation Factor 11/8 Levels Decline with Age.  Circulation research. 2015 [PubMed]
  2. Gremlin 1 identifies a skeletal stem cell with bone, cartilage, and reticular stromal potential.Cell. 2015 [PubMed

Çağrı’nın makaleleri:

  1. Diiron centre mutations in Ciona intestinalis alternative oxidase abolish enzymatic activity and prevent rescue of cytochrome oxidase deficiency in flies. Scientific reports.2015 [makale]
  2. Centrosomin represses dendrite branching by orienting microtubule nucleation. Nature neuroscience. 2015 [makale] [video]

Yedi Düvelde Yalansavar

Bu yıl da, ekip üyeleri olarak dünyanın farklı ülkelerinde yaşıyor olmamızın avantajlarını kullanarak hem Yalansavar adını dünyaya duyurmaya devam ettik, hem de Türk Skeptikleri ve eleştirel düşünce tutukunlarına yurdışında skeptisizm alanında yaşanan gelişmeleri, gündemi ve tartışmaları aktarmaya çalıştık.

Yazarlarımızdan Işıl Arıcan ve Cüneyt Özdaş, bu yıl da muhtelif bilim ve skeptisizm konferanslarına katılarak uluslararası ortamlarda Yalansavar ve Türk Skeptiklerini temsil ettiler.
Ancak bu yıl bir adım daha ileriye gittik: Işıl, Mayıs ayında Kaliforniya’da düzenlenen ve önde gelen skeptiklerin katıldığı Kuzey Kaliforniya Bilim ve Skeptisizm Konferansına aynı zamanda konuşmacı olarak da katıldı ve burada oldukça ilgi gören Uluslararası Skeptisizm konulu bir konuşma yaptı.

20150718_220039

Işıl ve Cüneyt TAM’de Randi ile kaşık büktüler.

Işıl ve Cüneyt, Temmuz ayındaYalansavar’ı temsilen 5. kez dünyanın en büyük uluslararası Eleştirel Düşünce, Skeptisizim ve Bilim kongresi olan TAM – The Amazing Meeting konferansına katıldılar ve bir yandan eleştirel düşünce, bilim ve skeptisizm ile ilgili konuşmaları dinlerken, bir yandan bu alanda çalışan dünyanın önde gelen isimleriyle tanışıp sohbet etme fırsatı yakaladılar.

Konferans boyunca yaptığımız canlı tivit yayınını ve konferasın özetini storify sitesinden kronolojik olarak görebilirsiniz.

Bu yılki TAM ne yazık ki keyifsiz bir haberle bitti:  Ünlü duayen skeptik James Randi, konferansın son gününde artık 84 yaşında olduğundan yaş haddini göz önüne alarak artık emekli olduğunu açıkladı ve skeptik etkinliklere veda ettiği bir emeklilik partisi verdi.

IMG_0777

Randi’ye veda….

 

Yeni Yıl Hediyesi!

2015 yılında tüm ekip olarak yoğun bir koşuşturma içindeydik, tüm ekip olarak oldukça üretken bir yıl geçirdik. Ama bize sürekli destek olan siz okurlarımızı da unutmadık elbet. Yılın son günlerinde, çok uzun zamandır planladığımız bir projeyi hayata geçirmek üzere kolları sıvadık ve size sürpriz olarak güzel bir yeni yıl hediyesi hazırladık. Birkaç gün içinde sürprizimizin detaylarını sizlere duyuracağız. Ama önce sizle küçük bir “teaser” paylaşalım dedik.

(İpucu – Sonuna dek izleyin.)

Bizlere verdiğiniz destek , ilettiğiniz her tür öneri ve eleştiri için çok teşekkür ederiz.

Hepinize mutlu, sağlıklı ve eleştirel düşünce dolu bir yeni yıl dileriz!

Yalansavar Ekibi

About isil_arican

Yalansavar'ın kurucusu, San Fransisco'da yaşayan bir Tıp Doktoru. Stanford Üniversitesi Çocuk Hastanesi'nde Klinik Bilgi İşlem Direktörü. Bay Area Skeptics Yönetim Kurulu Üyesi. Boş zamanlarında sözde bilimle savaşıyor, Yalansavar'a ve Trepanasyon'a yazıyor, TED çevirileri yapıyor, kedi seviyor, evde bira kaynatıyor, bir de bu aralar The Witcher oynuyor.

4 Yanıt to “2016 yılındayız, 6 yaşındayız!”

  1. Tüm Yalansavar ekibini göstermiş olduğu bu müthiş performansdan dolayı içten tebrik ederim.

    Yazı hazırlamak, araştırmak, araştırmalardan elde edilen sonuçları belki de defalarca tekrar gözen geçirmek ve en doğru sonuca ulaşarak yazıya sunmak çok ama çok zahmetli işlerdir.

    Ve aynı zamanda da üzerinize bir sorumluluk yükleyen işlerdir…

    Özellikle sağlık alanında yazılan yazılar ayrı bir önem ve ilgi (araştırma) ister. Vereceğiniz en ufak bir yanlış bilgi ve/veya taraflı bilgi hem kişisel itibarınız hem de sitenin geleceği açısından olumsuz sonuçlar doğuracağı kesindir.

    Szler bu özel ve değeri çok yüksek makaleleri tüm bunları göze alarak bizlere sundunuz. Bunun için kendi adıma sizlere teşekkürü bir borç biliyorum.

    Ve ileride Yalansavar’da ki makaleler arttığında onu kütüphanem de bir başucu kitabı olarak görmeyi de umut ediyorum.

    Tekrar tüm ekibi kutluyor ve yeni yılda da yalanların ve doğru bilinen yanlışların kökünü kazıyacağınızı biliyorum.

    Sevgiler…

    Liked by 1 kişi

  2. İyi ki varsınız 🙂

    Beğen

  3. İyiki varsınız 💝

    Beğen

  4. Varlığınız umutları besliyor,, hiç eksik olmayın…=)

    Beğen